Η Τουρκία δεν είναι ουδέτερη σ’αυτόν τον πόλεμο, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Τουρκία δεν είναι ουδέτερη σ’αυτόν τον πόλεμο, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία με κάθε μέσο διαλάλησε ότι έχει συμφέροντα και με τις δύο χώρες και έτσι δεν θα εφαρμόσει, παρά του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν άκουσα καμιά ΝΑΤΟική ή ΕΟΚική φωνή να καυτηριάζει την Τουρκική στάση. Αντίθετα πέρασε η Τουρκία την άποψη ότι εργάζεται για την απόσυρση της Ρωσίας από την Ουκρανία. Το πρώτο «βήμα» έγινε στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας όπου βρήκε την ευκαιρία να καλέσει προς διαπραγματεύσεις τον Λαβρόφ και τον ομόλογό του της Ουκρανίας. Στην ουσία δεν έγινε αποκλειστική συνάντηση, αλλά επί τη ευκαιρία του διπλωματικού φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν ούτως οι άλλος οι δύο αντιμαχόμενοι…

Η Τουρκία, βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει την συνάντηση και να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός δύναμη, αλλά ταυτόχρονα εισέβαλε, δραττόμενη της ευκαιρίας, στο Βόρειο Ιρακ δολοφονώντας τους αγωνιστές του PKK. Κανείς δεν μιλά επί του θέματος…
Την Τρίτη, 29 Μάρτη, η Τουρκία φιλοξένησε μια νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα όπως γνωρίζουμε. Πάλι η Τουρκία παρουσιάστηκε ως ειρηνοποιός, αλλά στην ουσία δεν έχει κανένα συμφέρον να λήξει ο πόλεμος. Αυτό το λέω γιατί σε σχέση με την Ουκρανία την τροφοδοτεί με το αζημίωτο με μη επανδρωμένα αεροπλάνα Μπαϊρακτάρ. Δεν τα δίνει ως βοήθεια όπως κάνει το ΝΑΤΟ, αλλά μέσω ιδιωτικών εταιρειών ώστε να μην μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας. Τα drone δηλαδή πάνε στην Ουκρανία ως απλή ιδιωτική συναλλαγή. Σε σχέση με τη Ρωσία θα δούμε στα επόμενα τα οφέλη της Τουρκίας.
Πολλοί έγραψαν ότι εφάρμοσε την συνθήκη του Μοντραί και απέκλεισε τα Ρωσικά πλοία να βγουν στην Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι αληθές. Τα πλοία η Ρωσία τα ήθελε από τη Μεσόγειο στον Εύξεινο Πόντο πράγμα το οποίο και έγινε. Η εφαρμογή των όρων του Μοντραί έγινε όχι γιατί το ήθελε η Τουρκία, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένη από την συνθήκη που έχει υπογράψει και δεν την συμφέρει σε καμιά περίπτωση να την καταπατήσει όπως κάνει με άλλες συνθήκες που έχει υπογράψει. Παρ’ όλα αυτά καθυστέρησε στην εφαρμογή της για να περάσουν όσα πλοία ήθελε η Ρωσία, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Πούτιν.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν επέτρεψε το μεσημέρι της Δευτέρας 28/2/2022 τη διέλευση περισσοτέρων από τριάντα πολεμικών πλοίων (αρματαγωγών, φρεγατών, υποβρυχίων κ.ά.) από τα Στενά, δείχνοντας πώς βλέπει η Τουρκία τον εαυτόν της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ότι έχει δηλαδή μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. Έτσι ο Ερντογάν προσυπέγραψε μία μεγάλη οφειλή εκ μέρους του Πούτιν στην Τουρκία, όταν εκείνη θα χρειαστεί την βοήθεια της Ρωσίας σε κάποια μελλοντική οριακή κατάσταση.
Όλα τα γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών είναι αγκυροβολημένα ασφαλώς σε Τούρκικα λιμάνια και οπωσδήποτε και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα έχουν μεταφερθεί σε Τούρκικους λογαριασμούς ή θυρίδες κτλ. Ό,τι εξαγωγή θέλει να κάνει η Ρωσία γίνεται μέσω Τουρκίας οπότε με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ζελέδες της ΕΕ, αλλά και πάλι κανένας δεν αναφέρεται στο θέμα.

Ο Μάικλ Ρούμπιν, συνεργάτης του Washington Examiner’s Beltway Confidential και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, καθώς και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ζητά από την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στην τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines, που θησαυρίζει εις βάρος της Ελλάδος, με αφορμή την μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όπως γράφει ο κ. Ρούμπιν, παρά το ότι παραδοσιακά οι Έλληνες είχαν μεγάλη συμπάθια για την Ρωσία, αναγνώρισαν ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι μια ευκαιρία για αναζήτηση κέρδους, αλλά μάλλον ένας αγώνας για τη διατήρηση της φιλελεύθερης τάξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εφαρμόζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ η Αθήνα, προκάλεσε την οργή της Μόσχας και έχει δεχτεί πολλές λεκτικές επιθέσεις από την εκπρόσωπο τύπου την κα Ζαχάροβα. Μετά τις κυρώσεις διακόπηκε απότομα η ροή των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Αμέσως η Τουρκία επωφελήθηκε με την Turkish Airlines, η οποία είναι μια συνεργασία του Τουρκικού κράτους και ιδιωτών επενδυτών κολλητών του Ερντογάν και προσπάθησε να καλύψει το κενό και να εκτρέψει το επικερδές ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Τουρκία.
Στις 11 Απριλίου, η Turkish Airlines, με τη διευκόλυνση των Υπουργείων Πολιτισμού, Μεταφορών και Οικονομικών της Τουρκίας, υπέγραψε συμφωνία για να φέρει 1,5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία για φέτος. Καθώς οι δυτικές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν προς τη Μόσχα και άλλους ρωσικούς προορισμούς, η Turkish Airlines και οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες χαμηλού κόστους, επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους. Και το θράσος τους δεν σταματά εδώ. Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και οι δυνάμεις του καθεστώτος της στην Ουάσιγκτον, τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι ένα βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι έτσι γιατί η Άγκυρα έθεσε το κέρδος πάνω από τις αρχές.
Εάν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται πραγματικά για την Ουκρανία, τότε δεν θα είναι παράλογο να αρνηθούν τα δικαιώματα προσγείωσης και ανεφοδιασμού της Turkish Airlines σε αεροδρόμια σε ΕΕ και ΗΠΑ, όσο θα παραμένουν σε ισχύ οι νέες συμφωνίες της με τη Ρωσία. Αρκετά, μέχρι εδώ. Αφού η Αθήνα μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, το ίδιο μπορεί και η Άγκυρα. Είναι καιρός η Τουρκία να διαλέξει πλευρά, καταλήγει ο δημοσιογράφος.
Συνεχίζοντας την ύπουλη τακτική του και μετά την αποτυχία του, παρά τις απεγνωσμένες ιδιοτελείς προσπάθειές του, να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του δυτικού κόσμου και της Ρωσίας κατά την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου, ο Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ελλάδα δηλώνοντας ότι «πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, βρίσκονται σε εδάφη που κατά το παρελθόν ήταν τουρκικά». Και πιο παρελθοντικά ήταν Ελληνικά κ. Ερντογάν…

Η δήλωση αυτή στην πραγματικότητα αποτελεί άλλη μία τουρκική επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου. Ο Τούρκος πρόεδρος αποπειράται να σπείρει τον φόβο στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στον ελληνικό λαό ότι η Τουρκία ενδέχεται να μιμηθεί τη Ρωσία και να εισβάλει σε ελληνικό έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο προσδοκά να διεγείρει φοβικά σύνδρομα στην ελληνική κοινή γνώμη και να διαμορφώσει συνθήκες ψυχολογικής πίεσης στην Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε αυτή να υποχωρήσει στις παράνομες, και θρασύτατες τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας.
Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα, η οποία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία στιγμή που τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να διαχειριστούν μία εξαιρετικά επικίνδυνη και οριακή κατάσταση. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνον επειδή ο ίδιος ο Ερντογάν το θέλει, αλλά κυρίως επειδή το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέχονται έως τώρα την πειρατική και τραμπούκικη συμπεριφορά του. Διόλου ανάξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι, ενώ το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, η τουρκική πολεμική αεροπορία επιδίδεται καθημερινά σε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου (168 παραβιάσεις είχαμε την περασμένη βδομάδα) με οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία βεβαίως αναχαιτίζονται με απόλυτη επιτυχία από την ελληνική πολεμική αεροπορία. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πήγαινε στην κορυφή