Πάνος Σκουρλέτης: Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να επιστρέψουν τώρα στο Ελληνικό Δημόσιο – ΥΠΟΙΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης: Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να επιστρέψουν τώρα στο Ελληνικό Δημόσιο – ΥΠΟΙΚ

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη:

Η προ δύο και πλέον μηνών Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που εναρμονίζεται με τις σχετικές συνταγματικές προβλέψεις, αλλά και με τη κοινή λογική, ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, προβλέπει την επιστροφή του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο και συνιστά δικαίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, που με συνέπεια αγωνίστηκε για την κοινωνία ως σύνολο με αυτό το επιχείρημα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν εφαρμόζει άμεσα και χωρίς αγκυλώσεις την εν λόγω Δικαστική Απόφαση, απαξιώνει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, καθώς δεν έχει απαντήσει σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε 53 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 02.03.2022[1] και αναζητά νομικά σχήματα για να την ακυρώσει επί της ουσίας, στο όνομα των ξένων μετόχων και της παραχώρησης ακόμα και των φυσικών μονοπωλίων σε fund και ιδιωτικά συμφέροντα.

Ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στα βασικά αγαθά (ενέργεια, νερό, τροφή) απειλείται για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας σε διεθνή κλίμακα, λόγω της νεοφιλελεύθερης οικονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.

Στην χώρα μας, η ακραία νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει ως αντιπάλους τη Δικαιοσύνη, τα Σωματεία, την κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και προτάσσει συνεχώς τη fundοποίηση της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας άμεσα υψηλότατα μερίσματα στα ξένα fund, όπως έκανε πρόσφατα με τη ΔΕΗ, με τον ΔΕΔΔΗΕ, με την Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς μνημονιακούς καταναγκασμούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς σε επίπεδο ΕΕ.

Οποιαδήποτε νομοθετική ενέργεια της κυβέρνησης, που θα καταστρατηγεί στην ουσία την απόφαση του ΣτΕ, συνιστά για εμάς κορυφαίο θεσμικό – πολιτικό ζήτημα και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, αναζητώντας εκ προοιμίου την πολιτική συνδρομή σύσσωμης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης, η συνέχιση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ αντιβαίνει το πνεύμα της Απόφασης του ΣτΕ και οι σχετικές επιλογές πρέπει άμεσα να ακυρωθούν, ενώ η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, όσο συνεχίζει να υποσκάπτει ανοικτά το Δημόσιο Συμφέρον, φέρει βαρύτατες ευθύνες.

Να μη ζήσουμε με το νερό ό,τι ζούμε με το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή