Στο όνομα της αντιπολίτευσης, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Στο όνομα της αντιπολίτευσης, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Θέλω να πιστεύω ότι περάσατε ωραία το Πάσχα και την Ανάσταση με σούβλες και κοκορέτσια. Όμως η ζωή συνεχίζεται και γίνεται δυσκολότερη με τον πόλεμο που ακόμη ούτε και ο ίδιος ο Πούτιν γνωρίζει πότε θα τελειώσει. Όπως είχα γράψει στον ΠΑΛΜΟ στις αρχές Μάρτη, το σχέδιο του Πούτιν ήταν η απόσπαση της Ανατολικής Ουκρανίας και η κατάληψη από Μαριούπολη μέχρι Υπερδνειστερία για αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα.

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολυπλοκότερη από την στιγμή που η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία. Νομίζω ότι σε λίγο θα έρθει και η σειρά μας και τότε θα δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Όπως θα φανεί στο μέλλον, μια από τις κύριες αιτίες του πολέμου είναι το ζήτημα της ενέργειας, η ζήτηση της οποίας συνεχώς θα αυξάνεται γιατί η εξέλιξη του πολιτισμού μας απαιτεί μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας. Αυτό συνδυαζόμενο με την κλιματική αλλαγή, απαιτεί καθαρές μορφές ενέργειας οι οποίες, προφανώς, εξαιρούν το πετρέλαιο και τον άνθρακα σε πρώτη φάση και το φυσικό αέριο σε δεύτερη.
Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά. Σε κάθε προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα τέτοιο σύστημα παρουσιάζονται διάφοροι τύποι, δήθεν οικολόγοι, που δημιουργούν σοβαρές καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις διαφόρων έργων. Πάρτε παράδειγμα την πρόσφατη διακοπή εργασιών στην ανάπτυξη αιολικού πάρκου στο Φραγκάκι Άνδρου. Ο λόγος είναι ότι η μια ανεμογεννήτρια είναι 600 μέτρα μακριά από την φωλιά ενός αετού, του σπιζαετού, που επωάζει αυτή την εποχή τα αβγά του!! Είναι λέει απειλούμενο είδος… Ανάλογες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και στο σχετικό έργο της ΔΕΗ με ηλίθιες δικαιολογίες ότι δήθεν καταστρέφεται η παραλία που θα γίνει μια αποβάθρα εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών. Για όλη αυτή την ιστορία επιχαίρει και ο δήμαρχος Άνδρου εντελώς ανόητα όμως για τα προβλήματα που δημιουργεί. Θα μπορούσε να έχει ζητήσει διάφορα αντισταθμιστικά υπέρ του νησιού, αλλά δυστυχώς…
Κάτι ανάλογο προαναγγέλλεται και στο Καρπενήσι, όπως διαπίστωσα τις ημέρες του Πάσχα που το είχα επισκεφτεί. Άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με την περιοχή, έχουν βάλει σε τουλάχιστον δύο σημεία που είδα, πανό που λένε να μην δώσουν τα βουνά τους για ανεμογεννήτριες ούτε και τα νερά τους. Από πού κι ως πού έχουν αυτοί οι τύποι το δικαίωμα να επεμβαίνουν σε μια περιοχή που ο ντόπιος λαός μπορεί να αποφασίσει;
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, με μικρές παρεμβάσεις το νερό που ρέει άχρηστο στο φαράγγι που οδηγεί στην μονή Προυσού, να έχουν εγκατασταθεί μικρά υδροηλεκτρικά ώστε να τροφοδοτείται όλη η περιοχή Καρπενησίου. Οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν δεν θα είναι από τους πολίτες, αλλά από φερτούς που θα θέλουν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος να δημιουργήσουν προβλήματα. Ένα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Μεσοχώρας που είναι έτοιμος, αλλά χωρίς να λειτουργεί λόγω επέμβασης των οικολόγων. Για την συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να έχει μπει κόσμος φυλακή για σπατάλη δημοσίου χρήματος. Ο σταθμός αυτός θα παράγει 396 γιγαβατώρες τον χρόνο και δεν θα είχαμε τώρα την ανάγκη του αντίστοιχου ποσού φυσικού αερίου από τον Πούτιν. (Διαβάστε εδώ για θέμα αυτό: https://www.dianeosis.org/research/mesochora_erevna/)

Όλοι αυτοί που εναντιώνονται στα έργα αυτά είναι οι ίδιοι που φωνάζουν για το ακριβό ρεύμα, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει το ακριβότερο στην Ευρώπη. Αν είχαμε περισσότερες ΑΠΕ, οι τιμές του ρεύματος θα ήταν χαμηλότερες σε συνδυασμό βέβαια με μια πιο ορθολογική πολιτική τιμολόγησης που βαρύνει την ΡΑΕ. Σε λίγο θα ξεκινήσουν προσπάθειες για αιολικά πάρκα στην θάλασσα. Τί θα κάνουμε τότε; Θα αντιδράσουμε; Πώς θα συμβιβαστούν αυτά τα πράγματα; Το σύνθημα αυτών των τύπων δεν είναι οι ΑΠΕ για την σωτηρία του περιβάλλοντος, αλλά ότι τα βουνά γίνονται βορά στην πράσινη ανάπτυξη. Ένα θέμα που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους όλοι αυτοί οι περιβαλλοντοοικολόγοι είναι ότι οι ανεμογεννήτριες είναι κατασκευές που κάποια στιγμή μπορούν να απεγκατασταθούν και να μην αφήσουν καμιά ουσιαστική αλλοίωση στο περιβάλλον.
Αυτοί οι τύποι λοιπόν που συνεχώς διαμαρτύρονται και έργα να μην γίνουν και φτηνές τιμές ρεύματος να έχουμε, δεν έκαναν καμιά διαμαρτυρία για τον σημερινό δανεισμό της χώρας με 1 δισ. ευρώ. Πού θα πάνε αυτά τα λεφτά νομίζετε; Στην επιδότηση της βενζίνης θα πάνε, στην επιδότηση του ρεύματος θα πάνε και στα άλλα επιδόματα. Εκεί θα πάνε. Και μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα λέμε πάλι μνημόνια; Κανένας από την αντιπολίτευση δεν αντέδρασε για τον σημερινό δανεισμό. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μετά την Ιαπωνία. Είναι η δεύτερη στον κόσμο. Πολύ φοβάμαι ότι πάλι θα ξυπνήσουμε με κανένα Σόιμπλε στο κεφάλι μας.
Στα ίδια πλαίσια λογικής γίνονται και οι συγκρούσεις στο Αριστοτέλειο γιατί εδέησε μετά από 34 χρόνια να αποφασίσει το Πανεπιστήμιο να απελευθερώσει από την κατάληψη ένα χώρο για να τον κάνει βιβλιοθήκη θετικών επιστημών. Οι εργασίες συνεχίζονται υπό την προστασία των ΜΑΤ και βέβαια έχουν γίνει απόπειρες τρομοκράτησης του εργολάβου με γκαζάκια στο σπίτι του! Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου απολαύστε τον χώρο που τον ονόμασαν «Στέκι του βιολογικού». Οι σοσιαλφασίστες αυτοί θέλουν τον χώρο να μαζεύονται για προσηλυτισμό νέων φοιτητών και βέβαια αδιαφορούν για τα παιδιά του λαού που θα έχουν δωρεάν μια βιβλιοθήκη να κάνουν την μελέτη τους. Ποιος ενδιαφέρεται για το παιδί του εργάτη και του αγρότη;
Μαζί με όλα αυτά έχουμε για μια ακόμη φορά μια γελοιοδέστατη αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ που μας λέει ότι ο Μητσοτάκης πάει εκ του πλαγίου να επαναφέρει την βασιλεία με την ευκαιρία της αξιοποίησης του Τατοϊου. Κάποιος θα το χαρακτήριζε ηλιθιότητα, αλλά αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι μια καθαρή προβοκατόρικη και συκοφαντική τύπου Γκέμπελς αντιπολίτευση.
Σχεδόν πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το δημοψήφισμα του 1974 που οριστικά και αμετάκλητα έδωσε λύση στο πολιτειακό ζήτημα. Από τότε το Τατόι αφέθηκε στην τύχη του και ρήμαξε. Όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να αντισταθούν στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς ώστε να αξιοποιήσουν έγκαιρα και να προστατεύσουν τον χώρο των 40 χιλιάδων στρεμμάτων μαζί με τις εγκαταστάσεις. Οι κομμουνιστές στην Σοβιετική Ένωση δεν γκρέμισαν κανένα ανάκτορο και το Ερμιτάζ π.χ. στην Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Θυμάμαι στο σινεμά Αλκυονίδα στην οδό Ιουλιανού, είχα δει ένα έργο για την σοβιετική επανάσταση που μπήκαν οι μπολσεβίκοι σε ένα ανάκτορο των Ρωμανώφ και βγήκε ο κομισάριος και λέει: Σύντροφοι, πρέπει να προστατεύσετε ότι υπάρχει εδώ μέσα γιατί είναι περιουσία του λαού. Όλοι οι Κνίτες χειροκροτούσαν από αγαλλίαση και περηφάνια, αλλά την περιουσία του Ελληνικού λαού την άφησαν να γίνει μπαΐρια. Όλη η εγκατάλειψη έφερε και την καταστροφική φωτιά. Σαράντα χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Το κρίμα πάει σε όλο το πολιτικό σύστημα για την ατολμία των μεν και για την στείρα αντιπολίτευση των δε.
Το Τατόι πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί έτσι θα επιζήσει. Αν δεν γίνει, σε μερικά χρόνια θα αρχίσουν οι καταπατήσεις, νέες ανάγκες, νόμοι, διατάξεις και σιγά σιγά θα αρχίσει η πλήρης καταστροφή του.

Κλείνω λέγοντας ότι πολύ καλά έκανε ο Κ. Μητσοτάκης και πήγε στην Σκωτία να δει τί έχει γίνει εκεί σε αντίστοιχο χώρο. Και η ιστορία είναι ιστορία. Ο πατέρας του Πρίγκιπα Καρόλου γεννήθηκε στο Τατόι και εκεί είναι θαμμένα πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή