Στον θρυλικό Toots Thielemans αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

ΚΟΣΜΟΣ
Στον θρυλικό Toots Thielemans αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Σήμερα το κεντρικό της logo της Google είναι αφιερωμένο στον σημαντικό μουσικό Toots Thielemans (Τουτς Τίλεμανς), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Βέλγος μουσικός, που το πλήρες όνομά του ήταν Ζαν-Μπατίστ Φρέντερικ Ίσιντορ Μπαρόν Τίλεμανς, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1922 και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 πλάι στον Μπένι Γκουντμαν. O Τίλεμανς δεν άργησε να φύγει για τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα χαρτογραφήθηκε και πολίτης τους. Το 1961 ηχογράφησε το δικό του «Bluesette» που αποτελεί και jazz standard σύνθεση η οποία διασκευάστηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Πέρα από την πλούσια σόλο καριέρα του, ο Τουτς Τίλεμανς συνεργάστηκε μέσα στα χρόνια με «βαρέων βαρών» ονόματα όπως η Έλλα Φιτζέραλντ, ο Μπιλ Έβανς, ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Τζάκο Παστόριους, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Πολ Σάιμον κι ο Μπίλι Τζόελ, μεταξύ πολλών άλλων.

Ο τζαζίστας έγραψε και μουσική για τον κινηματογράφο και ταινίες όπως «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου» και «Οι Δύο Φυγάδες».

Ο Τίλεμανς έπαιξε επίσης φυσαρμόνικα για το θέμα του εξαιρετικά δημοφιλούς «Sesame Street», σύνθεση του Τζο Ραπόσο που ακουγόταν στον τηλεοπτικό αέρα για πάνω από 40 χρόνια.

Ο Τουτς Τίλεμανς ονομάστηκε Δάσκαλος της Τζαζ το 2009 από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες, η υψηλότερη διάκριση για μουσικό της τζαζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέθανε στη γενέτειρά του στις 22 Αυγούστου του 2016.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή