Κορωνοϊός: Τί αλλάζει από 1 Μαΐου και 1 Ιουνίου για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ

ΕΛΛΑΔΑ
Κορωνοϊός: Τί αλλάζει από 1 Μαΐου και 1 Ιουνίου για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου το πρωί, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Στόχος του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας είναι το καλοκαίρι να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες για όλους, χωρίς ωστόσο να παραμερίζονται οι βασικοί κανόνες προφύλαξης από τις παραλλαγές της Covid-19.

Πιο αναλυτικά, από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε η διενέργεια test, δεν θα διενεργείται. Θα εξεταστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις όμως που θα καθοριστούν σε επόμενες υπουργικές αποφάσεις.
Καταργούνται τα υποχρεωτικά self test για την επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα.

Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται μόνο ένα rapid test για την εργασία τους.
Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου απελευθερώνεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.
Από 15 Απριλίου αίρεται η επιβολή του πρόστιμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Φέτος το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, και θα υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από 2 χρόνια θα γίνουν όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Πάσχα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Μία μέρα πριν, την Τρίτη 12/4, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και πως η άρση των μέτρων θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους. «Πάμε για ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή