Προεδρικοί 60% – Ομπρέλα 40%, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Προεδρικοί 60% –  Ομπρέλα 40%, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη 14 Απριλίου, στο Κλειστό Γήπεδο Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου, οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν ήδη γραφτεί, σημείο τριβής για τους 5.000 συνέδρους θα είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του κόμματος και των μελών της Κ.Ε., όχι από το Συνέδριο όπως γίνεται μέχρι τώρα αλλά απευθείας από το σύνολο των μελών του κόμματος. Στην πρόταση αυτή έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους τα μέλη της άλλης εσωκομματικής ομάδας, της Ομπρέλας. Τα αποτελέσματα, βέβαια, της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί μεταξύ των συνέδρων, για το εάν θα γίνει δεκτή η πρόταση για εκλογή από τη βάση, είναι γνωστά αφού τη στηρίζουν οι προεδρικοί που αποτελούν το 65% των συνέδρων.
Το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκλογές για την ανάδειξη των 5.000 συνέδρων. Στο Γαλάτσι οι εκλογές έγιναν στα γραφεία της Οργάνωσης επί της οδού Λέσβου 5 και από τα 345 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν μόνο 159, κάτω δηλαδή και από τους μισούς.
Εξελέγησαν 24 σύνεδροι και είναι οι εξής: Χωριανόπουλος Νίκος (77 ψήφοι), Αργυροπούλου Αγγελική (65), Κατράνη Ελευθερίου Μαρία (65), Καλεσάκη Αρετή (63), Κουτσιαύτης Δημήτρης (58), Ρίζου Μαρία (54), Καραλής Κώστας (53), Σκούντζος Δημήτρης (51), Σαπουνά Αγγέλικα (51), Κοκότη Βάσω (49), Μπουλούτης Μαρίνος (49), Καριώτης Αστέρης (48), Παυλίδης Κοσμάς (47), Κοκκάκης Ανέστης (43), Σερβετάς Νίκος (42), Καλόγηρος Ανδρέας (39), Αντωνίου Χρήστος (38), Λύγκα Βασιλική (33), Στασινόπουλος Γιάννης (32), Μπέτης Θεοφάνης (29), Νταή Ειρήνη (28), Κουσιάτζα Μάγδα (25), Ματακίδου Σοφία (25), Παπαδοπούλου Έλενα (19).

Εκτός των ανωτέρω 24, στους συνέδρους θα συμπεριληφθούν άλλοι οκτώ οι οποίοι είναι μέλη της ΚΕΑ (Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης) και είναι οι Αυλωνίτου Ελένη, Γάτης Γιάννης, Κουβέλης Φώτης, Μπαλάφας Γιώργος, Μπασκόζος Γιάννης, Σουλτάτη Γεωργία, Τζαγάκης Γιώργος.
Το ερώτημά μου είναι ότι αφού οι οκτώ θα συμμετείχαν στο Συνέδριο αυτοδίκαια, ως μέλη της ΚΕΑ, γιατί τότε εκτέθηκαν στην ψηφοφορία; Μήπως για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους; Πρώτος μεταξύ των 32 υποψηφίων συνέδρων ήρθε ο Φώτης Κουβέλης με 85 ψήφους, από κοντά ο Γιώργος Μπαλάφας με 83 και τρίτος στη σειρά ο Νίκος Χωριανόπουλος με 77.

Από τα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας, οι 49 ψήφοι της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου αλλά και οι 51 της Αγγέλικας Σαπουνά, δημοτικής συμβούλου Γαλατσίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάτσι Από κοινού».

Από τους 24 εκλεγέντες, οι πληροφορίες μου λένε ότι οι 10 ανήκουν στην Ομπρέλα και οι 14 είναι προεδρικοί. Οι της Ομπρέλας είναι οι Σκούτζος Δημήτρης, Σαπουνά Αγγέλικα, Κοκότη Βάσω, Παυλίδης Κοσμάς, Σερβετάς Νίκος, Λύγκα Βασιλική, Στασινόπουλος Γιάννης, Μπέτης Θοεφάνης, Κουσιάτζα Μάγδα, Ματακίδου Σοφία.
Οι της Ομπρέλας, εκτός από την αντίθεσή τους για την εκλογή Προέδρου και μελών της Κ.Ε. από τη βάση, είναι επιφυλακτικοί και στο άνοιγμα του κόμματος προς το κέντρο το οποίο επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι οι θεματοφύλακες της αριστερής καθαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα έχουμε την άλλη Παρασκευή. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή