Γιάννης Οικόνομου: Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμών από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικόνομου: Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμών από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «Real Fm»
και τους δημοσιογράφους, Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή:


Για την ομιλία Zelensky στο Κοινοβούλιο

Από τα εκατομμύρια των Ουκρανών, που μάχονται για την ελευθερία τους και για την Πατρίδα τους, το να μιλήσει στους Έλληνες βουλευτές και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα μέλος του τάγματος Αζόφ, ήταν χωρίς αμφιβολία ένα απαράδεκτο λάθος, μία αστοχία. Για το ιστορικό της υπόθεσης υπήρξε ανακοίνωση από το Προεδρείο της Βουλής, που χειρίστηκε την όλη υπόθεση. Σε αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μία αστοχία, ένα απαράδεκτο λάθος, που προφανώς και δεν έπρεπε να συμβεί. Όμως, αυτό δεν μπορεί σε τίποτα να θολώνει τη μεγάλη εικόνα. Ο κ. Zelensky είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος μιας χώρας που δέχεται τη ρωσική επίθεση. Αυτό το γεγονός εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με τη δολοφονία αμάχων, με την ισοπέδωση υποδομών, με την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί στην Ουκρανία και με τις άλλες δυσμενείς συνέπειες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν μια ιστορική στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε, το «Ελευθερία ή Θάνατος» που επανέλαβε στη δική του γλώσσα. Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να μείνουμε. Όπως πρέπει να μείνουμε και σταθεροί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, καταδικάζοντας -χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς επαμφοτερίζουσα στάση, χωρίς μισό βήμα μπροστά και δέκα πίσω, χωρίς αγγαρείες- τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελεί μια ολοκάθαρη παραβίαση όχι μόνο Συνθηκών. Είναι μία εισβολή σε ανεξάρτητο Κράτος. Είναι μία συνεχιζόμενη κατοχή. Η Ελληνική Πολιτεία από την πρώτη στιγμή δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει το παράνομο της κατοχής αυτής σε όλα τα fora, σε όλες τις σχέσεις μας διμερείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, παντού. Υπερασπιζόμαστε το αίτημα και τoν αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, του κυπριακού λαού, πάντοτε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, που σημαίνει την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και τον τερματισμό της κατοχής. Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν ξεχνούμε το τι έχει συμβεί στην Κύπρο. Πάντοτε ο Ελληνισμός -που τόσο πολύ έχει υποφέρει από τον αναθεωρητισμό και από την επεκτατική στρατηγική- θα αναδεικνύει το παράνομο και το εγκληματικό της κατοχής και θα διεκδικεί την επίλυση βάσει του δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου.
Ο σκοπός της δικής μας παρουσίας στο πλάι του ουκρανικού λαού είναι να καταδικάσουμε αυτή την εισβολή και να υπενθυμίζουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο ότι υπάρχει και μία κατοχή, απότοκος μιας αντίστοιχης εισβολής που έγινε πριν από 48 χρόνια, στην οποία η Ευρώπη και ο κόσμος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.
Για την στάση της Τουρκίας
Δεν έχω την αίσθηση ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια εξοπλισμών από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία. Και το λέω αυτό, διότι προφανώς η Τουρκία μπορεί να ψάχνει τρόπους για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, αλλά εξακολουθεί να είναι υπό την απαγόρευση για τους εξοπλισμούς και την προμήθεια αμυντικού υλικού. Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, πρέπει να αλλάξει ο νόμος αυτός, πρέπει να περάσει μέσα από το Κογκρέσο. Η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δικό της ρόλο. Είναι θετικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται να αποδέχεται ότι τέτοιου είδους διακηρύξεις, κινήσεις, απειλές, ρητορική σαν κι αυτή που είχε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, είναι κάτι που δεν βρίσκει το δυτικό κόσμο, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις μεγάλες δυνάμεις, πολύ πρόθυμους να την ακούσουν. Και νομίζω ότι η μετατόπισή της προς πιο ρεαλιστική προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα.
Ανάγκη άμεσης ευρωπαϊκής παρέμβασης για την ενεργειακή κρίση
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ζούμε μια εκρηκτική συγκυρία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Νομίζω ότι είναι η χειρότερη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και, επίσης, είναι πραγματικότητα, δυστυχώς, ότι χρειάζεται χρόνος -που κανείς δεν μπορεί να τον προσδιορίσει- έτσι ώστε να εμπεδωθεί μια καινούργια ισορροπία, να ομαλοποιηθεί μία καινούργια κατάσταση. Η Ευρώπη πρέπει, επιτέλους, να κινηθεί γρηγορότερα. Ο Πρωθυπουργός, στη συνάντησή του χθες με την ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, την κυρία Simson, της το είπε πάρα πολύ καθαρά. Κάθε χώρα κάνει αυτό που μπορεί. Η δική μας κάνει πάρα πολλά. Από το Σεπτέμβριο κιόλας, έχουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο το οποίο εξελίσσεται και θα είναι σε ισχύ και το επόμενο διάστημα. Όμως εδώ μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση, που υπερβαίνει τις δυνατότητες όλων των κρατών. Θέλω να ελπίζω ότι και το χθεσινό μήνυμα του κ. Draghi είναι προς στην κατεύθυνση η Ευρώπη να ενεργοποιηθεί γρήγορα, άμεσα, και να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση των προτάσεων που και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταθέσει.
Στήριξη στους ευάλωτους
Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Ειλικρινά, δεν μπορώ να απαντήσω για το αν είμαστε μπροστά σε επιδείνωση, αλλά δεν έχω και βάσιμους λόγους, να αισιοδοξώ. Ο πόλεμος δεν τελειώνει, ακόμα. Όμως ακόμα και αν τελειώσει, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση. Δυστυχώς, δεν έχουμε δείγματα για να αισιοδοξούμε στο κομμάτι της ενέργειας. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσο μας επιτρέπουν οι παράμετροι και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας παίρνουμε μέτρα οικονομικής στήριξης. Για τον Απρίλιο, διπλασιάστηκε η στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια, θα δοθεί το επίδομα στους πιο ευάλωτους, γύρω στις 20-21 Απριλίου, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση στη βενζίνη για όσους έχουν μέχρι 30.000 ευρώ εισόδημα, υπάρχει ήδη η οριζόντια μείωση 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης και παράλληλα είμαστε κοντά στην ανακοίνωση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων. Πάντοτε υπάρχουν στο τραπέζι. Οι λόγοι για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιοποιηθεί τα φορολογικά εργαλεία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι, πρώτον, υπάρχει πολύ βάσιμη υποψία ότι δεν θα μετακυληθεί το όφελος στον καταναλωτή και δεύτερον διότι η χώρα μας είναι πολύ βαθιά εξαρτώμενη από τα έσοδα αυτά. Είναι έσοδα που χρηματοδοτούν τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, μια σειρά από παροχές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα εξακολουθούν να γίνονται. Σταθμίζουμε τα γεγονότα, βλέπουμε πού πάει η κατάσταση, βλέπουμε τις αντοχές και τα όρια της οικονομίας και συνεχώς προσθέτουμε και στην οικονομία όρια. Μόνο από την πρόωρη αποπληρωμή του Δ.Ν.Τ. προσθέσαμε άλλα 230 εκατομμύρια που εξοικονομούμε από τους τόκους και θα τα βάλουμε κι αυτά στη μάχη κατά της ακρίβειας για να βοηθήσουμε κοινωνικά στρώματα, ευάλωτες ομάδες, ανθρώπους και παραγωγικές τάξεις που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ειδικά για τους ευάλωτους, μέσα στον Απρίλιο θα έρθει και μία έξτρα χρηματοδοτική ενίσχυση του ύψους των 200 ευρώ.
Για την ενεργειακή επάρκεια
Σε ό,τι αφορά στην επάρκεια, στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και της ενέργειας -το φυσικό αέριο και την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος- έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις. Έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα σε ό,τι αφορά στο LNG, στις εφεδρείες με τον λιγνίτη, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Το μόνο σίγουρο για την Ελλάδα είναι ότι, οτιδήποτε και να γίνει, το αέριο ή το υδρογόνο αύριο, που θα μπαίνει στην Ευρώπη θα περνάει από τη χώρα. Αυτό η χώρα μας το έχει κατακτήσει, το έχει κερδίσει. Η χώρα μας δεν είναι παραγωγός, δυστυχώς, φυσικού αερίου. Προς την κατεύθυνση αυτήν την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κάποιες ειδήσεις, κάποια βήματα, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και Δυτικά της Κρήτης. Η χώρα μας ήταν και θα παραμείνει διαμετακομιστικός κόμβος, όπως και να έχουν τα πράγματα. Αυτό για την Ελλάδα είναι κάτι που το έχει κατακτήσει και που είναι εξαιρετικά πολύτιμο και γεωστρατηγικά, αλλά και οικονομικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή