Τα δέκα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα δέκα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο

Μια έρευνα σχετικά με τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο κατέδειξε το προφανές: ότι το ποδόσφαιρο είναι ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των σπορ.

Το ποδόσφαιρο, με περίπου 3,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους και σχεδόν 250 εκατομμύρια παίκτες σε περισσότερες από 200 χώρες, παραμένει μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Γεγονός φυσικά που δεν προκαλεί καμία έκπληξη, απλώς αποτυπώνει αυτό που σχεδόν όλοι θεωρούσαν δεδομένο.
Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται από την κατάταξη που παρουσίασε η Tifosy, μια εταιρεία αθλητικών συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, σημειώνοντας ότι η ποδοσφαιρική βιομηχανία επεκτείνεται πλέον σε όλο τον κόσμο.
«Το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές σε μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Δανία, καθώς και μερικές από τις φτωχότερες χώρες της Γης, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Κονγκό και η Λιβερία.
Αν και στη δεύτερη θέση θα περίμενε κανείς πως βρίσκεται το μπάσκετ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως προκύπτει από την κατάταξη αυτή, το κρίκετ είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φιλάθλους. «Γεννημένο» στην Αγγλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη μορφή του, παίζεται – και κατά συνέπεια παρακολουθείται – κυρίως σε πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν, καταλαμβάνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στην κατάταξη. Το κρίκετ είναι πραγματικά δημοφιλές μόνο σε περίπου 15-20 χώρες, με αρκετό όμως πληθυσμό, ώστε να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Το μπάσκετ βρίσκεται τελικά στην τρίτη θέση, όντας ένα άθλημα που παρακολουθούν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια φίλαθλοι. Εξαιρώντας τις ΗΠΑ, η μπασκετική κουλτούρα είναι δυνατή στην Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Στον υπόλοιπο κόσμο, παρακολουθείται κυρίως σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΔΑ
Για τη δημιουργία αυτής της κατάταξης χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κριτήρια. Αυτά είναι:
• Αριθμός υπαρχόντων επαγγελματικών πρωταθλημάτων
• Αριθμός συμμετεχόντων σε ερασιτεχνικό επίπεδο
• Το τηλεοπτικό κοινό
• Η δημοτικότητα κάθε αθλήματος στα social media
• Οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
• Κερδοφορία χορηγικών συμφωνιών
• Η σημασία κάθε επιμέρους αθλήματος για τον Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, λοιπόν, το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ μετά το κρίκετ (2ο) και το μπάσκετ (3ο) ακολουθούν το χόκεϊ (4ο), το τένις (5ο), το βόλεϊ (6ο), το πινγκ πονγκ (7ο), το μπέιζμπολ (8ο), το αμερικανικό ποδόσφαιρο (9ο) και τη δεκάδα κλείνει το ράγκμπι.
1. Ποδόσφαιρο 3,5 δισεκατομμύρια φίλαθλοι
2. Κρίκετ 2,5 δισ. φίλαθλοι
3. Μπάσκετ 2,2 δισ. φίλαθλοι
4. Χόκεϊ επί χόρτου 2 δισ. φίλαθλοι
5. Τένις 1 δισ. φίλαθλοι
6. Βόλεϊ 900 εκατ. φίλαθλοι
7. Πινγκ Πονγκ 900 εκατ. φίλαθλοι
8. Μπέιζμπολ 500 εκατ. φίλαθλοι
9. Αμερικανικό ποδόσφαιρο 400 εκατ. φίλαθλοι
10. Ράγκμπι 400 εκατ. φίλαθλοι

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή