Eίμαστε κοντά στο εμβόλιο κατά του Πολέμου;, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Eίμαστε κοντά στο εμβόλιο κατά του Πολέμου;, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ύστερα από εντολή του Πρόεδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιβληθούν, δια των όπλων, οι θέσεις της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια Ρωσο-Ουκρανική διαμάχη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ανταποκρίθηκε στην έκκληση των δυο ηγετών των Ρωσόφωνων περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, για βοήθεια, με στόχο την αποστρατικοποίηση της χώρας και όχι την κατάληψή της. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι στόχος είναι «η υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οκτώ χρόνια υφίστανται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου» και ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη «όσοι διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να ενδώσει στις απαιτήσεις της Ρωσίας και ζήτησε την συνδρομή των δυτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή, καταδεικνύοντας επανειλημμένα την αδράνεια τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ.
Η φρίκη του πολέμου έχει αποτυπωθεί σε τηλεοράσεις, εφημερίδες και διαδίκτυο. Όλοι έχουμε αντικρύσει εικόνες φρίκης που μας έχουν συγκινήσει. Οι αριθμοί όμως, με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του πολέμου, τρομάζουν! Εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 23.000 άνθρωποι, ενώ 2.000 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Επίσης, ειδικοί εκτιμητές μιλούν για 2.000 κατεστραμμένα κτίρια με πάνω από 10.000.000 άνθρωποι να έχουν εκτοπιστεί από την κατοικία τους! Έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους περισσότεροι από 4.000.000 Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων πάνω από 1.000.000 παιδιά. Αν σκεφτούμε πως ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για τη λήξη του πολέμου που αναφέρει πως η Ρωσία θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Ουκρανίας, έχοντας μετατρέψει την δυτική σε ερείπια, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο θα εκτοξευθούν οι παραπάνω αριθμοί.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χάνουν τη ζωή τους περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα δύο τρίτα σχεδόν είναι άμαχοι. Ήταν η μεγαλύτερη και πλέον καταστροφική σύγκρουση στην ιστορία. Ωστόσο, οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να μεταφέρουν την πλήρη έκταση που λαμβάνουν οι προσωπικές τραγωδίες ή τον ολέθριο αντίκτυπο που έχουν τα γεγονότα αυτά σε διάφορες ομάδες ανθρώπων. Η τεχνολογία δεν ήταν τόσο αναπτυγμένη όσο σήμερα, αλλά και για τον πόλεμο αυτό έχουμε εικόνες και ιστορίες που μας είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν πήραμε το μάθημά μας.

Κατά τον Ηρόδοτο, «κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους.» Ενώ ο Πλούταρχος είναι πεπεισμένος πως «ο πόλεμος σαν χείμαρρος παρασέρνει και επιφέρει τα πάντα». Είναι σαφές πως υπάρχουν σήμερα ηγέτες που δεν έχουν μελετήσει τους Αρχαίους προγόνους μας. Αν και δεν είναι μόνο οι Αρχαίοι Έλληνες που έχουν αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων. Πως σε κάθε πόλεμο υπάρχουν μόνο ηττημένοι!

Με την πανδημία νιώσαμε όλοι μας πολίτες του κόσμου, ότι είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον. Πως έχουμε κοινά προβλήματα και για να είμαστε όλοι καλά πρέπει να είμαστε καλά όλοι. Πως σημαντικό είναι να τελειώσει η πανδημία σε όλες τις χώρες και όχι μόνο στη δική μας. Ξαφνικά τώρα απομακρυνθήκαμε και νιώθουμε αδύναμοι και μόνοι. Η Ουκρανία είναι μακριά μας, έχουμε αποθέματα φυσικού αερίου και τόσες άλλες δικαιολογίες ώστε να μην ευαισθητοποιηθούμε. Περιορίζονται οι χώρες στην εκδήλωση συμπάθειας, στην διοργάνωση συναυλιών και στην φιλοξενία προσφύγων. Όμως έτσι δεν σταματά ο πόλεμος. Αυτό που θέλουμε είναι μια Pfizer να ανακαλύψει γρήγορα το εμβόλιο της Ειρήνης. Θέλουμε έναν Αλβέρτο Μπουρλά να νιώσει τα λόγια του Τζων Κέννεντυ «είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους, είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα» και να δράσει άμεσα.
Όσο κι αν ακούγεται ουτοπικό, όσο κι αν φαντάζει παιδικό όνειρο, τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι μας δίνουν ελπίδα. «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη». Δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα δεν ήταν, ούτε θα είναι εύκολο. Πρέπει όμως να αγωνιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Τη μόνη κατεύθυνση που οδηγεί στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών. Στον δρόμο της δημιουργίας, όχι των καταστροφών και των θανάτων. Τριακόσια χρονιά πριν ο Γάλλος Φιλόσοφος εξηγούσε και ομολογούσε πως «δεν γνωρίζει κανέναν λαό που να πλούτισε ύστερα από νίκη σ’ έναν πόλεμο.»
Στον διεθνή μαραθώνιο που διεξήχθη από την Πολωνία για την Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Σας μιλάω από την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Είμαι μια φωνή ανάμεσα σε εκατομμύρια. Φωνές ενωμένες για την Ουκρανία. Φωνές ενωμένες ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο. Για τους Έλληνες, ο πόνος των Ουκρανών είναι βαθύτατα προσωπική υπόθεση. Η Μαριούπολη, μια πόλη που πολιορκείται, είναι το σπίτι μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που αριθμεί 150.000 άτομα. Η βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό δεν είναι ζήτημα επιλογής για τους Έλληνες. Είναι ζήτημα ανάγκης, ζήτημα αρχής. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να φροντίζουμε τα παιδιά της Ουκρανίας στα νοσοκομεία μας. Για το λόγο αυτό έχουμε υποδεχτεί 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.000 είναι παιδιά. Και για το λόγο αυτό θα βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ξεκινώντας από το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Σήμερα, όπου και να βρίσκεστε στον κόσμο, να γνωρίζετε το εξής: στη μάχη ενάντια στην τυραννία, στη μάχη για τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση της Ουκρανίας, η φωνή σας μετράει. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον Πόλεμο».
Δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να μου καταστρέψει την ελπίδα πως «Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον Πόλεμο».

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή