Επόμενη στάση: Γαλάτσι

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Επόμενη στάση: Γαλάτσι

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΚΑΣ, Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός Πολυτεχνείου Κρήτης

Ένα όνειρο απατηλό, ένα σχέδιο καταχωνιασμένο στο συρτάρι της γραφειοκρατίας, που φάνταζε πως δεν θα προχωρούσε ποτέ, η Γραμμή 4 του Μετρό που θα ενώσει το Γαλάτσι με την υπόλοιπη Αθήνα, παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά! Ένα έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων με την Αττικό Μετρό Α.Ε. να έχει δώσει, ευτυχώς, προθεσμία επτά (7) ετών για την παράδοση του έργου. Και εάν κάποιοι από εσάς αναρωτιούνται γιατί «ευτυχώς», εξηγούμαι…

Σίγουρα όλοι, μικροί και μεγάλοι, θυμόμαστε και έχουμε χαραγμένη τη νοσταλγική φιγούρα της Ελληνίδας μάνας πριν την επίσκεψη των «μουσαφιραίων», να ξεσκονίζει μέχρι την τελευταία σπιθαμή του σπιτιού, ώστε όλα να είναι στην εντέλεια. Έτσι μάθαμε από τις οικογένειές μας, έτσι διδαχτήκαμε, έτσι πλάσαμε τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες μας. Να είμαστε νοικοκύρηδες και να προσφέρουμε μία αρετή που υπάρχει μόνο στο ελληνικό λεξιλόγιο, τη φιλοξενία…
Το Γαλάτσι είναι το σπίτι μας και όλοι οφείλουμε πριν υποδεχθούμε τους «μουσαφιραίους», να έχουμε προετοιμαστεί, να έχουμε αναδείξει όλα τα προτερήματα του τόπου μας και να έχουμε επιλύσει κάθε παραφωνία. Αν η έλευση του μετρό στην περιοχή μας γινόταν σήμερα, θα μιλούσαμε σίγουρα για μία ήττα του Γαλατσίου. Γιατί; Μα ακριβώς γιατί δεν είμαστε έτοιμοι! Δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε το επίπεδο των παροχών και των υπηρεσιών σε μια αυξημένη ροή καθημερινών επισκεπτών, που θα έκανε το Γαλάτσι πραγματικό σημείο αναφοράς.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τα χρόνια που έρχονται θέλουν τα κεφάλια κάτω. Θέλει εργατικότητα, σύμπνοια και ομοψυχία. Θέλει τις Γαλατσιώτισσες και τους Γαλατσιώτες ενεργούς πολίτες, με τη φωνή τους να ακούγεται, ώστε τη στιγμή που το μετρό χτυπήσει την πόρτα μας, να είμαστε έτοιμοι, γυρίζοντας μία καινούρια σελίδα για το μέλλον του δήμου μας. Αυτή η στιγμή όμως είναι ήδη πολύ κοντά.

Θα προσπαθήσω να μην αναφερθώ σε πολλές λεπτομέρειες με την ιδιότητα μου ως Αρχιτέκτων Μηχανικός, αλλά θα μιλήσω ως απλός πολίτης, ως καθημερινός Γαλατσιώτης που ενδιαφέρεται για τον τόπο στον οποίο ζει και δραστηριοποιείται. Βάσει ερευνών που έχουν γίνει στις υπόλοιπες περιοχές απ’ όπου πέρασε η γραμμή του μετρό, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες, αρχικά στην εργασιακή απασχόληση, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του. Παράλληλα για την υλοποίηση και τη συντήρηση του έργου θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση ενός ευρέως φάσματος επιχειρήσεων, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, και ειδικότερα για τη στήριξη του έργου αλλά και γενικότερα για την εξυπηρέτηση επισκεπτών.
Η παραπάνω ενεργοποίηση, που από τώρα γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσει, θα επιδράσει θετικά στο παραγόμενο ΑΕΠ της περιοχής, είτε λόγω της αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων που θα δούμε, είτε λόγω της αύξησης των οικονομικών μεγεθών των υπαρχόντων.
Αντίστοιχα θα αυξηθεί η αξία της γης στην περιοχή που θα εξυπηρετεί το Μετρό – κάτι που βλέπουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται. Επίσης είναι πιθανό ακόμα και λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών που διενεργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, το αρχαιολογικό σκεπάρνι να φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα της περιοχής μας που θα αναδείξουν την ιστορική και πολιτισμική σημασία της και θα μαρτυρήσουν περισσότερα για την ταυτότητα των προγόνων μας.
Από την άλλη, η εξοικονόμηση του χρόνου μετακίνησης, η προσωπική εξοικονόμηση χρημάτων από θέμα μεταφορών αλλά και τα εξωτερικά στοιχεία του οφέλους που αφορούν την μείωση ατυχημάτων (λόγω μικρότερης κυκλοφοριακής συμφόρησης) και τα περιβαλλοντικά οφέλη (ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβος) είναι τα πρώτα άμεσα οφέλη που θα έρθουν για να μείνουν.
Ο αστικός ιστός του Γαλατσίου θα αλλάξει, οι εμπορικές ζώνες θα αναδιαμορφωθούν, η λεωφόρος Βεΐκου που αποτελεί την βασική εμπορική ζώνη του δήμου μας μέχρι τώρα, θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που θα οδηγήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη των παράπλευρων δρόμων και γειτονιών, όπου θα εκτονωθεί η ζήτηση που αναμένεται.
Η κάθετος της Λεωφόρου Γαλατσίου – Πρωτοπαπαδάκη κοντά στον κόμβο με τη Βεΐκου, όπου έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και τραβάει το ενδιαφέρον, με λίγα αλλά ποιοτικά μαγαζιά εστίασης, προβλέπεται ότι θα γίνει ο επόμενος κεντρικός κόμβος που θα ενώσει το κέντρο της Αθήνας με τα βόρεια προάστια αποτελώντας μία σίγουρη «στάση» των πολιτών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε εύκολα την σημασία για μία συνολική διαχείριση αυτής της ανάπτυξης. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπου θα περιλαμβάνει την ανάπλαση των δρόμων αυτών αλλά και γενικότερα χώρων που έχουν ανάγκη αναβάθμισης (πάρκα, πλατείες κλπ). Είναι ευκαιρία λοιπόν για μεταστροφή προς πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, πιο «πράσινες» παρεμβάσεις.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν θέλουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία που έρχεται, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, το βιοτικό επίπεδο των παιδιών μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να εργαστούμε και εμείς για το συμφέρον του δήμου, της γειτονιάς μας. Να ενώσουμε τις φωνές και να πράξουμε υπέρ του κοινού συμφέροντος, καθώς δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία.
Πρέπει τώρα να θέσουμε από την αρχή τις βάσεις, να προετοιμάσουμε, ώστε όταν έρθει εκείνη η ώρα, να είμαστε έτοιμοι να συστήσουμε ξανά το Γαλάτσι μας στους πολίτες του λεκανοπεδίου!
Τροφή για σκέψη…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή