Πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και μια αλήθεια, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και μια αλήθεια, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Προσοχή μην σας την φέρουν, γιατί σήμερα λένε πολλά ψέματα… Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τις πλάκες και τα αθώα ψέματα. Παλιά συνήθεια που συναντάμε σε πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το έθιμο το ξεκίνησαν οι αρχαίοι Κέλτες ψαράδες. Έφτιαχνε ο καιρός και ήταν καλή ευκαιρία να βγουν για ψάρεμα. Επειδή όμως οι πιο πολλοί γύριζαν με άδεια χέρια, σκαρφίζονταν διάφορες ιστορίες για ψαριές με μεγάλα ψάρια. Αν δεν υπήρχαν οι κυνηγοί, οι ψαράδες θα ήταν οι μεγαλύτεροι ψεύτες! Μπορεί και το αντίθετο…

Γύρω στο 1560 ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος Θ’, μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό, καθώς ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου δημιουργεί συναισθηματικές φορτίσεις και αντιδράσεις. Όσοι, λοιπόν αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο. Την ευκαιρία δεν έχασαν οι εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά γράφουν ή μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις – φάρσες. Με την εξάπλωση του Ίντερνετ, η Πρωταπριλιά έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια. Τα λεγόμενα «hoax», δηλαδή οι κατασκευασμένες ιστορίες με περίτεχνο τρόπο που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη κι ένα γνώστη του θέματος, είναι οι πιο συνηθισμένες διαδικτυακές φάρσες.

Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι η πρόταση είναι αναληθής. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζει την αλήθεια αυτός που μας λέει ψέματα. Ακόμη πιο κατακριτέο είναι αν ο ψεύτης αποκομίζει κάποιο όφελος. Ακόμη κι αν ο κλέφτης και ο ψεύτης μόνο τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Αν με τους άλλους πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να διασταυρώνουμε όλα όσα μας λένε, με τον εαυτό μας πρέπει να είμαστε ειλικρινείς! Να μην του λέμε αυτά που θέλει να ακούσει, ούτε αυτά που τον κάνουν να αισθανθεί όμορφα. Να του λέμε πάντα την αλήθεια!
«Αν είχα λίγη τύχη», «όλα σε εμένα συμβαίνουν», «δεν είναι ώρα για τέτοια», «θα ξεκινήσω από Δευτέρα», είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ψέματα που λέμε συχνά στον εαυτό μας. «Το να λέμε ψέματα στον εαυτό μας είναι περισσότερο βαθιά ριζωμένο μέσα μας από το να λέμε ψέματα στους άλλους», κατά τον Ντοστογιέφσκι. Αυτά τα ψέματα φανερώνουν το φόβο μας για να αλλάξουμε και για να προσπαθήσουμε. Τα χειρότερα ψέματα είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας. Δεν θέλουμε να δούμε αυτό που ζούμε, αυτό που σκεπτόμαστε ή αυτό που κάνουμε. Και το κάνουμε από φόβο. Φόβο για αυτό που θα ακολουθήσει, για αυτό που θα αφήσουμε και για αυτό που θα πέτυχουμε. Φοβόμαστε ότι η ισορροπία που θα διαταραχθεί θα μας πονέσει και θα ταλαιπωρηθούμε μέχρι να ξανά ισορροπήσουμε.
Η τακτική αυτή δεν οδηγεί κάπου. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αυθεντικοί με τον εαυτό μας. Η ειλικρίνεια είναι η πραγματική δύναμη. Θέλει θάρρος αλλά αυτή σε οδηγεί στο σωστό μονοπάτι και με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Κατάλαβε ποιος είσαι, βρες τι σου αρέσει και με τι απολαμβάνεις τη ζωή σου. Προσπάθησε να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου και κανέναν άλλον. Διάλεξε τους φίλους και τους κοντινούς σου ανθρώπους, αλλά ακολούθησε το δικό σου δρόμο. Αν θέλεις να είσαι ήρεμος, ισορροπημένος και φυσικά ευτυχισμένος. Τότε θα μπορέσεις να προσφέρεις και στους άλλους.
Όσο κι αν προσέξεις, κάποιες επιλογές σου θα είναι λανθασμένες αλλά κι αυτό δεν είναι κακό. Επιτρέπεται να κάνεις λάθη. Αποδέξου τα, σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου αλλά πάρε το μάθημά σου. Ανέλαβε τις ευθύνες σου και συνέχισε. Όλοι κάνουν λάθη, ακόμη και αυτοί που θεωρείς ότι έχουν πετύχει. Είναι δείγμα ωριμότητας να μην κατηγορείς τον εαυτό σου, να μην τον τιμωρείς για ένα λάθος. Επίσης, μην φοβάσαι τα προβλήματα και μην τα κρύβεις κάτω από το χαλί. Αναγνώρισέ τα και αντιμετώπισέ τα. Όσο λες ψέματα στον εαυτό σου και κάνεις ότι δεν τα βλέπεις, αυτά θα μεγαλώνουν. Μην τα αποφεύγεις, αλλά ψύχραιμα και αποφασιστικά επέλεξε τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσεις. Μην αφήσεις το φόβο να τα μεταμορφώσει σε φαντάσματα που κλείνουν το δρόμο σου για την πραγματική σου προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μας το δίνει με το μύθο της αλεπούς, ο Αίσωπος. Η πεινασμένη αλεπού γυρνούσε και έψαχνε να βρει κάτι να φάει. Ξαφνικά βλέπει μπροστά της μια κληματαριά γεμάτη μεγάλα σταφύλια. Θέλει πάρα πολύ να φάει λίγα σταφύλια αλλά πως να ανεβεί και να τα φτάσει εκεί ψηλά που είναι; Κάνει κάποιες προσπάθειες αλλά είναι πολύ δύσκολο γιατί η αλεπού δεν είναι σαν τη γάτα! «Δεν πειράζει» σκέφτεται. «Θα προσπαθήσω να ανέβω στο δέντρο.» Προσπαθεί μια φορά, προσπαθεί δυο φορές όμως δε γίνεται τίποτα. Τα σταφύλια είναι πολύ ψηλά.
Ύστερα από λίγες αποτυχημένες προσπάθειες σκέφτεται: «Δεν πειράζει που δεν μπορώ να τα φτάσω. Αυτά τα σταφύλια δεν έγιναν ακόμη. Σίγουρα δεν είναι ωραία.» Ακούν τα σταφύλια τα λόγια της αλεπούς και της λένε. «Εμείς κυρά αλεπού, είμαστε πολύ γλυκά σα μέλι! Λες ότι δεν είμαστε καλά μόνο και μόνο επειδή δε μπορείς να μας φτάσεις». Αν η αλεπού δεν έλεγε ψέματα στον εαυτό της και συνέχιζε με πάθος τις προσπάθειες μάλλον θα τα κατάφερνε. Μην λέμε ψέματα στον εαυτό μας, δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Να είμαστε ειλικρινείς με αυτό που θέλουμε να πέτυχουμε και να προσπαθούμε. Στο τέλος κερδίζει αυτός που προσπαθεί.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή