Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική, καθώς γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και εθνική γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαρία. Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια.

Στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις. Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα. Αντίστοιχες επαναστατικές πράξεις συνέβησαν και σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές όπως τα Σάλωνα, το Γαλαξίδι, τη Λιβαδειά και την Αταλάντη. Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα, όπως λένε, συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.
Έκτοτε, η 25η Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες, σε ανάμνηση της ιστορικής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες, υπόδουλοι υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Οι Έλληνες ξεκίνησαν την Επανάσταση χωρίς να έχουν τον ισχυρότερο στρατό. Ούτε τα δυνατότερα όπλα και τους πιο εκπαιδευμένους στρατιώτες. Ήταν λιγότεροι, πιο αδύναμοι αλλά πιο αποφασισμένοι. «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», ομολόγησε ο Θ. Κολοκοτρώνης. Σαν να γνώριζε τα λόγια του Γάλλου στρατηγού και αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα: «Δεν πρέπει να αρχίζουμε μια μάχη παρά μόνο όταν δεν έχουμε άλλη επιλογή, εφόσον από τη φύση της η έκβαση μιας μάχης είναι αμφίβολη. Από τη στιγμή όμως που θα αρχίσει η μάχη, οφείλουμε να νικήσουμε ή να πεθάνουμε.»

Αυτό που περίσσευε στους Έλληνες ήταν το πάθος να ελευθερωθούν. Να διώξουν τον Τουρκικό ζυγό και να ζήσουν σε ένα ελεύθερο Κράτος. Το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» ήταν απλό και ξεκάθαρο. Έτσι, εύκολα διαδόθηκε ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Χρησιμοποιήθηκε ως πολεμική ιαχή και αναγραφόταν σε πολεμικές σημαίες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας. Περιλάμβανε τον στόχο και το ζητούμενο, αλλά και το κόστος που ήταν αποφασισμένοι να πληρώσουν. Έδειχνε ότι ούτε ο στόχος είναι εύκολος, ούτε η πορεία και το σχέδιο είναι καταστρωμένο έως την τελική του λεπτομέρεια.
Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει ο αγώνας και όλες οι δυνάμεις των υπόδουλων θα ενωθούν για την απελευθέρωση από τον κατακτητή. H μοναδική περίπτωση του Άρθουρ Ας, του πρώτου και μοναδικού έως σήμερα Αφροαμερικανού τενίστα που έχει κερδίσει το Αμερικάνικο Όπεν και το Γουίμπλεντον που είχε πει πως «ξεκινάς από εκεί που είσαι και χρησιμοποιείς αυτά που έχεις», εκφράζει τη σκέψη όλων των επαναστατημένων Ελλήνων. Αν περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αυτό μπορεί να μη γίνει ποτέ. Αν περιμένουμε να ετοιμαστούν όλα, μπορεί ποτέ να μην ετοιμαστούν. Αν πιστέψουμε πως θα μας βοηθήσει κάποιος άλλος, δεν θα νιώσουμε ποτέ τι μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας. Αν πιστέψουμε πως είναι δύσκολο, δεν θα νιώσουμε ποτέ την χαρά της προσπάθειας και της επιτυχίας.
Με το «αν» δεν θα πας μπροστά. Όπως έλεγε και ο Γέρος του Μοριά: «Το «αν» εσπάρθη πολλές φορές, αλλά δεν εφύτρωσε.» Διώξε όλα τα αν και όλες τις σκέψεις που σε κάνουν να διστάζεις και να αμφιβάλεις. Ξεπέρασε την αναβλητικότητα και μην περιμένεις να βρεις τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σου. Πίστεψε σε εσένα, ξεκαθάρισε το στόχο σου και ξεκίνα σήμερα. Την ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως σου έρχεται. Όταν παίζεις μπάσκετ και σου δώσουν τη μπάλα, «πρέπει να παίξεις με την μπάλα», όπως λέει ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Εκείνη την στιγμή δεν πρέπει να σκεφθείς τι θα γινόταν αν είχες πάρει την μπάλα λίγο πιο μπροστά ή λίγο πιο χαμηλά. Η μπάλα είναι στα χέρια σου και πρέπει να παίξεις! Ξέρεις τον στόχο της ομάδας σου και πρέπει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.

Τη δυνατότητα να πάει κάποιος πίσω στο χρόνο και να κάνει μια καινούργια αρχή, δεν την έχει κανένας μας. Όλοι μας όμως μπορούμε σήμερα να αρχίσουμε κάτι και να και να έχουμε ένα καινούργιο τέλος. Όσο μπορείς να ονειρευτείς αυτό που θέλεις, να το ποθήσεις πολύ και να σχεδιάσεις την πορεία, τότε μπορείς να τα καταφέρεις.
Κάτι ακόμη που είχε πει ο Άρθουρ Ας ήταν: «Στην πραγματικότητα δεν παίζεις με έναν αντίπαλο. Παίζεις με τον εαυτό σου. Με τα υψηλότερα επίπεδά σου. Όταν φτάσεις τα όριά σου, τότε έχεις κατακτήσει την πραγματική ευτυχία».

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή