Αναστασία Αλεξοπούλου: Άμεση η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών προσβασιμότητας για ΑμεΑ τελεφερίκ Λυκαβηττού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναστασία Αλεξοπούλου: Άμεση η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών προσβασιμότητας για ΑμεΑ τελεφερίκ Λυκαβηττού

Πολιτικό Γραφείο Αναστασίας Αικατερίνης Αλεξοπούλου:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 16/3/2022

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

Προς: κ. Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών

ΘΕΜΑ: «Άμεση η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών προσβασιμότητας για ΑμεΑ (πρόσβαση-κίνηση-στάθμευση αναπηρικών αμαξιδίων) στο τελεφερίκ Λυκαβηττού»

Κύριε Υπουργέ,

Όλοι συμφωνούμε, ότι στο πλαίσιο ίσων ευκαιριών για όλους στην πρόσβαση, οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες, ιδίως δε οι έχοντες κινητικές δυσκολίες, έχουν το αναντίρρητο και αναφαίρετο δικαίωμα στην προσβασιμότητα. Αυτό, θα πρέπει να αποτελεί υποχρέωση, αλλά ταυτόχρονα και “στοίχημα”, μιας Πολιτείας που θέλει να λέγεται κοινωνικό κράτος δικαίου, περιλαμβάνοντας και αφορώντας κάθε δημόσιο χώρο ενδιαφέροντος, όπως ιστορικά φορτισμένα τοπία, σημεία ξεχωριστής πολιτισμικής σπουδαιότητας κλπ.
Βάσει των ανωτέρω, και της ευκαιρίας δραττόμενοι, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις καταγγελίες πολιτών, ατόμων με κινητικές αναπηρίες και συγγενών τους, ότι στο τελεφερίκ Λυκαβηττού Αθηνών, που συνδέει την περιοχή του Κολωνακίου με την κορυφή του ιστορικού αθηναϊκού λόφου, υφίστανται σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης των ατόμων αυτών. Συγκεκριμένα, ο όλος χώρος του τελεφερίκ δεν κρίνεται προσβάσιμος για τα αναπηρικά αμαξίδια, αφ’ ής στιγμής εμποδίζεται από τα σκαλοπάτια που υπάρχουν στον προθάλαμο, και έως τα δύο βαγόνια που συναποτελούν το σύστημα μεταφοράς δεν υπάρχει ειδικό μέρος κίνησης των αμαξιδίων. Ως συνέπεια τούτων, συμπολίτες μας που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια δεν δύνανται να εξυπηρετηθούν και, ως εκ τούτου, να κάνουν χρήση του τελεφερίκ, διότι προσβάσιμο πρέπει να θεωρείται το σημείο στο οποίο μπορεί να κινηθεί κάποιος μόνος, ανάλογα με τη φύση και τον βαθμό αναπηρίας που έχει, και όχι να χρήζει βοηθείας ετέρου προσώπου. Υπό τον εν λόγω ορισμό, λοιπόν, και επειδή εκ των πραγμάτων τα αναπηρικά αμαξίδια δεν φτάνουν άνευ βοηθείας στον συρμό του τελεφερίκ Λυκαβηττού, κρίνεται πως αυτό το τελευταίο αποτελεί μη προσβάσιμο χώρο για τους ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες.
Κάτι τέτοιο, όμως, αυτόχρημα συνιστά παραβίαση του άρθρου 4, παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος της Ελλάδας, περί ισονομίας, ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών, όπως επίσης και του άρθρου 21, παράγραφος 6 του ιδίου ως άνω θεμελιώδους νόμου της Πολιτείας μας, όπου ρητώς αναγράφεται, ότι: “Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου το τελεφερίκ Λυκαβηττού να καταστεί προσβάσιμο για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με κινητικές δυσκολίες;

Η ερωτώσα βουλευτής
Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή