Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα πληρώσει τον τελικό “λογαριασμό” στις εκλογές κι αυτός θα είναι δυσβάστακτος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα πληρώσει τον τελικό “λογαριασμό” στις εκλογές κι αυτός θα είναι δυσβάστακτος

Σημεία από τις συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον ΣΚΑΪ Τηλεόραση και Στο Κόκκινο 105.5:

Η κυβέρνηση θα πληρώσει τον τελικό “λογαριασμό” στις εκλογές κι αυτός θα είναι δυσβάστακτος

Η κυβέρνηση επιμένει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας και παρότι αναγνωρίζει το πρόβλημα στον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αρνείται να παρέμβει, γι’ αυτό και ο τελικός «λογαριασμός» θα έρθει γι’ αυτήν στις εκλογές και θα είναι δυσβάστακτος, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ Τηλεόραση. Επίσης, μιλώντας Στο Κόκκινο 105.5 τόνισε ότι ο κόσμος θα κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τις ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις του, αναφέροντας: «Εκεί πρέπει να υπάρχει ένα αντινεοφιλελεύθερου χαρακτήρα πρόγραμμα και μία πρόταση συνεργασίας με τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την εναλλακτική, ως προς τη ΝΔ, προοπτική της χώρας και προς τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ:

Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει τους λογαριασμούς

«Αν κοιτάξετε το ενεργειακό μίγμα της χώρας, το 40% της παραγόμενης ενέργειας ήταν από τις ΑΠΕ. Αυτό είναι πολύ πιο φθηνό, αλλά υπάρχει η στρέβλωση, – δηλαδή αυτό που δεν θέλουν να αγγίξουν κάποιοι, όπως είπε πριν η κ. Σπυράκη-οι οποίοι λένε “μην αγγίξετε τον μηχανισμό γιατί θα είμαστε μια σοβιετικού τύπου οικονομία”. Αυτός ο μηχανισμός υπάρχει εδώ και δύο – τρία χρόνια. Δεν ήταν πριν σοβιετικού τύπου οι οικονομίες μας. Είναι ένας κερδοσκοπικός, ακραία νεοφιλελεύθερος μηχανισμός, όπου όλες οι μορφές ενέργειας παίρνουν την ανώτερη οριακή τιμή, που την έχει το φυσικό αέριο».

«Ο Μακρόν λέει: πλαφόν στο Εθνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Δεύτερη πρόταση, που έχει κατατεθεί από Έλληνες Επιστήμονες. Να βρούμε το διάμεσο κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε πηγή. Να βρούμε με τι ποσοστό συμμετέχει η κάθε μια καθημερινά και να βρίσκουμε τη χονδρική τιμή με ένα λογικό κέρδος. Αυτό δεν το κάνουν με αποτέλεσμα να έχουμε υπερκέρδη τέσσερις φορές πάνω από το κόστος της ενέργειας. Τέσσερις προμηθευτές στην Ελλάδα κερδοσκοπούν εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών».

«Μην πάμε να χρεώσουμε τα πάντα στον πόλεμο. Βεβαίως ο πόλεμος έχει οξύνει τα προβλήματα, αλλά τα προβλήματα αυτά υπάρχουν από τον προηγούμενο Αύγουστο. Εδώ λοιπόν έχουμε μια κατάρρευση της ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Περί αυτού πρόκειται. Όσο δε αφορά τα λιγνιτικά, το λάθος που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι πρόσδεσε έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο το ενεργειακό μίγμα της χώρας και αυτό το έκανε για να ευνοήσει συγκεκριμένα συμφέροντα που εμπορεύονται και κερδίζουν από το φυσικό αέριο. Αυτό λοιπόν είναι το λάθος. Άρα, το θέμα είναι η συμμετοχή των λιγνιτικών, όχι να ανοίξουν ξανά αυτά που είχαν κλείσει τον κύκλο ζωής τους».

«Τίναξαν στον αέρα την προσπάθεια με τις ΑΠΕ. Διότι έδωσαν σωρηδόν άδειες χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς χωροταξικό. Έβαλαν τις τοπικές κοινωνίες να τσακώνονται και εγκρίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει το σύστημα. Ήταν αποκαλυπτική η κ. Σπυράκη, δεν υπάρχουν διασυνδέσεις για να μπουν ακόμα και ΑΠΕ. Δεν χρηματοδοτούνται συστήματα αυτοπαραγωγής. Οι ενεργειακές κοινότητες, που στο εξωτερικό είναι μια πραγματικότητα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο, απλά και μόνο επειδή ο πρωθυπουργός κινείται με βάση το “φαίνεσθαι”, θέλει να δημιουργεί μόνο εντυπώσεις».

«Ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει τους λογαριασμούς. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι τον τελικό λογαριασμό θα τον πληρώσει η κυβέρνηση στις εκλογές, τις οποίες αποφεύγει τώρα και θα είναι δυσβάστακτος ο λογαριασμός».

Για το αν είναι «κατάλληλη» περίοδος για εκλογές

«Το αίτημα για εκλογές “πατάει” στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Είναι, δηλαδή, κατάλληλη περίοδος να βλέπουμε τον κόσμο να φτάνει 19 του μήνα και να αδειάζει το πορτοφόλι του; Πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Η κυβέρνηση παραμένει δογματικά προσηλωμένη σε μία πολιτική, η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα».

«Απέτυχε στην πανδημία. Είδατε τα έγγραφα που βγήκαν; Οι 16.000 άνθρωποι, από τους 26.000, πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Ο κ. Λύτρας και ο κ. Τσιόδρας τους είπαν ότι αν είχαν κάνει αυτά που έπρεπε θα είχαμε 35% λιγότερους θανάτους».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης Στο Κόκκινο 105.5:

Χρειάζονται ισχυρές Δημόσιες παρεμβάσεις

«Αυτό το οποίο τροφοδοτεί με την πολιτική της, η κυβέρνηση πάει να το χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στην προηγούμενη φάση, λίγο πριν αρχίσει να ανεβαίνει το κόστος ενέργειας και να υπάρχει αυτό το κύμα ακρίβειας, η όποια ανάπτυξη υπήρχε είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτα απ’ όλα η αναλογική μείωση του μεριδίου των αμοιβών της εργασίας, αλλά και η εμφάνιση των λεγόμενων δίδυμων ελλειμμάτων, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Ποια είναι αυτά; Πέρα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας, όπου όμως υπήρχε η ρήτρα διαφυγής, το έλλειμμα στις εξωτερικές σχέσεις της. Άρα, αυτό το μικρό διάστημα ισχνής ανάπτυξης δεν μπόρεσε να απαντήσει στο παραγωγικό έλλειμμα της χώρας. Αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία που είχαμε, που φαίνεται ότι πάει χαμένη, με το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Χρειάζονται ισχυρές Δημόσιες παρεμβάσεις, πρέπει να αναχαιτιστούν οι στρατηγικές, για παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης στον χώρο της ενέργειας, οι οποίες είναι καταστροφικές. Πρέπει να σταματήσει αυτό το σχέδιο που φαίνεται ότι εκπονείται τώρα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης στο χώρο της υγείας. Άκουσον άκουσον, μετά την πανδημία, αντί να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας».

«Αυτή τη στιγμή η Γαλλία συζητά την απόλυτη, την πλήρη εθνικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, παρόλο που εκεί το Δημόσιο ούτως ή άλλως είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Ωριμάζει πλέον, μια διαφορετική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τον χώρο της ενέργειας. Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Πρέπει να ξανασχεδιαστεί ο μηχανισμός διαμόρφωσης και λειτουργίας της χονδρικής τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια. Πρέπει να δούμε το θέμα της επανάκτησης των δικτύων στο Δημόσιο και προφανώς την έννοια του ανταγωνισμού πρέπει να την προσεγγίσουμε με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τις τελευταίες δεκαετίες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».

Έμφαση στον συντροφικό διάλογο και στις αντινεοφιλελεύθερες δεσμεύσεις

«Δεν δέχομαι τον όρο “αντιπολίτευση” μέσα σε ένα κόμμα και μάλιστα της Αριστεράς. Η αντιπολίτευση υπάρχει στην κοινωνία με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση, έχει διαφορετικό πρόγραμμα, θέλει να έχει άλλη πολιτική. Άρα, μόνο δημοσιογραφική αδεία μπορώ να το δεχθώ, αλλά επειδή μιλάμε τώρα σε ένα ραδιόφωνο το οποίο είναι κομματικό, τι θα πει “αντιπολίτευση” σε ένα κόμμα; Μήπως υπάρξει άλλος πρωθυπουργός; Κοιτάξτε, όμως, μη τα αναπαράγουμε αυτά, διότι έτσι δημιουργούμε μια αρνητική ψυχολογία, μια διχαστική ψυχολογία στον κόσμο μας και είναι πάρα πολύ κακό αυτό. Το κάνει που το κάνει η αντίπαλη πλευρά με έναν πολύ πετυχημένο τρόπο. Εμένα μου έρχονται στο τηλέφωνο δεκάδες χορηγούμενες αναρτήσεις από διάφορα site που πρόσκεινται στη ΝΔ και μιλούν για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα ονόματα. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς θα “τσιμπήσουμε” σ’ αυτό ή θα υπερασπιστούμε την έννοια της συντροφικής, συλλογικής λειτουργίας και του διαλόγου»;

«Ο κόσμος βομβαρδίζεται από τέτοιου είδους πληροφορίες και μάλιστα, όταν οι δικές μας διαδικασίες δεν έρχονται να καλύψουν αυτό το πολιτικό έλλειμμα ενημέρωσης είναι χειρότερα. Αφήστε δε που υπάρχουν και “καλοθελητές” καμιά φορά, από τον χώρο μας, που παίζουν τα δικά τους παιχνίδια τα οποία δημιουργούν τέτοιου είδους κατασκευασμένα διλήμματα. Απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση είναι η ουσιαστική συζήτηση, όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που κουβεντιάζαμε πριν. Εκεί θα μας κρίνει ο κόσμος. Από τις ισχυρές προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Εκεί πρέπει να υπάρχει ένα αντινεοφιλελεύθερου χαρακτήρα πρόγραμμα και μία πρόταση συνεργασίας με τα ίδια πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή την εναλλακτική, ως προς τη ΝΔ, προοπτική της χώρας και προς τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης. Αυτό μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να δημιουργήσει τους όρους μιας νέας δυναμικής».

Για την υπόθεση λογοκλοπής, που αποδίδεται στον περιφερειάρχη Αττικής

«Με μεγάλη ευκολία μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα, περιφερειάρχες, Διοικητές, δημόσια πρόσωπα που τοποθετούνται ή υποστηρίζονται από τη ΝΔ, δεν έχουν κανένα δισταγμό να προβούν σε τέτοιου είδους πράξεις, που αν επιβεβαιωθούν, δεν έχουν διαψευστεί για την ώρα, σημαίνει ότι υπάρχει μια σοβαρή πολιτική ευθύνη που θα έπρεπε να οδηγήσει και στην ανάληψη της ευθύνης από τον ίδιο τον κ. Πατούλη. Κατά τι γνώμη μου τίθεται θέμα παραίτησης από τη θέση του».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή