Δημήτρης Τζανακόπουλος: Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ακρίβεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ακρίβεια

Δημ. Τζανακόπουλος στον Real FM 97.8: «Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ακρίβεια – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει την πλειοψηφία των πολιτών»

Δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη “δήθεν αντιμετώπιση της ακρίβειας”, τα οποία όμως “δε στοχεύουν στην αιτία της”. “Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και στροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ακρίβεια”, διεμήνυσε μιλώντας στον Real FM 97,8, σημειώνοντας πως “τα πραγματικά αίτια της ακρίβειας είναι η αισχροκέρδεια, τα υπερβολικά κέρδη που συγκεντρώνουν οι μεγάλες εταιρείες και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, η οποία έχει πολύ βαριές συνέπειες στο πορτοφόλι των πολιτών”.

“Για να δώσω ένα παράδειγμα, θα μπορούσε η κυβέρνηση να ανακοινώσει την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, ώστε να διαμορφωθεί δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση στους πολίτες. Αποτελεί και πρόταση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν. Αυτό, μάλιστα, θα χτυπούσε στην αιτία το κύμα της ακρίβειας και θα προκαλούσε αντιστροφή της τάσης του πληθωρισμού”, τόνισε ο ίδιος, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη βουλή η ΝΔ απάντησε: “Και ένα ευρώ να έδινε η κυβέρνηση θα το ψηφίζαμε, το θέμα είναι αν τα μέτρα αυτά αρκούν”.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως “συνολικά κάθε εταιρεία που παράγει ενέργεια, ή παρέχει ενέργεια, συγκεντρώνουν συνολικά υπερκέρδη 1,5 δισ. ευρώ”. “Ο κ. Σκυλακάκης προσπαθεί να θολώσει την εικόνα, και δεν παρέχει στοιχεία γι’ αυτό το καρτέλ, γιατί δυστυχώς η κυβέρνηση έχει προνομιακές σχέσεις με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις”, είπε.

Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι μόνο η ΔΕΗ έχει κέρδη, τα οποία μάλιστα επιστρέφει, ο Δημ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: “Όχι μόνο δεν επιστρέφει τα κέρδη αλλά τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι 3 και 4 φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι -χώρια του 20% της αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έγινε το Σεπτέμβριο του 2019 από τον κ. Χατζηδάκη”. Υπενθύμισε μάλιστα πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “το 2015-2019 η ΔΕΗ είχε παγώσει τα τιμολόγιά της εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης και σε συνέχεια των συνεπειών των πολιτικών λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε την ανάγκη να μειωθεί και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, “όπως πολλές από τις χώρες της ΕΕ ήδη κάνουν, με τελευταίο παράδειγμα την Ισπανία”. “Αυτή τη στιγμή σύμφωνο σταθερότητας δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Και κατά πάσα πιθανότητα ούτε το 2023 θα υπάρξουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνη της επιβάλλει δημοσιονομικές δεσμεύσεις σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, και ασκεί μια πολιτική που στηρίζει τους λίγους και ισχυρούς. Μειώνει τον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, αντί να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, για να ωφεληθεί η κοινωνική πλειοψηφία. Αξιοποιεί δηλαδή τον δημοσιονομικό χώρο η κυβέρνηση όπως θέλει”, εξήγησε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

“Αν μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της ΕΕ θα κοστίσει 1,7 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου. Θα έχει και θετική επιρροή στα έσοδα γιατί θα αυξηθεί η κατανάλωση”, συνέχισε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ερωτηθείς για το πακέτο μέτρων που αντιπροτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε “στο σπάσιμο των καρτέλ και το χτύπημα της αισχροκέρδειας, στην αύξηση στα 800 ευρώ του κατώτατου μισθού, στη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα -που είναι και το μοναδικό μέτρο με δημοσιονομικό κόστος”. “Το 1,7 δισ. ευρώ του κόστους αυτού του μέτρου θα προκαλέσει και αναθέρμανση στην αγορά για να μπορέσει να αναστραφεί και ο στασιμοπληθωρισμός που χτυπάει αυτή τη στιγμή όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη”, είπε. “Αυτό το πρόβλημα ακριβώς διακινδυνεύει να ενταχθούμε σε νέα μνημόνια και λιτότητα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς τέλος για το ζήτημα της Τουρκίας, ο Δημ. Τζανακόπουλος κάλεσε για “σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες και ειλικρίνεια στις διεθνείς σχέσεις”. “Δυστυχώς ο διάλογος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Τουρκία είναι προσχηματικός γιατί η στρατηγική του αφορά στη μετάθεση του προβλήματος. Για τον απλούστατο λόγο ότι τον πιέζει η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του να μην υλοποιήσει τη λύση για συνυποσχετικό και προσφυγή στη Χάγη”, επισήμανε.

“Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου τον ΗΠΑ, αλλά αυτό ευνοεί τελικά μόνο την Τουρκία που αναδεικνύεται σε περιφερειακή δύναμη, τη στιγμή που η Ελλάδα χάνει διαρκώς σε αξιοπιστία και σε δυνατότητα να παίξει ρόλο εγγυητή της σταθερότητας στην Ν.Α. Ευρώπη. Ειδικά μετά την απόφαση να σταλεί πολεμικό υλικό στην Ουκρανία”, κατέληξε.

Πήγαινε στην κορυφή