Συμμετοχή Αλ. Χαρίτση στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Στρατηγική Οικονομική Αυτονομία της ΕΕ στο Παρίσι

Συμμετοχή του τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας Αλ. Χαρίτση στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Στρατηγική Οικονομική Αυτονομία της ΕΕ στο Παρίσι:

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε στην αποστολή της Βουλής των Ελλήνων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Στρατηγική Οικονομική Αυτονομία της Ε.Ε., την οποία διοργάνωσε η Γαλλική Προεδρία την Δευτέρα 14/03 στο Παρίσι.

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «οι πολλαπλές κρίσεις ιστορικών διαστάσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (υγειονομική, γεωπολιτική, πληθωριστική) έχουν αλλάξει τον κόσμο γύρω μας. Τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, την σημασία του κοινωνικού κράτους, την ανάγκη για συμπεριληπτική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη δεν μπορεί να αρκείται σε εύηχες εκκλήσεις για αλληλεγγύη, συνεργασία, αυτονομία της ΕΕ.»

Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες απαιτούνται σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πεδίο προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ και εντός των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα επεσήμανε την ανάγκη για:

– Αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία,

– Το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας να αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου χρηματοδοτικού μηχανισμού

– Ενίσχυση των πόρων για την Πολιτική Συνοχής

– Ανασχεδιασμό των πολιτικών Κρατικών Ενισχύσεων ώστε να στηριχθούν κλάδοι/ περιοχές της Ευρώπης που έχουν μείνει πίσω.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίτσης στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Μια κρίση που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα οικονομίες όπως η ελληνική. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι χρειαζόμαστε μία στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, που ξεπερνά σε αντίκτυπο τις κρίσεις που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα στην άτυπη Σύνοδο των 27 της ΕΕ έγινε μια σημαντική συζήτηση για τα ευρωομόλογα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη συζήτηση η οποία πρέπει να διεξαχθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, η οποία συμπαρασύρει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή