Γιάννης Οικονόμου: Εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή την ώρα να υπάρξει κάποιος ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι άνθρωποί μας από τη Μαριούπολη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή την ώρα να υπάρξει κάποιος ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι άνθρωποί μας από τη Μαριούπολη

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN» και τους δημοσιογράφους Πόπη Τσαπανίδου και Γιάννη Παπαδόπουλο:

Ευχές στον Πρωθυπουργό από Έλληνες και ξένους ηγέτες
Ο Πρωθυπουργός είναι περίπου ασυμπτωματικός, είναι εμβολιασμένος τρεις φορές. Βρέθηκε θετικός στον τακτικό έλεγχο που κάνει, ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εργάζεται από το σπίτι. Του ευχήθηκαν Έλληνες και ξένοι ηγέτες. Το τελευταίο τηλεφώνημα ήταν πριν από λίγο από τον Τούρκο Πρόεδρο, που του ευχήθηκε περαστικά. Και οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους συνομίλησε του ευχήθηκαν περαστικά, Υπουργοί, βουλευτές, συνεργάτες του, πολίτες, ξένοι αξιωματούχοι.
Για τον Πρόξενο και τους ομογενείς μας στην Μαριούπολη
Εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή την ώρα να υπάρξει κάποιος ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι άνθρωποί μας από τη Μαριούπολη, ο Έλληνας Πρόξενος και οι υπόλοιποι άνθρωποι που θέλουμε να βγάλουμε από εκεί. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφαλή μετάβασή τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόξενό μας εκεί, όταν καθίσταται εφικτή η επικοινωνία, γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Ο Πρωθυπουργός τόνισε το πολύ έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα αυτό στον κ. Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy). Η ελληνική διπλωματία έχει καταστήσει σαφή την αγωνία μας, αλλά και την πρόθεσή μας να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων από εκεί.
Μιλάμε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με επιτυχία. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε, συνεργάστηκε, συνομίλησε με όλους τους εμπλεκόμενους εκεί, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν τα κομβόι που μετέφεραν τους ανθρώπους εκτός της ζώνης του πολέμου σε ασφαλείς προορισμούς.
Διπλωματικά γίνονται επικοινωνίες και συζητήσεις για την ασφάλεια των ανθρώπων μας, όπως έγινε και για τον απεγκλωβισμό που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα για τους ανθρώπους από τη Οδησσό, από τη Μαριούπολη και από το Κίεβο. Μέσα στο κτήριο του ΟΑΣΕ παραμένει μόνο ο Έλληνας Πρόξενος και Ουκρανοί εργαζόμενοι. Ο αριθμός των ομογενών στη Μαριούπολη είναι σημαντικός, το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο εκεί. Στην παρούσα φάση αυτό που προσπαθούμε είναι να δούμε πως θα διασφαλίσουμε την έξοδο του Προξένου μας από εκεί.
Είναι δύσκολη η κατάσταση, χωρίς αμφιβολία. Προς το παρόν υπάρχει ένας ικανοποιητικός ανεφοδιασμός, τηρουμένων πάντα των συνθηκών. Είναι μία πολεμική κατάσταση, βομβαρδίζεται συνεχώς τόσο η Μαριούπολη, όσο και οι γύρω περιοχές. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, γίνεται και πάντοτε μέρα με την μέρα κοιτάμε να δούμε αν θα βρεθεί κάποιο παράθυρο ευκαιρίας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τον Πρόξενο μας να φύγει από εκεί με ασφάλεια.

Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -έτσι όπως αποτυπώνεται μετά συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο- υπάρχει μία συναντίληψη, καταρχήν, για τις διαφορετικές συνθήκες που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία και πως πρέπει κάτω από αυτές τις διαφορετικές συνθήκες να φροντίσουμε να έχουμε λιγότερες εντάσεις και προβλήματα.

Προφανώς τα προβλήματά μας και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από ζητήματα παραμένουν. Το γεγονός, όμως, ότι οι τόνοι ήταν σαφώς διαφορετικοί όχι μόνο στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και στις συναντήσεις του με μια σειρά από αξιωματούχους με τους οποίους είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση στο παρελθόν, δείχνει να επανατοποθετεί σε κάποιο βαθμό τη στάση του σ’ αυτά που γίνονται. Να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολύ καθαρή αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε πρακτική αναθεωρητισμού και επεκτατισμού παίζει το ρόλο της και στενεύει τα περιθώρια για αντίστοιχες κινήσεις ή φιλοδοξίες.

Όπως είπαμε και χθες, η κάθε πλευρά παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της. Έχει, όμως, μια σημασία, να αξιολογεί κανείς τον τρόπο, τον τόνο, με τον οποίο τίθενται τα ζητήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι είδαμε μια τελείως διαφορετική πρακτική και τακτική από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν είδαμε την οξύτητα με την οποία μας είχαν συνηθίσει στη ρητορική τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Προφανώς όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στη διάρκεια. Εκείνο το οποίο αντιλαμβανόμαστε είναι ότι μπορεί να αποτελέσει η χθεσινή συνάντηση ένα βήμα, ένα θεμέλιο, για να πατήσουμε με πιο θετικό τρόπο στις κοινές προκλήσεις που έχουμε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Έχουμε το επόμενο διάστημα δύο-τρία πολύ σημαντικά ορόσημα που νομίζω ότι και συμβολικά και ουσιαστικά θα βοηθήσουν την περεταίρω εξομάλυνση των σχέσεων. Ένα από αυτά είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που είναι να γίνει στη χώρα μας. Προφανώς για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κυλήσει στο πνεύμα της χθεσινής συζήτησης και τις παραδοχές που και οι δύο ηγέτες έκαναν με βάση το πόσο επηρεάζονται οι χώρες μας, η περιοχή μας, από τη νέα κατάσταση, από αυτήν την τεράστια αλλαγή στη γεωπολιτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και για το πως πρέπει αυτή να μας βρει σε ένα πνεύμα συναντίληψης σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που δημιουργεί και για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Συμφωνήσαμε ότι δεν έχει νόημα να προσθέτουμε κι άλλα προβλήματα. Εκείνο που έχει νόημα είναι να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτές τις προκλήσεις. Οι θέσεις και των δύο χωρών είναι γνωστές. Οι διαφωνίες παραμένουν, χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ αναδύεται μια καινούργια πραγματικότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή