Γρήγορα ξεχάσαμε τον κορωνοϊό…, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Η συμπεριφορά της κοινωνίας, κυρίως στις περιφέρειες της χώρας μας, απέναντι στον κορωνοϊό δείχνει ότι πολύ γρήγορα ξεχάσαμε την πανδημία.

Αυτό που διαπίστωσα στην έξοδο του τριημέρου στο Νομό Φωκίδος, για παράδειγμα, τον οποίο επισκέφθηκα, είναι σαν να έβλεπες μια Καθαρά Δευτέρα προ κορωνοϊού. Η πολυπόθητη κανονικότητα είχε ήδη έλθει ασχέτως αν ακόμα εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Στα καταστήματα εστίασης κανένας έλεγχος από τους υπευθύνους στους θαμώνες, αν είχαν εμβολιαστεί και αν είχαν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού και αστυνομική ταυτότητα. Δεν συζητώ για μάσκες γιατί τις μόνες μάσκες που έβλεπες ήταν οι αποκριάτικες.
Και αφού μιλάμε για Απόκριες, εγώ γνώριζα ότι είχαν απαγορευθεί όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Όπως είδα όμως, σε Ιτέα και Γαλαξίδι αυτές έγιναν κανονικότητα με άρματα, καρναβαλιστές και ξέφρενα πάρτι μέχρι πρωίας. Το ίδιο σκηνικό βέβαια επικράτησε σε όλες σχεδόν τις πόλεις, από Πάτρα μέχρι Τρίκαλα.

Μακάρι αυτή η χαλαρότητα να μη φέρει καμία καινούργια έξαρση και να ξαναγυρίσουμε στα παλιά και πιο αυστηρά μέτρα. Μπορεί οι δείκτες της πανδημίας να μειώνονται αλλά δεν παύουν να διατηρούνται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 9/3 μιλούσε για 23.351 κρούσματα, 360 διασωληνωμένους και 61 απώλειες. Και στο Γαλάτσι από ό,τι πληροφορήθηκα τα θετικά κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
Γι’ αυτό δεν είναι καιρός για εφησυχασμό αλλά για επαγρύπνηση. Μπορεί εμείς να ξεχάσαμε τον κορωνοϊό αλλά δεν μας ξέχασε όμως αυτός και ο μόνος τρόπος για να αμυνθούμε, όταν μας επισκεφθεί είναι ο εμβολιασμός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή