Ακατανόητη εισβολή, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ακατανόητη εισβολή, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Δεν νομίζω να υπήρξε άλλη περίοδος στην ελληνική ιστορία κατά την οποία η κοινωνία μας για 13 ολόκληρα χρόνια να μην προλαβαίνει να μετράει κρίσεις. Ξεκινήσαμε το 2009 με την οικονομική κρίση, πριν προλάβουμε να ορθοποδήσουμε μάς καταλαμβάνει η υγειονομική κρίση και τη στιγμή που λες «δόξα τω Θεώ, γλιτώσαμε από τον κορωνοϊό», έρχεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναφωνείς «βοήθα Παναγιά μου».

Η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος ήταν αδικαιολόγητη και ακατανόητη. Αν στις περιοχές του Ντονμπάς, όπως λένε, υπήρξε καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσόφωνης μειονότητας από κάποια ακροδεξιά στοιχεία, αυτό με τίποτα δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για εισβολή και ισοπέδωση πόλεων και χωριών με θύματα αμάχους. Υπάρχουν και οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους θα μπορούσε να προσφύγει η συγκεκριμένη μειονότητα.
Μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο πόλεμος να βρίσκεται λίγο μακριά μας αλλά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ποιά θα είναι η εξέλιξή του, ποιό το τέλος του και πότε. Έχει περάσει ήδη μια βδομάδα από την ημέρα της εισβολής και τα πράγματα ως προς την εξέλιξη του πολέμου είναι ακόμα θολά.
Εκεί που ο Πούτιν περίμενε ότι θα κάνει περίπατο και θα ξεμπέρδευε μέσα σε τρεις, άντε τέσσερις μέρες, οι Ουκρανοί του χάλασαν τα σχέδια. Με τα πολύ υποδεέστερα έναντι της Ρωσίας μέσα που διαθέτουν, υπερασπίζονται τη χώρα τους με θαυμαστή αυταπάρνηση και ηρωισμό. Μολότωφ εναντίον τεθωρακισμένων. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

Μακάρι στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν οι δύο αντιπροσωπείες να βρεθεί μια λύση για να σταματήσει ο άδικος χαμός ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή μιας χώρας.
Όσο για εμάς εδώ και το κατά πόσο ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, αβίαστα λέω ναι. Ας σκεφτούμε λίγο ποιόν έχουμε γείτονα, ποιά είναι η συμπεριφορά του και ποιές είναι οι διεκδικήσεις του όλα αυτά τα χρόνια.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι στην πριν δυο χρόνια αντιμετώπιση της εισβολής των μεταναστών στον Έβρο, δεν είμασταν μόνοι μας. Και στην Ανατολική Μεσόγειο με τα γεωτρύπανα του Ερντογάν να αλωνίζουν, να θυμίσω ότι βρέθηκε δίπλα μας σχεδόν όλο το γαλλικό ναυτικό. Αν στο μέλλον προσβλέπεις σε συμπαράσταση και βοήθεια τρίτων, θα πρέπει να την προσφέρεις και εσύ όταν υπάρχει ανάγκη.
Ναι, είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Πήγαινε στην κορυφή