Νάσος Ηλιόπουλος: Να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ομογενών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος: Να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ομογενών

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5» (Στέφανος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Συρμάτσης):

«Να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ομογενών – Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ενεργειακή κρίση»

«Αυτή τη στιγμή η σκέψη όλων μας είναι στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στη Μαριούπολη, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5».

«Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι ξεκάθαρη», επανέλαβε, λέγοντας πώς «είναι μια ενέργεια που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου». «Είμαστε σε μία περιοχή που, για όλους τους λόγους του κόσμου, πρέπει να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αλλαγές συνόρων είτε μιλάμε για την ανατολική Ευρώπη, είτε για τα Βαλκάνια, είτε για τη στενή γειτονιά μας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Μακάρι, μετά από αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα συνολικά να αποκτήσει πιο σταθερή θέση απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάμεις», πρόσθεσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κατανοήσει ότι η χώρα δεν είναι χωράφι του». «Δεν γίνεται να θεωρεί ότι με προσωπικές του αποφάσεις, μπορεί να αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας», ανέφερε.

«Είμαστε υπέρ της επιβολής σκληρών κυρώσεων για να πιεστεί η Ρωσία, η χώρα μας πρέπει φυσικά να στείλει ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία και να στηρίξει τους πρόσφυγες, όμως η Ελλάδα δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι «η επόμενη μέρα δεν θέλουμε να είναι ψυχροπολεμική, αλλά να δουλέψουμε πάνω στη διπλωματία».

«Από εκεί και πέρα, ακριβώς επειδή η ανησυχία όλων είναι αν η ουκρανική κρίση θα πυροδοτήσει εξελίξεις στη δική μας περιοχή, περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει μία μεγάλη συγγνώμη για τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Στην Ουκρανία είδαμε μία ρωσική εισβολή, η οποία χρησιμοποίησε και τα εδάφη της γειτονικής Λευκορωσίας. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών καταφέραμε στα βόρεια σύνορά μας, στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, να υπάρχουν ελληνικά και όχι τουρκικά αεροσκάφη», τόνισε. «Ειδικά αν σκεφτούμε ότι η πολιτική Ερντογάν έχει βαθύτατους δεσμούς με αναθεωρητικές δυνάμεις στα Βαλκάνια, γίνεται κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από όλα τα άλλα, συνέβαλλε στην αμυντική θωράκιση της χώρας», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά το ενεργειακό πρόβλημα στο φόντο και των νέων εξελίξεων, υπογράμμισε: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επί ημερών της έγινε πολύ πιο ισχυρή η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο». «Η χώρα είχε 7 λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028 και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο οι 2. Χωρίς να αρνείται κανείς την ανάγκη της πράσινης μετάβασης, η κυβέρνηση κακώς επέλεξε να προχωρήσει σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «το θέμα της ενέργειας αφορά και την εθνική ασφάλεια, προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή ασφάλεια όταν υπάρχει ενεργειακή φτώχεια». «Ειδικά αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει έκτακτα μέτρα», τόνισε και ανέφερε: «πρώτα απ’ όλα χρειάζεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα –στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ- γεγονός που θα μειώσει τις τιμές συνολικότερα». «Δεύτερον χρειάζεται παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, κάτι που έκαναν άλλες χώρες όπως η Γαλλία», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει εδώ και τώρα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ».

Τέλος, έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση για την εξέλιξη να διακοπούν τα σχολικά γεύματα σε χιλιάδες παιδιά στη Θεσσαλονίκη. «Τα σχολικά γεύματα είναι πολύ κρίσιμα για όσα παιδιά είχαν πρόσβαση σε αυτά και η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα άμεσα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή