ΕΝΦΙΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται με τον νέο νόμο – Τι αλλάζει στα εκκαθαριστικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΦΙΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται με τον νέο νόμο – Τι αλλάζει στα εκκαθαριστικά

Εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Με τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται ότι πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν λιγότερη επιβάρυνση.

Δεν είναι όμως η μόνη αλλαγή που θα γίνει καθώς τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έρθουν τον Απρίλιο, θα είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το προηγούμενο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πόσα πλήρωναν πριν και πόσα εφέτος, μετά και τις αλλαγές που επέρχονται.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα «να ξέρει τι πληρώνει για κάθε περιουσιακό του στοιχείο σήμερα, σε σχέση με αυτό που πλήρωνε στο παρελθόν. Να αποτυπώνεται καθαρά, δηλαδή, μία εκ νέου έμμεση ενίσχυση του εισοδήματός του».

Αυτή την περίοδο στο υπουργείο Οικονομικών ρυθμίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε τις επόμενες ημέρες το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή. Με βάση τις τελευταίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, περίπου 900.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό, ενώ μόλις το 6% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν αυξημένο φόρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί:

Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Από αυτούς 200.000 θα δουν μείωση άνω του 20% και 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.
Περίπου 880.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με το 2021.
Αυξημένο φόρο θα πληρώσει το 6% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 380.000 ιδιοκτήτες.
Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται πλέον ένας φόρος στην αξία που έχει κάθε ακίνητο.
Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα μπορεί να ξεφουσκώνει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αλλά υπάρχουν και πολλοί που θα δουν το ποσό του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη.
Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.
Μειώνονται οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 δόσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.

Πηγές

www.ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή