Εκλογική χρονιά, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023, όμως η επίσκεψη και η περιοδεία στην πόλη μας την προηγούμενη εβδομάδα κλιμακίου της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γραμματέα Π. Μαρινάκη, μάλλον είχε άρωμα εκλογών.

Οι οποίες εκλογές το πιο πιθανό είναι να γίνουν το φθινόπωρο του 2022. Σ’ αυτό το σενάριο συνηγορούν πολλοί παράγοντες. Πρώτον, υπολογίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα έσοδα από τον τουρισμό θα πλησιάζουν αυτά του 2019, δεύτερον θα έχει μπει και μια σχετική τάξη στο θέμα της πανδημίας και τρίτον μην ξεχνάτε τον παράγοντα Ανδρουλάκη που, όσο περνάει ο καιρός, όλο και ψηλώνει αφαιρώντας πόντους τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, δεν θυμάμαι καμία κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά να εξάντλησε την τετραετία. Ο τελευταίος χρόνος ήταν για όλες εκλογικός.

Αφού πιάσαμε τα εκλογικά, ας πούμε κι αυτό: σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται κι άλλη εκλογική διαίρεση της Β’ Αθήνας. Ο Βόρειος Τομέας θα χωριστεί μάλλον στα δύο και η μια εκλογική περιφέρεια, στην οποία θα ανήκουμε και εμείς θα αποτελείται από τους δήμους της παλιάς Β4 (οι παλιοί Πασόκοι θα θυμούνται) δηλαδή Γαλάτσι, Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση. Αν γίνει αυτό, καταλαβαίνετε ποιός θα εκλέγεται βουλευτής. Αυτοί οι οποίοι θα προηγούνται προφανώς θα είναι οι δήμαρχοι των συγκεκριμένων δήμων. Φανταστείτε έναν δήμαρχο να έχει εκλεγεί με ποσοστό 62% από την πρώτη Κυριακή μάλιστα των Δημοτικών Εκλογών (καμία ταύτιση με πρόσωπα και γεγονότα) να είναι υποψήφιος βουλευτής. Τί λέτε, δεν θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής απέναντι στους άλλους συνυποψηφίους του;
Αυτή η εκλογική διαίρεση συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια αλλά στο τέλος δεν προχωρά κι αυτό γιατί βρίσκει απέναντι τους πολιτευτές και τα μεγαλοστελέχη των κομμάτων. Θα δούμε αν προχωρήσει τώρα.

Πήγαινε στην κορυφή