«Η μουσική με βοήθησε να καταλάβω το νόημα της ζωής καλύτερα» – Γιάννης Βλάχος, Τραγουδοποιός

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η μουσική με βοήθησε να καταλάβω το νόημα της ζωής καλύτερα» – Γιάννης Βλάχος, Τραγουδοποιός

«Γεννήθηκα στην Κέρκυρα, στο πανέμορφο νησί του Ιονίου όπου κυριαρχεί η μουσική και ο πολιτισμός. Η οικογένειά μου και οι συντοπίτες μου δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό και θυμάμαι σε όλες τις γιορτές να μαζεύονται στα σπίτια και να τραγουδούν. Οι γονείς μου τραγουδούσαν πολύ όμορφα.» Έτσι μας συστήνεται ο Γιάννης Βλάχος. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν φυσιολογικό να ασχοληθεί με τη μουσική. Αρχκώς ως αυτοδίδακτος, με τη βοήθεια φίλων, γρατζουνώντας τα πρώτα του ακόρντα.
Το 1998 ηρθε στην Αθήνα και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στη μουσική και στο τραγούδι. Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής και πέρασε από πολλά μαγαζιά σε όλη την Αθήνα, συνεργαζόμενος με πολλούς και γνωστούς καλλιτέχνες.
Το 2009 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Βήμα στο όνειρο» από την Msrecords με τραγούδια σε δική του μουσική δημιουργία και στίχους του Πάνου Παπαγιαννόπουλου, της Μαργαρίτας Κεφαλάκη, του Φαίδονα Αλκινοου Vagias, Γιάννη Φέρρου και δικούς του. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά έγινε το 2015 και ήταν συμμετοχή στο άλμπουμ της Fm Records «Μελωδικό ταξίδι» με τρία τραγούδια που είχαν τη δική του μουσική υπογραφή και σε στίχο του Πάνου Παπαγιαννόπουλου και της Μαργαρίτας Κεφαλάκη. Το τραγούδι «Ασυλλόγιστη Αγάπη» διακρίθηκε.
Το 2017 ήρθε η τρίτη δισογραφική δουλειά «Φιλί φιλί σ’αναζητώ» από την δισκογραφική «Καθρέπτης ήχων αληθινών» με μουσικές που γράφτηκαν από τον ίδιο και τους Δημήτρη Χιονά, Γιώργο Γραμματικάκη και Γιάννη Δημητρά. Οι στίχοι ήταν των Γιώργου Κοσκινά, Βασιλικής Μαρίας Δημητρά, Γιώργου Γραμματικάκη, Μαργαρίτας Κεφαλάκη, Μίμη Θειόπουλου.
Το 2018, για προσωπικούς λόγους, επιστρέφει στην Κέρκυρα όπου και συνεχίζει να τραγουδά μέχρι και σήμερα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΙΩΝΗ – ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ


«ΠΑΛΜΟΣ»: Σε ποιό περιβάλλον μεγαλώσατε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κατ’αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη αυτή όπως και την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε καλλιτέχνες μέσα από την εφημερίδα σας. Γεννήθηκα στην Κέρκυρα σ΄ένα όμορφο χωριό βορειοανατολικά του νησιού. Στο Γιμάρι. Φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του και το γραφικό λιμανάκι της Κουλούρας. Το χωριό μου όμως φημίζεται και για την αγάπη των κατοίκων του για τη μουσική. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι τραγουδούσαν. Στις γιορτές μαζεύονταν στα σπίτια και με ένα ποτήρι κρασί σε ωραία ατμόσφαιρα, τραγουδούσαν Κερκυραϊκές και Επτανησιακές καντάδες και γνωστά τραγούδια της εποχής. Έτσι και στο δικό μου σπίτι, μαζεύονταν φίλοι και συγγενείς και θυμάμαι γλέντια δυαντά, με τον πατέρα και τη μητέρα μου να πρωταγωνιστούν. Είχαν υπέροχες φωνές!
Τέλος, να πω ότι ο Γιώργος Κατσαρός, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, κατάγεται από το χωριό μου όπως και η μητέρα της Νανάς Μούσχουρη.

«Π»: Πώς σας εμπνέει η Κέρκυρα;
Γ.ΒΛ.: Είναι αδύνατον να μην επηρεαστώ από τη μουσική παιδεία της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Κέρκυρας. Τα πρώτα ακούσματα στο σπίτι μου, οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες, οι καντάδες που γίνονταν με τις κιθάρες, τα κάλαντα, τα τραγούδια στα καφενεία τις Κυριακές το πρωί, ακόμα και η ψαλτική με το ιδιαίτερο ύφος της που έμοιαζε με καντάδα. Ζούσα σ’ένα μέρος που η μουσική ήταν μέρος της καθημερινότητας.

«Π»: Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Γ.ΒΛ.: Είμαστε μια παρέα από παιδικούς φίλους στο σχολείο μαζί, στη μπάλα μαζί. Μία μέρα, ο καλύτερός μου φίλος αποφάσισε να μάθει μπουζούκι. Ε, άρχισε το ψήσιμο ότι πρέπει να μάθω κι εγώ κιθάρα για να τον συνοδεύω. Η ιδέα μου άρεσε αλλά δεν υπήρχε κιθάρα και τότε προσφέρθηκε ένας ξάδερφος να μου δώσει μία κιθάρα και έτσι ξεκίνησα τα μαθήματα. Σύντομα έμαθα και το πρώτο μου τραγούδι, «Μία η άνοιξη» και ακολούθησαν κι άλλα… Παίζαμε στις γιορτές, ξενυχτάγαμε κάνοντας καντάδες… Κάπως έτσι ξεκίνησε το μουσικό μου ταξίδι.

«Π»: Αγαπημένοι σας συνθέτες;
Γ.ΒΛ.: Την εποχή που μάθαινα εγώ κιθάρα, αυτοδίδακτος, και τα πρώτα μου τραγούδια μαζί με τους φίλους μου, επηρεάστηκα από τους μεγάλους συνθέτες της εποχής εκείνης: τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Ηλία Ανδριόπουλο… Ήταν οι συνθέτες που με επηρέασαν πιο πολύ και πιστεύω ότι διαμόρφωσαν τις μουσικές μου ιδέες στη σύνθεση. Δεν μπορώ όμως να μην παραδεχτώ ότι μου άρεσαν όλα τα είδη μουσικής. Ως γνήσιος Κερκυραίος άκουγα και μελετούσα τα παλιά ταγκό, βαλς, καντάδες, Νέο Κύμα αλλά και τα ποπ συγκροτήματα της εποχής.

«Π»: Τί είναι για εσάς η μουσική;
Γ.ΒΛ.: Όταν ξεκίνησα τη μουσική μου διαδρομή, δεν φανταζόμουν ότι η ενασχόληση αυτή θα γινόταν επάγγελμα. Το έβλεπα ως παρέα, σαν κάτι για τον ελεύθερό μου χρόνο. Αλλά η ζωή μου έδειξε τί πρέπει να κάνω. Φυσικά δεν ένοιωσα ποτέ επαγγελματίας με την έννοια της λέξης. Περισσότερο ως εραστής της μουσικής που με βοήθησε να γίνω πιο καλός άνθρωπος, να καταλάβω το νόημα της ζωής καλύτερα. Πιστεύω η μουσική μετά την οικογένειά μου, είναι η μεγάλη μου αγάπη.

«Π»: Είστε αυτοδίδακτος; Πιστεύετε στο έμφυτο ταλέντο;
Γ.ΒΛ.: Είμαι αυτοδίδακτος στην κιθάρα, ναι. Έτσι ξεκίνησα αλλά δούλεψα πολύ, πέρασα ατέλειωες ώρες μελέτης και προσπάθησα να γίνω καλύτερος. Όσον αφορά το τραγούδι, ξεκίνησα αρχικά μόνος μου αλλά έκανα και μαθήματα φωνητικής.
Φυσικά και πιστεύω στο έμφυτο ταλέντο αλλά χωρίς σκληρή δουλειά και πολλή αγάπη γι’αυτό που κάνεις, δεν γίνεται τίποτα! Ανακάλυψα σιγά σιγά ότι μπορώ να φτιάξω τραγούδια. Αυτό είναι κάτι που με βοηθά να εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου.
Έγραψα το πρώτο μου τραγούδι πριν πολλά χρόνια, στις αρχές της μουσικής μου διαδρομής.
Αργότερα άρχισα να παίζω επαγγελματικά, σε μια πρώτη επαφή μου εκεί γύρω στα 19 μου, όταν μαζί με φίλους μου φτιάξαμε ένα μουσικό συγκρότημα και παίζαμε στα διάφορα μαγαζιά της περιοχής. Εγώ συμμετείχα παίζοντας κιθάρα, κάνοντας σιγόντο στον τραγουδιστή και ερμηνεύοντας λίγα τραγούδια γιατί στην αρχή ντρεπόμουν να τραγουδήσω. Ένα βράδυ καλοκαιριού παίζαμε σε ένα μαγαζί της περιοχής, εκεί ήταν μια παρέα με γνωστούς πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ζήτησαν ένα τραγούδι που ο τραγουδιστής δεν το ήξερε αλλά το ήξερα εγώ. Και το είπα! Αποτέλεσμα να σηκωθεί κάποιος από την παρέα και να μου δώσει 5.000 δραχμές, ποσό πάρα πολύ μεγάλο για την εποχή εκείνη. Ε, αυτό ήταν! Άρχισα να τραγουδάω ισότιμα πλέον με τον φίλο μου τον τραγουδιστή.

«Π»: Μιλήστε μας για τις δισκογραφικές δουλειές σας.
Γ.ΒΛ.: Έχω κάνει τρεις δισκογραφικές δουλειές. Η πρώτη κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο «Βήμα στο Όνειρο» με τη δισκογραφική «Ms records» και περιείχε 20 τραγούδια, με συνεργάτες τους Νίκο Σανιό, Πάνο Παπαγιαννόπουλο, Vagias, Γιάννη Φέρρο, τον ποιητή Φαίδωνα Αλκίνοο. Είχαμε και πέντε λαϊκές επαναλήψεις παραδοσιακών τραγουδιών με τον βιρτουόζο στο βιολί και λαούτο Νίκο Κονιτόπουλο. Το cd είχε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδι που ξεχώρισε ήταν «Όταν θα βρέχει».
Η δεύτερη δουλειά, το 2015, ήταν η συμμετοχή στο άλμπουμ της «Fm Records» με τίτλο «Μελωδικό ταξίδι» με τρία τραγούδια που έγραψα τη μουσική. Το «Ασυλλόγιστη Αγάπη» ήρθε πρώτο σε ακροάσεις σε στίχους της Μαργαρίτας Κεφαλάκη.
Η τρίτη δισκογραφική δουλειά μου έγινε το 2017 με πολύ καλές επίσης, συνεργασίες, από τη δισκογραφική «Καθρέπτης ήχων αληθινών», με τίτλο «Φιλί φιλί σ’αναζητώ». Οι μουσικές δικές μου, του μεγάλου ερμηνευτή και συνθέτη Γιάννη Δημητρά, του εξαιρετικού σολίστ μπουζουκιού και συνθέτη Δημήτρη Χιονά και του ταλαντούχου συνθέτη και στιχουργού Γιώργου Γραμματικάκη. Τους στίχους έγραψαν οι Γιώργος Κοσκινάς, Μαργαρίτα Κεφαλάκη, Βασιλική Μαρία Δημητρά, Μίμης Θειόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης κι εγώ. Επίσης, υπάρχουν δύο επανεκτελέσεις, το «Ανάθεμά σε» Παντελής Θαλασσινός και το «Εγώ θα κόψω το κρασί», μουσική Ανδρέα Χατζηαποστόλου και στίχους Τάκη Σωτήρχου.
Έχουν ακολουθήσει στο youtube τραγούδια, «Διαπόντια σμαράγδια» σε στίχο Γιώργου Κοσκινά και δική μου μουσική, το «Χωρίς εσένα» σε στίχο και μουσική του γνωστού ερμηνευτή και συνθέτη Χρήστου Αυγερινού και τελευταίο το «Χαδιάρικο ναζιάρικο» σε στίχο Αντιγόνης Μπεκιάρη και μουσική Δέσποινας Νταβατζή.
Όλα τα τραγούδια μου υπάρχουν στο κανάλι μου στη διεύθυνση www.youtube.com/user/yannisvlachos.

«Π»: Ποιά συνεργασία σας ξεχωρίζετε;
Γ.ΒΛ.: Στην Αθήνα είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς και καλούς μουσικούς. Ξεχωρίζω τη συνεργασία μου στο πρώτο μου cd με τον Νίκο Κονιτόπουλο στα νησιώτικα. Εποικοδομητική και η συνεργασία μου με τον Δημήτρη Χιονά, το μεγάλο σολίστα του μπουζουκιού και συνθέτη που παίζει στα πιο πολλά τραγούδια μου. Τον Γιάννη Δημητρά, μεγάλο ερμηνευτή και συνθέτη για τη φιλική συμμετοχή του στο «Φιλί φιλί σ’αναζητώ» με το τραγούδι «Τσαντσαμίνι του βοριά». Τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Χατζηαποστόλου που μου έδωσε την άδεια να κάνω επανεκτέλεση στο τραγούδι «Εγώ θα κόψω το κρασί». Ευχαριστώ τους στιχουργούς που μου εμπιστέφθηκαν τη μελοποίηση των στίχων τους και ιδιαίτερα την Μαργαρίτα Κεφαλάκη, τον Πάνο Παπαγιαννόπουλο, τον Γιώργο Κοσκινά, τον Φαίδωνα Αλκίνοο, τον Γιάννη Φέρρο, τον πολύ καλό σολίστα στο μπουζούκι Παναγιώτη Καμπάνη και τον έξοχο κιθαρίστα Στέλιο Φρειδερίκο.

«Π»: Το 2018 επιστρέψατε από την Αθήνα στην Κέρκυρα. Πώς είναι αυτή η αλλαγή;
Γ.ΒΛ.: Επέστρεψα στο νησί μου για οικογενειακούς λόγους. Ήταν μία αλλαγή που ήρθε ξαφνικά. Ωστόσο συνέχισα να δουλεύω σε μαγαζιά και σε διάφορα live μέχρι ο κορωνοϊός να μας χτυπήσει την πόρτα. Γράφω τραγούδια και ερμηνεύω άλλων συνθετών νέα τραγούδια. Η Κέρκυρα είναι η πατρίδα μου, ένα μουσικό λιμάνι και η προσαρμογή ήταν εύκολη.

«Π»: Ποιό είδος μουσικής υπηρετείτε;
Γ.ΒΛ.: Πάντα μου άρεσε το λαϊκό και το ερωτικό τραγούδι. Αυτό ακολούθησα και στη μουσκή μου πορεία. Πιστεύω αυτό βγαίνει και στα τραγούδια που έχω γράψει μουσική και οι λίγοι στίχοι που έχω γράψει προς τα εκεί κλίνουν. Φυσικά στα μαγαζιά τραγουδάω και άλλα είδη.

«Π»: Πώς βιώνετε την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ακολούθησε την οικονομική κρίση;
Γ.ΒΛ.: Ποιός πίστευε πριν κάποια χρόνια ότι θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις…! Ήρθε η οικονομική κρίση, βρέθηκε ο κόσμος χωρίς δουλειές, με μειώσεις στους μισθούς να χρωστάει. Για εμάς τους μουσικούς ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Πολύ λίγες δουλειές, χαμηλά μεροκάματα. Ξαφνικά έβλεπα μια διαφορετική κατάσταση, βλέπετε για να έρθει κάποιος να διασκεδάσει, θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλίσει τα προς το ζην και μετά να έρθει σε εμάς. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός και …ακόμα χειρότερη η κατάσταση.
Τα μαγαζιά, οι επιχειρήσεις έκλεισαν. Άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζουν με 534 ευρώ το μήνα και άλλοι χωρίς καν δουλειά. Δύσκολες καταστάσεις, να βλέπεις γνωστούς σου να πεθαίνουν… Τί να πω…
Τα πράγματα όμως πάνε όλο και προς το χειρότερο. ΔΕΗ, διπλάσιοι λογαριασμοί, εδώ στην επαρχία η βενζίνη έχει φτάσει δύο ευρώ το λίτρο. Δύσκολα χρόνια και ακόμα δυσκολότερα αυτά που έρχονται και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρουμε. Εννοείται ότι και το δικό μας επάγγελμα πλήρωσε ακόμα μια φορά το τίμημα.

«Π»: Ποιά τα ακούσματά σας;
Γ.ΒΛ.: Ωραία ερώτηση! Ακούω τα πάντα, ως γνήσιος Κερκυραίος, μου αρέσει η καντάδα, το ελαφρό τραγούδι, ακούω όμως λαϊκά, νησιώτικα, τα λεγόμενα ξένα… ο,τιδήποτε με ακουμπίσει εκείνη τη στιγμή. Το τραγούδι είναι μια έκφραση συναισθημάτων, οπότε το άκουσμά μου είναι ανάλογο με τη στιγμή.

«Π»: Πόσο έχει λείψει στον κόσμο η ζωντανή μουσική;
Γ.ΒΛ.: Έχει λείψει πολύ η ζωντανή μουσική στον κόσμο. Αλλά και σε εμάς έχει λείψει η επαφή με τον κόσμο. Αυτή η σχέση, βλέπετε, είναι αλληλένδετη. Θυμάμαι το πρώτο Σάββατο που δεν δούλεψε ένοιωσα πολύ περίεργα. Φίλοι που με συναντούν όλο με ρωτούν τί θα γίνει, πότε θα σε ακούσουμε. Τους απαντώ «υπομονή»…

«Π»: Η διασκέδαση, η ψυχαγωγία είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο;
Γ.ΒΛ.: Η διασκέδαση είναι για τον Έλληνα κάτι σπουδαίο. Θέλει για λίγο να ξεφύγει από την καθημερινότητά του, να βγει με τους φίλους του, την οικογένειά του, το βλέπει αυτό σαν ψυχοθεραπεία. Όταν δουλεύει όλη την εβδομάδα, το έχει ανάγκη πραγματικά. Ο εγκλεισμός προκάλεσε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς.

«Π»: Είναι κυρίαρχο στις μέρες μας το ερωτικό τραγούδι;
Γ.ΒΛ.: Το ερωτικό τραγούδι είναι πάντα επίκαιρο. Όλοι πιστεύω έχουν βρει σε κάποιο ερωτικό τραγούδι κάτι από την ερωτική τους ζωή. Έχω τη γνώμη ότι είναι κυρίαρχο και θα είναι πάντα γιατί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ερωτεύονται πάντα… Πολύ απλά ο έρωτας είναι ζωή και η ζωή δεν σταματά.

«Π»: Ποιά τα συναισθήματά σας όταν ολοκληρώνετε ένα τραγούδι;
Γ.ΒΛ.: Είναι υπέροχα τα συναισθήματα όταν ολοκληρώνεις ένα τραγούδι. Και είναι απερίγραπτη η χαρά όταν βλέπεις την αποδοχή του κόσμου ή το ακούς στο ραδιόφωνο.

«Π»: Τί ετοιμάζετε;
Γ.ΒΛ.: Φέτος ξεκίνησα κάποιες σπουδαίες νέες συνεργασίες για το 2022. Σε στίχο του Νίκου Νικολαΐδη, ενός σπουδαίου στιχουργού με σπουδαίες συνεργασίες, φίλου από τα παλιά, ένα υπέροχο ντουέτο με την καλή μου φίλη Δέσποινα Τσακίρη σε μουσική Έλενας Κατσικέα. Επίσης, άλλο ντουέτο με τη Δέσποινα σε στίχο Χαράς Λαγαρτζή και μουσική Δέσποινας Νταβατζή. Άλλο νέο τραγούδι πάλι σέ μουσική Δέσποινας Νταβατζή καί στίχο Αντιγόνης Μπεκιάρη. Μεγάλη τιμή για μένα που μου εμπιστεύτηκε ο Ναπολέων Σκολαρίκης δικό του στίχο νά τον μελοποιήσω. Ο Ναπολέων Σκολαρίκης είναι μία ζωντανή ιστορία για το Κερκυραικό τραγούδι. Επίσης θά μελοποιήσω τραγούδια διαφόρων στιχουργών, όπως ο Σωκράτης Κυριακίδης, η Κυριακή Παντούρη, η Ελένη Λουκά…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή