Τι είναι η Αγάπη;

Τέσσερις γυναίκες συγγραφείς δίνουν την απάντηση στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το τι είναι Αγάπη, με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων:

Ρένα Ρώσση Ζαΐρη, συγγραφέας – παιδαγωγός
Για ένα και μοναδικό λόγο ήρθαμε στη Γη: για να δώσουμε και να πάρουμε Αγάπη. Καρπός δυο ανθρώπων που αγαπιούνται είμαστε ή θα έπρεπε να είμαστε.

Η Αγάπη είναι το μικρό παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Αυτό που μας οδηγεί στην ενσυναίσθηση και στην προσφορά, μας μαθαίνει να χαιρόμαστε το κάθε τι, να μη φοβόμαστε να δείξουμε τα συναισθήματά μας, να αναζητάμε την αλήθεια και το δίκιο.

Κι αν δεν μας έχουν αγαπήσει ποτέ; Τότε η ζωή μας είναι μίζερη, πλημμυρισμένη με το απόλυτο συναισθηματικό κενό. Αδιαφορία, μίσος, τάσεις εκδίκησης, άκρατη βία.

Η Αγάπη τα γιατρεύει όλα, βάλσαμο είναι. Επουλώνει τις πληγές, λειαίνει τη σκληράδα της ζωής, ξέρει να συγχωρεί. Κι έχει τόση, μα τόση δύναμη, που μπορεί να κατεβάσει στη Γη όλα τα αστέρια του ουρανού, να γεμίσει με αυτά τις χούφτες μας… Γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος της ζωής μας. Κι είναι μονόδρομος.

Μαρία Παναγοπούλου, συγγραφέας

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις της ανθρωπότητας είναι η Αγάπη. Όσα πιστεύει ο μέσος άνθρωπος για αυτήν, είναι λάθος.

Τη θεωρούμε συναίσθημα. Ενώ είναι ικανότητα, που μαθαίνεται και εξελίσσεται όσο ζούμε.

Την αναγνωρίζουμε ως πολύτιμη. Κι όμως στην πράξη την αφήνουμε να εκπέσει. Πίσω από την επιτυχία, την καταξίωση, την ύλη.

Την ταυτίζουμε με την αγάπη των άλλων. Αγνοώντας ότι η Αγάπη είναι πρωτίστως ατομική υπόθεση. Δική μας.

Αγαπώ θα πει εγώ αγαπώ. Εγώ νοιάζομαι. Εγώ φροντίζω. Εγώ δίνω. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργώ αγάπη. Την οποία τελικά λαμβάνω, απορροφώ και απολαμβάνω.

Αν πρέπει να δώσω μια και μοναδική απάντηση στο ερώτημα «τί είναι Αγάπη;», αυτό θα πω: Αγάπη είναι η ικανότητα να δημιουργείς Αγάπη.

Δήμητρα Ιωάννου, συγγραφέας

Είναι το συναίσθημα που κρατά την καρδιά θερμή και την ψυχή μας υγιή. Ποιος είναι όμως ο κοινός τόπος στον οποίο συναντιούνται οι άνθρωποι;

Ξεκινά με την Αγκαλιά, το Άγγιγμα, το Φλερτ, το Παιχνίδι. Είναι απολύτως απαραίτητα, γιατί διατηρούν το χρώμα και τη ζωντάνια της σχέσης.

Ο Σεβασμός προς την προσωπικότητα του άλλου.

Η Φροντίδα

Η Αποδοχή απέναντι στις ιδιαιτερότητες του άλλου, γιατί είναι όμορφο το διαφορετικό!

Η Ενθάρρυνση που δηλώνει ‘θα τα καταφέρεις, είμαι δίπλα σου’ και αξίζει χρυσάφι.

Η Ειλικρίνεια, γιατί η αγάπη είναι πολύ όμορφη για να βρωμίζεται από το ψέμα.

Ο ποιοτικός χρόνος που δημιουργεί ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς και υπέροχες αναμνήσεις.

Η Ασφάλεια, εκείνη η γλυκιά αίσθηση άφατης χαράς, όταν στον άνθρωπό σου βρίσκεις επιτέλους το λιμάνι σου.

Ένα πρόθυμο αυτί που θα ακούσει τα προβλήματά σου με κατανόηση.

Και η πολύτιμη Ενσυναίσθηση. Γιατί ο καλύτερος σύντροφος είναι εκείνος που διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη, που θα επενδύσει στη σχέση και που δε θα διστάσει να μπει έστω και για λίγο στα παπούτσια σου για να καταλάβει πώς πραγματικά νιώθεις.

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων

Αγάπη είναι μια αγκαλιά, ένα «σε σκέφτομαι και ας είμαι μακριά», ένα «θα είμαι δίπλα σου ότι και αν συμβεί».

Αγάπη είναι να μπορείς να περνάς όμορφα τις ημέρες σου μαζί του με τα απλά, τα καθημερινά. Να αναζητάς το χέρι του άλλου στα σκοτεινά.

Αγάπη είναι να στηρίζεις τα όνειρά της και να γιορτάζεις τα κατορθώματά της, να θες να γίνεις καλύτερος για εκείνη και να μην φαντάζεσαι τη ζωή χωρίς εκείνη.

Αγάπη είναι να είστε μαζί κατ’ επιλογή και να νιώθετε και οι δυο ολόκληροι, όχι μισοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή