Περί Ολυμπιακών Αγώνων…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περί Ολυμπιακών Αγώνων…

Κύριε Διευθυντά,
Ο φίλος και πολλά προσφέρων στην πόλη, ακάματος ενεργός πολίτης, Νέστορας Χατζούδης, σε άρθρο του με τίτλο «Κομματικές μεταλλάξεις» στον Παλμό της 4/2/2022 γράφει: «… και την επιτυχημένη, κατά γενική παραδοχή, διαχείριση της Ολυμπιάδας του 2004».

Η επιτυχία ή όχι του τεράστιου εγχειρήματος των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν θα κριθεί από τις προολυμπιακές εντυπώσεις τις οποίες καλλιέργησαν οι συστημικοί κερδοσκοπικοί θύλακες της χώρας που …προεξόφλησαν την επιτυχία τους. Έχει κριθεί από το αποτέλεσμα.
Δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ήταν θετικά επηρεασμένη, όμως ο απολογισμός δεν δικαιώνει την επιτυχία.
Θυμίζω ότι μπροστά στην ανάγκη του… θριάμβου, όλα σχεδόν τα έργα παρέμεναν εκτεθειμένα ημιτελή μέχρι την τελευταία ώρα, η πίεση των εργολάβων ήταν μεγίστη, η έγνοια όλων ήταν «α προλάβουμε», η δε «συνήθης» χρηστή διαχείριση είχε αποδημήσει, με αποτέλεσμα το δημόσιο ταμείο στην διάθεση της κας Γιάννας, να ήταν βατό σε κάθε απαίτηση εργολάβων. Εδώ παίχτηκε το δράμα των επόμενων χρόνων της «φτωχής» χώρας.
Ήταν η αντίληψη που διαπότισε την Ελληνική κοινωνία: Προέχει το μεγαλείο της στιγμής (μικρής περιόδου) χωρίς πρόνοια για το άδειο εθνικό πορτοφόλι!
Ούτε, βέβαια, το πολιτικό και διοικητικό επίπεδο της χώρας ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των φαραωνικών ολυμπιακών έργων.
Γνωρίζει, βέβαια, ο Νέστορας ότι ουδέποτε έγινε ο οικονομικός απολογισμός των ολυμπιακών έργων, προφανώς ήταν ανέφικτος, γιατί πραγματική «παραλαβή» των έργων δεν έγινε, η δε περιβόητη «απογραφή» της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, προφανώς δεν είναι άσχετη με αυτό το πανηγύρι, στο όνομα του οποίου παραμύθιαζαν τον αλαλάζοντα Ελληνικό λαό ότι θα ακολουθήσουν ημέρες δόξας της Ελλάδας και ευδαιμονίας του Ελληνικού λαού. Απίθανες οι δηλώσεις – διαβεβαιώσεις των κορυφαίων πολιτειακών – πολιτικών παραγόντων (οι περισσότεροι ακόμη διαφεντεύουν την χώρα.)
Αντ’αυτών, αυτό που ακολούθησε ήταν η δεκαετής συγκαλυμμένη χρεοκοπία της χώρας (Μνημόνια) 2008 – 2018 και… συνεχίζεται. Εντάξει, σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς η Αττική Οδός και το αεροδρόμιο, όμως ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτά που ακολούθησαν, η δεκαετής χρεοκοπία της χώρας, τα Μνημόνια (καταλυτικό γεγονός που υποβάθμισε όλες τις πλευρές της δημόσιας ζωής) είναι άσχετη με τους ολυμπιακούς του 2004;
Θυμάμαι την δήλωση του κορυφαίου υπουργού Γ. Σουφλιά (σε όλες τις κυβερνήσεις θα βρεις και σοβαρούς υπουργούς), πριν την τέλεση των αγώνων: «Δεν είμαι σίγουρος ότι έπρεπε να πάρουμε τους ολυμπιακούς αγώνες.»
Αναφορικά με την πόλη μας, θυμίζω το Παλαί και τις περιπέτειές του, άδηλο αν έχει ποτέ παραληφθεί και από ποιόν, ανοιχτό πόσο στοίχισε, και γιατί ο «ολυμπιακός» δήμος μας, μέσα σε αυτή τη σπατάλη, δεν διεκδίκησε το ελάχιστο που μπορούσε και εδικαιούτο, δηλαδή την υπογειοποίηση του κόμβου Γαλατσίου – Λ. Βεΐκου και κεντρική πλατεία. Για να έρχεται σήμερα, αυτός ο Δήμος, και να τολμά την «πλατεία» με αγορές και απαλλοτριώσεις κτιρίων και οικοπέδων με λεφτά Γαλατσιωτών (δάνεια και χαράτσι) που, ότι και να λένε, δεν …φτάνουν. Και το μόνο που θα πετύχουν είναι, ελλείψει πόρων, η περαιτέρω υποβάθμιση του πολιτισμού, της κοινωνικής αρωγής, της ποιότητας ζωής, της συντήρησης των άθλιων υποδομών, σχολείων, δρόμων, πεζοδρομίων, Παλαί, φωτισμός αστικού ιστού και Άλσους κ.λ.π.
Τι σκέπτεται ο Νέστορας όταν γράφει για την «τραγική ανεπάρκεια του υγειονομικού συστήματος που άφησαν πίσω τους τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν», δεν πρέπει να το συνδέσει με τους ολυμπιακούς;
Τέλος, μία γενική σκέψη: Αυτά που ακολούθησαν, τα δεκαετή μνημόνια όπου οι δανειστές αποφάσιζαν πόσο και από που θα αφαιρέσουν από τους Έλληνες για να τους πληρώνουμε τα δάνεια αλλά και η πανδημία (θάνατοι κ.λ.π. ) και οι φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πρόσφατες καταστροφικές χιονοκαταιγίδες, όπου ο μηχανισμός της χώρας, στο σύνολό του, δείχνει την γύμνια του, παρά τις ωραιοποιήσεις, δεν μαρτυρά ότι η χώρα μας δεν μπορούσε και συνεπώς δεν έπρεπε να διεκδικήσει και να αναλάβει τους ολυμπιακούς;
Θυμάμαι, εκτός από τους πανηγυρισμούς της κας Γιάννας, το αρχικό σφύξιμο του κ. Σημίτη που εκών – άκων, ακολούθησε, γιατί η υπερχρεωμένη χώρα μας ήταν εξαρτημένη πριν τα μνημόνια. Κατά την άποψή μου, το δράμα της νεότερης Ελλάδας ξεκίναγε όταν ο Αντόνο Σάμαραγκ (Δ.Ο.Ε), ανάγγειλε, μεταξύ των υποψήφιων πόλεων: «Αθήνα».
Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή