Δημήτρης Τζανακόπουλος: Επιτακτική η πολιτική αλλαγή – Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να επιταχυνθούν οι εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Επιτακτική η πολιτική αλλαγή – Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να επιταχυνθούν οι εκλογές

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο ράδιο PRISMA 91,6 FM της Πρέβεζα με τον Βασίλη Ιωάννου

“Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κάνει ό,τι είναι θεσμικά αναγκαίο για να επιταχύνει τη διαδικασία των εκλογών”, δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma FM το πρωί της Δευτέρας. “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κλείσει τον κύκλο της, έχουν αποκαλυφθεί τα γιγαντιαία ψέματα και οι απάτες της, ο τρόπος που κυβερνά για τους ελάχιστους και για τα μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα. Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να συντονιστεί το λαϊκό αίσθημα με το αίτημα για τις εκλογές”, τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “έχει χάσει τον έλεγχο και στο επίπεδο της πανδημίας, και στης οικονομίας, αλλά και στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων”.

“Η πανδημία καλπάζει ακάθεκτη ακόμη κι αν έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα. Συνεχίζουμε με 100 νεκρούς καθημερινά, το ΕΣΥ βρίσκεται πέραν των ορίων της κατάρρευσης αλλά η ΝΔ απλώς κλείνει τα μάτια και αδρανεί. Η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο μέσος μισθός έχει χάσει το 15% της αγοραστικής του δύναμης, οι τιμές σε ηλεκτρικό, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και μέσα σε όλα αυτά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα, που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Ακόμη και στο ζήτημα της δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών αποτυπώνεται η παρακμή και ο εκφυλισμός της πολιτικής της ΝΔ”, υπογράμμισε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνει την ανάγκη εκλογών ήδη από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, στις 15 Δεκέμβρη. Βασική προϋπόθεση για μία αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο”, εκτίμησε, δηλώνοντας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενισχύεται, δυναμώνει, πρωτοπορεί και έχει συνολικό εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα, με επίκεντρο την ενίσχυση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση του βασικού μισθού, τη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, την αποκατάσταση της διαφάνειας και της ισορροπίας στους θεσμούς, και ένα συνολικά διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην στήριξη των ΜμΕ και τον σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοσκοπική εικόνα του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: “Στις μετρήσεις με σχετική αξιοπιστία αποτυπώνεται πως όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχει υποστεί ζημιά, αλλά αντίθετα διαμορφώνει τον πυρήνα μιας εκλογικής δύναμης που μπορεί να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η πορεία του ΚΙΝΑΛ αφορά κυρίως το ξεκαθάρισμα της στάσης στο εσωτερικό του. Δεν μπορεί να στηρίζει την πρόταση μομφής αλλά να λέει όχι στις εκλογές. Απαντά έτσι στο ίδιο ερώτημα με δύο τρόπους. Και το ερώτημα είναι: Πρέπει να φύγει ο Μητσοτάκης ή όχι;”.

Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση ο Δημ. Τζανακόπουλος δήλωσε: “Και εκεί απαιτείται κοινό μέτωπο για προοδευτικές, αριστερές λύσεις. Αυτό προϋποθέτει να ακυρωθούν οι προσωπικές στρατηγικές και να ενταθεί η εμμονή στη διαφάνεια και την προοδευτική σύγκλιση. Η αντιστοίχιση της πολιτικής μας επιρροής με την κοινωνική μας επιρροή και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”

Τέλος, αναφορικά με το επικείμενο συνέδριο του κόμματος στις 14-17 Απριλίου επισήμανε: “Οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κ.Ε. δίνουν τη δυνατότητα υπέρβασης της κρίσης του κομματικού φαινομένου. Γιατί σήμερα το κόμμα, ως μορφή οργάνωσης και έκφρασης των λαϊκών μαζών και των προσδοκιών τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, περνάει μια βαθύτατη κρίση. Αλλά εδώ και 150 χρόνια αποτελεί τον βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. Η οργάνωση του κόμματος και η εμπλοκή των μελών του στην πολιτική συζήτηση δεν είναι μόνο οργανωτικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό θέμα. Σαφώς κάθε ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική πρόταση θα εγείρει αντιδράσεις. Αλλά δεν πρέπει επουδενί να ταυτίσουμε τον πολιτικό προβληματισμό με την εσωστρέφεια. Ο διάλογος είναι οξυγόνο για την κομματική ζωή, αλλά και την ίδια την πολιτική”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή