Προγεννητική αγωγή, μια αποτυχία της κυβέρνησης, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Προγεννητική αγωγή, μια αποτυχία της κυβέρνησης, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορίας που αφορά το Υπουργείο Παιδείας, την ΜΚΟ «Προγεννητικής Αγωγής» και τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όλες τις κινούμενες από αυτόν «συλλογικότητες» και «μοναδικότητες». Για να μπούμε στο θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την δύναμη των ασχέτων που χρησιμοποιούν ως μέσο επιβολής τους τα social media, θα πρέπει να αναφέρω σε περίληψη το ιστορικό και το τί είναι η προγεννητική αγωγή.

Προγεννητική αγωγή, λοιπόν, είναι μια πολύ παλιά, αρχαία, ολιστική αντίληψη για τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Για αυτή την αγωγή θα αναφερθώ και στα επόμενα. Τώρα από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας έχουμε ένα εκπαιδευτικό υλικό που παραδόθηκε από την ΜΚΟ «Προγεννητικής Αγωγής» στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό υλικό στο μάθημα της αγωγής του πολίτη.
Μόλις το υλικό δημοσιοποιήθηκε, ξέσπασε σάλος από τα μίσθαρνα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι σκοταδιστικό, μισογυνικό, ομοφοβικό και στρέφεται εναντίον του δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση και της αυτοδιάθεσης του σώματός της. Και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Νάσου Ηλιόπουλου να γράφει στο Twitter: «Η Κεραμέως μας υπενθυμίζει ότι ακροδεξιά σημαίνει: μίσος για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος, μίσος για την ελευθερία στον σεξουαλικό προσανατολισμό και απέχθεια για την επιστήμη. Πρέπει να φύγουν!». (Καμία σχέση με το θέμα ο Νάσος…).
Εξαιτίας αυτής της «κατακραυγής» το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανακάλεσε το υλικό και η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε την κάθαρση και την αλλαγή των διαδικασιών στο Ινστιτούτο, όπως δήλωσε.
Επί του προκείμενου τώρα. Κανείς δεν έκατσε να ασχοληθεί σοβαρά με το τί είναι προγεννητική αγωγή ούτε από το ΙΕΠ, ούτε από το επιτελείο της Υπουργού και βεβαίως ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως κατάλαβα διαβάζοντας σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις. Ξεκίνησα λοιπόν να ερευνήσω το τί είναι η προγεννητική αγωγή και βρήκα σχετικό υλικό (38 σελίδες) που το μελέτησα. Το υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ.
Εκτός αυτού, διάβασα και υλικό που βρήκα από άλλες επιστημονικές εργασίες των Γάλλων καθηγητών Dr M.Odent, prof. A.Tomatis, prof. J.P.Relier. Μερικά αποτελέσματα θα τα δείτε στον έγκυρο διαδικτυακό χώρο δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών https://www.researchgate.net/scientific-contributions/J-P-Relier-38743974.
Διαβάζοντας το υλικό, διαπίστωσα ότι η προγεννητική αγωγή υπήρχε από την αρχαία Ελλάδα και ήταν και αυτό μέρος της ολιστικής ιατρικής του Ιπποκράτη και της σχολής των Πυθαγορείων. Ακόμη τις ιδέες της προγεννητικής αγωγής τις συναντάμε και στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη. Γράφει ο Πλάτων: «Οι νέοι, προπαντός στο διάστημα της τεκνοποιίας, πρέπει να προσέχουν ώστε να μην πράττουν τίποτε που θα βλάψει την υγεία τους, τίποτε επίσης το βίαιο ή άδικο, διότι αυτά αποτυπώνονται στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών τους» (Πλάτωνος, Νόμοι ΣΤ’). «Οι έγκυοι πρέπει να μη ζουν με πάθη και λύπες αλλά με τιμή, χαρά, πραότητα και καλή ψυχική διάθεση» (Πλάτωνος, Νόμοι Ε’)» Και ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του: «Η διάνοιά τους πρέπει να είναι ήρεμη, διότι κατά την κύηση τα παιδιά απορροφούν τη ζωή από την έγκυο, όπως τα φυτά από τη γη».

Ο Ευριπίδης στη Μήδεια, μετά τον αποτρόπαιο φόνο των παιδιών της, στρεφόμενη προς το χορό αναφωνεί: «Αχ κόσμε! Μακάρι εσένα υπαίτιο να θεωρούσα για ό,τι σε μένα έκανα κακό που ίδιο δεν στάθηκε ως τώρα, όμως τη μάνα μου φταίχτρα θα πω και υπαίτια, γιατί σαν στα κατάψυχρά της σπλάχνα με κυοφορούσε, μονάχα του κακού την σκέψη άφηνε να με φθάνει …» Σε «κατάψυχρα» σπλάχνα, σπλάχνα χωρίς αγάπη, κυοφορήθηκε η Μήδεια και με τις κακές σκέψεις της μάνας που πήγαν στην κόρη. Ακόμη και η λαϊκή μας παράδοση, που προέρχεται από μακροχρόνια παρατήρηση, δέχεται τις διαπιστώσεις της προγεννητικής.
Από τα παραπάνω, ίσως να μπήκατε στο νόημα και αν διαβάσετε και λίγο για την προγεννητική αγωγή, θα διαπιστώσετε με λίγα λόγια ότι αυτή ασχολείται με το «εύ ζην» της μητέρας που μεταβιβάζεται στο έμβρυο και στο νεογνό. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Οι ήχοι μεταβιβάζονται και διαπερνούν το σώμα, άρα κάθε ήχος φτάνει και στο έμβρυο. Το έμβρυο στους επτά μήνες, ακόμη και στους έξι, είναι ολοκληρωμένο ως άνθρωπος και έχει εν πλήρη λειτουργία όλα τα αισθητήριά του όργανα, άρα αντιλαμβάνεται από τους ήχους το περιβάλλον και ένα ταραγμένο περιβάλλον μεταβιβάζεται ηχητικά, αλλά και από τα συναισθήματα της μητέρας στο παιδί. Όλοι το καταλαβαίνουμε. Η προγεννητική λοιπόν το πάει πιο πίσω και μας λέει ότι οι επιδράσεις στο παιδί αρχίζουν από την σύλληψη, πράγμα το οποίο πιστεύουν και οι Κινέζοι. Σε όλο το κείμενο των 38 σελίδων που διάβασα μόνο οδηγίες για μια καλή, ευτυχισμένη και υγιή εγκυμοσύνη γράφονται. Πού είδε όμως τότε το κακό ο ΣΥΡΙΖΑ; Το είδε στο ότι οι διαπιστώσεις της προγεννητικής ανατρέπουν την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, όπως οι ίδιοι λένε κατηγορώντας αυτές τις απόψεις ως αντιεπιστημονικές. Επιχειρηματολογούν ότι η προγεννητική υποστηρίζει ότι μια μάνα αν επιθυμεί κορίτσι και γεννηθεί το παιδί αγόρι, τότε αυτό θα γίνει ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν το υποστήριξε πουθενά η προγεννητική αγωγή.
Όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε τις θεωρίες για τις έμφυλες ταυτότητες, τις οποίες προώθησε στα σχολεία με όλα τα μέσα, η Νέα Δημοκρατία δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ φοβούμενα ότι θα κατηγορηθούν ως ομοφοβικά και τον άφησαν να προχωρήσει ακάθεκτος στην εφαρμογή αυτών των ιδεών.
Οι έμφυλες ταυτότητες υποστηρίζονται από απόψεις διαφόρων Αμερικανών ψυχολόγων αμφιβόλου κύρους και οπαδών της πολιτικής ορθότητας που μας λένε ότι μπορεί να μην υπάρχει σε ένα άτομο σύμπτωση του φύλλου ως φυσική έννοια και του πως αισθάνεται ότι είναι το άτομο. Εδώ είναι και ο πυρήνας του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ που προσπάθησε να προωθήσει στα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ψυχολόγοι όμως κάνουν διαπιστώσεις και δεν προσπαθούν να δουν τα αίτια όπως λένε οι καθηγητές Bandura (1971) και O’Boyle (1992), οι οποίοι τα προσδιορίζουν ότι είναι επίκτητα και προέρχονται από τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά.
Εδώ ακριβώς έρχεται το φάουλ της κυβέρνησης δια της Κεραμέως. Υποχώρησε στις ηλίθιες και ανερμάτιστες δηλώσεις και αναρτήσεις στα media όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των βλακών που γράφουν στα ΜΜΕ. Η μωρία όλων αυτών μέσω των social media διαχέεται στο κοινωνικό περιβάλλον και επηρεάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ήταν μεγάλο λάθος της Κεραμέως και της κυβέρνησης να ανακαλέσει αυτό το υλικό, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του νέου ανθρώπου ώστε να γίνει μελλοντικά σωστός γονέας. Και λέω γονέας γιατί η προγεννητική αναφέρεται στην συμπεριφορά και των δύο γονέων επειδή και οι δύο μαζί δημιουργούν ευτυχισμένο περιβάλλον για την κύηση. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την κύηση γιατί θα στεναχωρήσει τους ΛΟΑΤΚΙ, είναι και αυτός λόγος των αντιδράσεών του. Η υποχώρηση αυτή δεν γίνεται για πρώτη φορά και νομίζω ότι με την χρήση των social ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μπλοκάρει με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές αποφάσεις αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις που στο τέλος προκαλούν όχι μόνο βλάβη στην ίδια αλλά και στην κοινωνία.

Υ.Γ.: Το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο. Θυμηθείτε την ακύρωση του συνεδρίου γονιμότητας που ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασύρθηκε ώστε να αποσύρει την υποστήριξή της. Είχα αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μου. Πρέπει να καταλάβει η ΝΔ ότι τα κοινωνικά θέματα και η παιδεία δεν ηγεμονεύονται από την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και των συν αυτώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή