Το αγέννητο παιδί, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το αγέννητο παιδί, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Εσάς ποιά είναι η πραγματική σας ηλικία; Η πραγματική, όχι αυτή που γράφει η ταυτότητα και δηλώθηκε από το μαιευτήριο. Γιατί πραγματική ηλικία δεν αυτή που μετράμε από όταν το βρέφος βγαίνει από την κοιλίτσα της μητέρας του. Είναι από όταν υπήρξε η ΙΔΕΑ της σύλληψης!

Θα μπορούσαν να σας το εξηγήσουν και τα παιδιά του Γυμνασίου αλλά δυστυχώς τα σχετικά διαφωτιστικά βίντεο δεν θα προβληθούν στα σχολεία. Ίσως να μην ακούσατε για το θέμα αφού τα κανάλια ήταν απασχολημένα με την πρόταση μομφής στη Βουλή και οι μεγάλες ιστοσελίδες των κυρίαρχων Μέσων δεν θίγουν θέματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση το Υπουργείο Θρησκευμάτων.
Το Υπ. Παιδείας είχε δώσει άδεια -με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του κ. Αλ. Κόπτση – σε ένα «πρόγραμμα για τα Γυμνάσια της χώρας» με τη μορφή τριών βίντεο και με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα». Ήταν τρία «εκπαιδευτικά» βίντεο που στάλθηκαν στα γυμνάσια και τα οποία αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη. Τα βίντεο μάλιστα επιγράφονται «Εκπαιδευτικό video για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή».
Ποιές πληροφορίες θα καλούνταν να εμπεδώσουν μαθήτριες και μαθητές στη χώρα; «Τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού» λέει η Μαλαματένια Ρούλια από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής και στηρίζει το επιχείρημα στην αρχαία Κίνα που μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης. Αλλά και στις πεποιθήσεις κάποιας φυλής στην Αφρική της οποίας τα μέλη θεωρούσαν ότι η ηλικία του παιδιού ξεκινάει από την ώρα που η γυναίκα συλλαμβάνει την ΙΔΕΑ να κάνει παιδί! Από τα ατράνταχτα επιχειρήματα δεν λείπουν και οι πληροφορίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία: «Ο Σωκράτης λέει ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» αλλά ούτε και από την εκκλησία «…ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη».
Η γυναίκα, για την κα Ρούλια, είναι η «έγκυος που απλά υλοποιεί το σχέδιο» και σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους! Εξηγεί λοιπόν πως «…όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του». Ποιά είναι τα επιστημονικά επιχειρήματα αυτής της «γνώσης»; Τα παραδείγματα αντλήθηκαν από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από τα παιδιά που γεννήθηκαν από την ένωση των Θεών, γιατί «… οι μύθοι συμβολίζουν την ποιότητα της πνευματικότητας του ζεύγους».

Εδώ το κρίσιμο δεν είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές και πολύ προβληματικές απόψεις. Δεν είναι μόνο ότι ενοχοποιούν τη γυναίκα ως προς το πώς θα διαχειριστεί το σώμα της αλλά και για τη μετέπειτα υγεία και πορεία των παιδιών της. Ουσιαστικά πρόκειται για την κερκόπορτα που ανοίγει το θέμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων.
Το θέμα έχει μεγάλη προϊστορία και βρίσκεται στην ατζέντα πολλών σκοταδιστικών κύκλων της Αμερικής. Κύκλους που αποτελούνται από ρατσιστικές, ακροδεξιές, παραθρησκευτικές οργανώσεις. Από επίσημες «εκκλησίες» που υπάρχουν πολλές και νόμιμες στις ΗΠΑ, από όλους αυτούς που συσπειρώθηκαν γύρω από την εκλογή του Τραμπ και αναθάρρησαν. Όταν έγιναν η «επίσημη Δεξιά» των ΗΠΑ πέτυχαν να περάσουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα κάποιων Πολιτειών τις θεωρίες τους, να εξοβελίσουν το Δαρβίνο και τη θεωρία της εξέλιξης από τα σχολικά βιβλία και σε κάποια πολιτεία να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.
Δεν έμειναν όμως εκεί. Προώθησαν την ατζέντα τους και στον υπόλοιπο κόσμο. Καλύτεροι και πιο πετυχημένοι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη αναδείχθηκαν οι Ούγγροι. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δώσει ρεσιτάλ ρατσιστικών νόμων είτε για τις εκτρώσεις είτε για τη διαχείριση της σεξουαλικότητας, είτε των «ξένων» είτε των «διαφορετικών». Μάλλον ο ιστός υφαίνεται και στη δική μας χώρα.

Τα βίντεο αυτά ήταν να προβληθούν τον Ιούνιο του 2021, στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας», με αναπαραγωγή όλων των ενοχοποιητικών για τη γυναίκα στερεοτύπων και μάλιστα «υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας». Ξέσπασε τότε σάλος από τις γυναικείες οργανώσεις, κάποιοι έψαξαν περισσότερο το θέμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας απέσυρε τη στήριξή της και το «συνέδριο» ναυάγησε. Τώρα, μέσω πολλών παραθρησκευτικών κύκλων που έχουν φωλιάσει στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρήκαν άλλο, καλύτερο τρόπο να προωθήσουν τις απόψεις τους φορτώνοντας με ενοχές από την εφηβεία τους τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια.
Ευτυχώς υπάρχουν και τα κοινωνικά δίκτυα και πολλοί χρήστες τους κοινοποίησαν τα γεγονότα. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».
Η κα Κεραμέως έριξε τις ευθύνες στο ΙΕΠ, περίπου είπε ,«δεν το ξέραμε, μας διέφυγε» και μάλιστα άφησε και αιχμές. «Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά από παρέμβασή μου, επανεξέτασε και ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει για το πρόγραμμα … Από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε.». Τώρα πώς ο Γ.Γ. του υπουργείου της έβαλε την υπογραφή του για την έγκριση, δεν μας το διευκρίνισε… Για την ιστορία και την πλήρη κάλυψη του θέματος να πούμε ότι η επίσημη Εκκλησία έχει εντάξει τη συγκεκριμένη Εταιρεία στη λίστα με τις παραθρησκευτικές οργανώσεις και τις αιρέσεις!
Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, για κάτι «τυχαίο», που «διέφυγε της προσοχής». Πριν δύο χρόνια, Ιανουάριο του 2020, είχαμε την εμφάνιση στους χώρους του μετρό, μίας αφίσας περί «αγέννητου παιδιού». Τότε, μετά το θόρυβο που έγινε, οι αφίσες κατέβηκαν αλλά κανείς δεν μας εξήγησε επαρκώς πώς πήραν άδεια και ανέβηκαν. Γιατί δεν ανέβηκαν στα κρυφά. Μάλλον «στα μουλωχτά».
Επίσης πέρυσι το Μάρτιο ευρωβουλευτής της ΝΔ τάχθηκε με την ψήφο του στην Ευρωβουλή υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Στο κόμμα του έκαναν πως δεν κατάλαβαν, κάτι ψέλλισαν για «προσωπικές απόψεις» και φρόντισαν να το θάψουν στα Μέσα που ελέγχουν. Καμία επίπτωση δεν είχε ο εκπρόσωπός τους. Κι αυτό «τυχαίο».
Μήπως πολλά τυχαία γεγονότα σχετικά με το ίδιο θέμα συμβαίνουν τα δύο τελευταία χρόνια;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή