Πού είναι το κράτος;, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πού είναι το κράτος;, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Φαντάζομαι, φίλες και φίλοι, τη φράση αυτή θα την έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές. Σε κάθε χιονιά, πλημμύρα, πυρκαγιά, καύσωνα και σε οποιοδήποτε ακραίο ή μη καιρικό φαινόμενο, αυτή η επίκληση έρχεται στα χείλια όλων μας. Αναζητούμε τη βοήθεια του κράτους για να σώσουμε ζωές και περιουσίες. Αναζητούμε όμως και τη βοήθεια του κράτους για ο,τιδήποτε στραβό κι ανάποδο συμβαίνει. Κι αυτό γίνεται γιατί ετσι έχουμε διαπαιδαγωγηθεί σαν κοινωνία: να τα περιμένουμε όλα από το κράτος.

Μόλις πρόσφατα αντιμετωπίσαμε την χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα» με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματά της. Αποκλεισμός χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, κλειστοί κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, διακοπές ρεύματος και απροσπέλαστα πεζοδρόμια από το χιόνι. Για κάθε ένα από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα υπάρχει και κάποιος υπεύθυνος. Για το μπάχαλο της Αττικής Οδού, φυσικά υπεύθυνη είναι η ίδια η εταιρεία αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Για τους κλειστούς δρόμους η Περιφέρεια και οι Δήμοι. Για τις διακοπές ρεύματος ο ΔΕΔΔΗΕ και μένουν τα πεζοδρόμια. Ποιός έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων;

Ο νομοθέτης λέει ότι «στην περίπτωση που η αιτία της βλάβης στο πεζοδρόμιο είναι ένα γεγονός που εκφεύγει της σφαιρικής ευθύνης του δήμου, αρμόδιος είναι ο παρόδιος ιδιοκτήτης προς αποκατάσταση του πεζοδρομίου που κείται έμπροσθεν της οικίας του». Δεν νομίζω ότι ο δήμος έχει ευθύνη για τον χιονιά που μας έπληξε – πολλά μπορούμε να του καταλογίσουμε, όχι όμως ότι έφερε αυτός την «Ελπίδα». Επομένως αυτοί που έχουν την ευθύνη για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων είναι οι ιδιοκτήτες. Πόσοι όμως το έκαναν; Κανένας. Ο Πρέσβης όμως της Νορβηγίας ο οποίος έχει άλλη νοοτροπία, βγήκε και καθάρισε το χιόνι μπροστά από το σπίτι του εδώ στην Αθήνα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, που έγινε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, άκουσα από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν το Δήμο γιατί δεν καθάρισε τα πεζοδρόμια. Σκεφτείτε μόνο πόσους υπαλλήλους θα έπρεπε να έχει ο Δήμος για να καθαρίσει τα 165 χλμ. πεζοδρομίων που είναι στα διοικητικά του όρια.
Στο Γαλάτσι, σε γενικές γραμμές, οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η «Ελπίδα». Οι κεντρικοί δρόμοι δεν έκλεισαν ποτέ, μαζί και ο δύσκολος Περιφερειακός (αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του), και στις γειτονιές της πόλης από την Τετάρτη το βράδυ οι δρόμοι ήταν ανοικτοί. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν κάποια προβλήματα λόγω του ανάγλυφου της περιοχής αλλά, είπαμε, σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η «Ελπίδα» ήταν πολύ χειρότερη από την περσινή «Μήδεια». Φέτος ο Δήμος Γαλατσίου έριξε στους δρόμους 200 τόνους αλάτι ενώ πέρσι είχε ρίξει 90 τόνους. Το συνολικό κόστος τώρα για το ταμείο του Δήμου ανήλθε σε 19.000 ευρώ: 12.000 ευρώ για το αλάτι και 7.000 ευρώ ο ιδιώτης με τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
Στον επόμενο χιονιά, που είναι σίγουρο ότι θα μας επισκεφθεί λόγω της κλιματικής κρίσης, ας φροντίσει ο καθένας να καθαρίσει το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του. Ας μιμηθούμε όλοι τον Πρέσβη της Νορβηγίας.

Πήγαινε στην κορυφή