Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου: Σχετικά με την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου: Σχετικά με την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας

Ανακοίνωση Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου:

Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται “ακραία” και “πρωτόγνωρα”, αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην “ατομική ευθύνη

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι τη λογική «κόστους – οφέλους» την πληρώνει ο λαός που μένει απροστάτευτος και στα καιρικά φαινόμενα. Το περίφημο «επιτελικό» κράτος είναι αποτελεσματικό και γρήγορο μόνο όταν ασχολείται με τα συμφέροντα επιχειρηματικών συμφερόντων που ενώ ξεζουμίζουν το λαό έχουν τους δρόμους κλειστούς.

Εξάλλου, τις ημέρες που ακολούθησαν, γίναμε όλοι μάρτυρες στο γνωστό «μπαλάκι» ευθυνών που στήνεται μεταξύ των αρμόδιων για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών που παρέμειναν ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι από κράτος και Αττική Οδό. Ωστόσο η πραγματικότητα κατέγραψε τις μεγάλες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της διαχειρίστριας ιδιωτικής εταιρείας, ενώ ο χιονιάς επανέφερε στο προσκήνιο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την παραχώρηση κρίσιμων υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τεράστια κέρδη!

Την ίδια στιγμή, όσο και να διαφημίζει η δημοτική αρχή Γαλατσίου ότι επέδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του χιονιά, προβάλλοντας συγκρίσεις με άλλους δήμους στη λογική του «ο μονόφθαλμος στους τυφλούς βασιλεύει», η πραγματικότητα είναι ότι και οι κάτοικοι του δήμου μας αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα :
– Την 1η ημέρα μετά την κακοκαιρία, Τρίτη 25/1, οι περισσότερες γειτονιές ήταν αποκλεισμένες. Μόνο οι κεντρικοί δρόμοι-λεωφόροι ήταν προσβάσιμοι, κάτι που για τους κατοίκους της περιοχής δεν χρησίμευε ιδιαίτερα καθώς δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Σε μεγάλο βαθμό αυτό συνεχίστηκε και την επομένη και μόνο την 3η ημέρα μετά τη χιονόπτωση, (Πέμπτη 27/1) είχε αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η δυνατότητα χρήσης των δρόμων. Τα πεζοδρόμια βέβαια και την Πέμπτη 27/1 παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό «παγοδρόμια»!
– Και στο δήμο μας, πολλά νοικοκυριά αντιμετώπισαν πολύωρες διακοπές ρεύματος, μένοντας χωρίς θέρμανση σε συνθήκες παγωνιάς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της “απελευθέρωσης της ενέργειας” που -εκτός από την ενεργειακή φτώχεια- έχει οδηγήσει στα κακοσυντηρημένα και απαρχαιωμένα δίκτυα, στη γενικευμένη εργολαβοποίηση (πχ ΔΕΔΔΗΕ), με συνεργεία συμβασιούχων που, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δημοτική αρχή, καθώς αυτά οφείλονται σε κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΕΕ όπως επίσης και διαχρονικά των κυβερνήσεων. Επιλογές που έχουν στηρίξει «με τα μπούνια» τόσο η σημερινή δημοτική αρχή Γαλατσίου, όσο και οι προηγούμενες.

Είναι επιλογές, που εκτός των άλλων, έχουν φορτώσει μια σειρά ευθύνες στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζεται η κατάλληλη χρηματοδότηση, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, το αναγκαίο προσωπικό.
Αλήθεια, αντί ο δήμος να «παλεύει» να εξασφαλίσει εκχιονιστικά οχήματα, νοικιάζοντας από εργολάβους, δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του επαρκή αριθμό οχημάτων σε συνάρτηση με την επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά, αντίστοιχες καταστάσεις;

Θεωρεί κάποιος ότι το 1 όχημα JCBκαι τα 4 φορτηγά που μετέφεραν αλάτι (για χειροκίνητη πτώση στους δρόμους), τα οποία έχει στην κατοχή του ο δήμος, επαρκούν;

Ρητορική η ερώτηση, καθώς αποδείχτηκε ότι ακόμα και η εξασφάλιση των υπόλοιπων 5 οχημάτων (1 αλατιέρα με μαχαίρι, 2 Bobcatκαι 2 αγροτικά οχήματα με μαχαίρι), τα οποία βέβαια δεν αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα (κάποια εξασφαλίστηκαν την 3η μέρα, άλλα αντιμετώπισαν προβλήματα κλπ) δεν επαρκούν.

Από αυτή την άποψη, ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, αφενός θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι για ακόμα μία φορά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε συνθήκες μεγάλων ελλείψεων εξοπλισμού και υποδομών (και ας μην τους είδαμε ποτέ σε φωτογραφίες και κανάλια), αφετέρου να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η δίκαιη οργή και αγανάκτηση του λαού να μετατραπούν σε οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης
Τάσος Οικονόμου
Μάνθος Ιμπριάλος

Πήγαινε στην κορυφή