Γιάννης Οικόνομου: Υλοποιούμε το προεκλογικό μας σχέδιο παρά τις παγκόσμιες κρίσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικόνομου: Υλοποιούμε το προεκλογικό μας σχέδιο παρά τις παγκόσμιες κρίσεις

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ»και την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη:

Για τα Rafale
Για τη χώρα, για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μία ιστορική μέρα η σημερινή. Η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί και συμβολίζει την αναβάθμιση της χώρας μας, σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό, κάτι που, εκτός από το προφανές – την ενίσχυση της ισχύος μας στο πεδίο, της αποτρεπτικής μας ισχύος- έχει και πολλαπλές θετικές συνέπειες σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του κύρους, του βάθους και του εύρους της διπλωματικής μας πολιτικής, αλλά και των συμμαχιών μας με άλλες χώρες. Χωρίς αμφιβολία, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, ιστορική. Τα Rafale ήρθαν, θα μπουν στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ακολουθήσουν και άλλα. Η στρατηγική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μία σαφή πολιτική προτεραιότητα και επιλογή της Κυβέρνησης. Βρίσκεται σε εξέλιξη και αναβαθμίζει γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τη χώρα. Οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλέστεροι, χαρούμενοι και περήφανοι. Μία τέτοια μέρα, δεν θα μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι μία εθνική υπόθεση και έτσι πρέπει να τη δουν όλοι. Τώρα, αν κάποιοι για λόγους μικροψυχίας ή μεμψιμοιρίας αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα, σήμερα δεν είναι μέρα να μπούμε σε αντιπαράθεση γι’ αυτό. Η επιλογή της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, βασίζεται στο υστέρημα και στους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες σε δύσκολες συνθήκες. Είναι, όμως, μία αναγκαία εθνική προτεραιότητα, είναι μία εθνική επιλογή, γιατί στη χώρα και στο χώρο που βρισκόμαστε η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική ανάπτυξη, η σταθερότητα, η καταπολέμηση των ανισοτήτων πρέπει να πλαισιώνονται από τη θωράκιση της χώρας. Αυτό, λοιπόν, είναι μία εθνική επιλογή. Αυτήν την εθνική επιλογή δεν την συμμερίζονται όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την εξαίρεση αυτής της εθνικής επιλογής. Δεν ψήφισε στον Προϋπολογισμό τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν ψήφισε την Ελληνογαλλική Συμφωνία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και κάποιες μικρόψυχες αντιδράσεις. Θα μπορούσαν να λείπουν σήμερα, αυτή τη μέρα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στείλει και έναν εκπρόσωπο στην παραλαβή των Rafale, όπως είχαν στείλει και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Όπως και για άλλες κατά καιρούς πολιτικές επιλογές, όπως και για τον εμβολιασμό, έχουν γίνει κάποιες αντίστοιχες κινήσεις προβολής. Εμείς δεν είπαμε ποτέ, ότι τα Rafale είναι κάτι που οφείλεται μόνο στη Νέα Δημοκρατία. Ίσα, ίσα λέμε ότι είναι μία πολιτική επιλογή που έκανε η Κυβέρνηση και που στηρίζεται στις οικονομικές δυνατότητες που δίνουν στη χώρα οι φόροι, το εισόδημα, τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. H σημερινή εξέλιξη ήταν κάτι που θα έπρεπε να ενώνει και χωρίς μικροψυχίες και μεμψιμοιρίες να ψάχνουν κάποιοι αφορμές για να μείνουν και σε αυτό απ’ έξω από το εθνικό μέτωπο.
Για την πανδημία
Σταθμίζουμε κάθε εβδομάδα τα μεγέθη της πανδημίας. Η πραγματικότητα είναι ότι στα κρούσματα έχουμε μία αποκλιμάκωση. Υπάρχει όμως μία πίεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη νοσηλεία σε απλές κλίνες Covid και στις Μ.Ε.Θ.. Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας με τη δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία. Προφανώς όλα αυτά τα στοιχεία συνυπολογίζονται, σταθμίζονται. Πρέπει να μετρηθούν και τις επόμενες μέρες και να αξιολογηθούν. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στην άρση αυτών των περιορισμών που μπήκαν από το τέλος του προηγούμενου χρόνου και μετά.
Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια
Είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα. Είναι μία ακόμα εξωγενής κρίση και όλες οι χώρες στον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους για να την αντιμετωπίσουν. Προφανώς και δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πήραμε πολύ σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο να μετριάσουμε τις συνέπειες της κρίσης αυτής. Ήδη έχουμε δώσει πάνω από 1,5 δισ.. Μόνο για τον Ιανουάριο έχει διαθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση 400 εκατ. για να καλύψει μέρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις ανατιμήσεις, δεν θα πούμε ψέματα στον κόσμο. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και μαζί και με άλλες χώρες στον κόσμο έτσι και η Ελλάδα έχει πάρει πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να παίρνει, όσο είναι δυναμική η εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, για τις καταναλώσεις μέχρι 300 Κιλοβατώρες, που καταναλώνει μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, η ενίσχυση καλύπτει ικανοποιητικά ένα ποσοστό της κρίσης, από 70% έως 90%. Από αυτόν τον μήνα θα καλύψουμε και το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις. Προφανώς και δεν μπορούμε να το μηδενίσουμε. Προφανώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και ανατρέπουν τους προϋπολογισμούς, όμως ό,τι περιθώριο υπάρχει θα εξαντληθεί. Δεν μπορούμε να κάτσουμε και να βλέπουμε το φαινόμενο αυτό να ανατρέπει τους προϋπολογισμούς και τους σχεδιασμούς των νοικοκυριών, ούτε θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους κι αυτό για να περιορίσουμε και τις πληθωριστικές πιέσεις και να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας. Εδώ είμαστε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, κάνοντας έγκαιρα, γρήγορα και αποτελεσματικά ό,τι καλύτερο μπορούμε. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων στην ενέργεια, τόσο θα εξακολουθούν να υπάρχουν παρεμβάσεις, οι οποίες μάλιστα θα συνδυαστούν -εκτός από τις άμεσες οικονομικές ενισχύσεις- και με μία σειρά άλλα μέτρα, που θα αποδώσουν βεβαίως αργότερα. Για παράδειγμα, έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα έρθει νωρίτερα, θα έρθει από το Μάιο, θα είναι γενναία έτσι ώστε να ανακουφίσει και να ενισχύσει γενναιόδωρα τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, κυρίως όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην χώρα.
Υλοποιούμε το προεκλογικό μας σχέδιο παρά τις παγκόσμιες κρίσεις
Η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλο τον πολιτικό χρόνο όχι μόνο γιατί έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά για να ξεδιπλώσει το σχέδιο της και να είναι πλήρως συνεπής στις οικονομικές της δεσμεύσεις. Όταν δημιουργούνται απαιτήσεις και κρίσεις, δεν μπορείς να μην στέκεσαι στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν μπορείς να μην αξιοποιείς το κεκτημένο αυτό που δημιουργεί η οικονομική σου πολιτική για να το γυρίσεις πίσω στην κοινωνία και να την υποστηρίξεις, χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, Αυτό είναι που κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Από την πρώτη του μέρα στην Πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μειώνει φόρους. Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης, μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς. Έχουμε σειρά φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για όλους, που έχουν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του εισοδήματος. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας είμαστε συνεπείς σε ένα προεκλογικό σχέδιο που υλοποιείται, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, παρά τις παγκόσμιες κρίσεις και τις συνέπειες που έχουν. Υλοποιούμε ταυτόχρονα το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, ενισχύουμε την άμυνα της χώρας, καταπολεμούμε την ανεργία, φέρνουμε επενδύσεις, ενισχύουμε τα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Για τις επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη
Όποιος πιστεύει στη διάκριση των εξουσιών και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, δεν έχει να προσθέσει ούτε κόμμα σε όσα είπε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου σήμερα. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η ακηδεμόνευτη λειτουργία των Θεσμών για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη. Παλέψαμε θυμίζω γι’ αυτή την αρχή όταν ήμασταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κυρίως μετά το Καλοκαίρι του 2015 όταν όλοι γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας χειραγώγησης και εργαλειοποίησης των Θεσμών και οι αντιστάσεις της Δημοκρατίας τότε εμπόδισαν την εξέλιξη αυτή. Την ίδια αρχή σεβόμαστε πλήρως και τώρα. Το πολιτικό πρόβλημα είναι η κάλυψη των επιθέσεων, των απειλών στη Δικαιοσύνη, στους Θεσμούς της Δημοκρατίας, οι εκφοβισμοί του τύπου «όταν γυρίσουμε τα πράγματα θα είναι αλλιώς» κατά το γκεμπελικό «θα επιστρέψουμε και θα τρέμει η γη» που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στον κ. Πολάκη και στους άλλους. Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα. Η Δικαιοσύνη στη χώρα λειτουργεί.
Όταν μας υποδείξει έναν ανώτατο δικαστή που τεκμηριωμένα θα αποδειχθεί ότι πήρε πολιτική κατεύθυνση από την Κυβέρνηση για να απαγγείλει αυτή την κατηγορία, τότε να γίνει συζήτηση. Διαφορετικά πρόκειται περί αστήριχτων και αβάσιμων κατηγοριών, πρόκειται για επίθεση στην ουσία, στον πυρήνα της Δημοκρατίας για αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Είτε συμφωνούμε ότι η Δικαιοσύνη στον τόπο είναι ανεξάρτητη και μπορεί στα πλαίσια των υποθέσεων που διερευνά να καλεί τον οποιονδήποτε για απλές εξηγήσεις, είτε ως κατηγορούμενο να δίνει εξηγήσεις έχοντας κάθε ένας μας το τεκμήριο της αθωότητας, είτε δεν συμφωνούμε σε αυτό. Οι Θεσμοί στη χώρα και η Δικαιοσύνη λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδωσε τη μάχη για αυτή την κατάσταση το 2015 στην Αντιπολίτευση. Σέβεται αυτή την αρχή. Η λειτουργία των Θεσμών στη χώρα έχει ισχυρές άγκυρες στη συνταγματική μας τάξη. Συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας και κυρίως έχει βαθιές ρίζες στη δημοκρατική συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, όποτε ας σταματήσουν κάποιοι να δηλητηριάζουν την κοινωνία και να διαχέουν τοξικότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή