Ανακοίνωση Τ.Ο. Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ για την κατάσταση των Δομών Υγείας

Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αθήνας:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία που ζουν στις γειτονιές της Βορειοδυτικής Αθήνας για να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας, τις αιτίες τους και τη λύση που υπάρχει.
Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από πλευράςκυβέρνησης. Κάθε μέρα ζούμε με το άγχος αν σήμερα θα γυρίσουμε υγιείς από τη δουλειά μας, αν στο σχολείο του παιδιού θα έχει κρούσματα και πόσα, αν αρρωστήσουμε τι θα γίνει, πως θα τα βγάλουμε πέρα με το κόστος που, σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχει προστεθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε για τεστ και μάσκες διαρκώς.
Ας σκεφτούμε. Η κατάσταση δε θα ήταν ίδια αν η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε ακούσει όλους τους φορείς του κινήματος, με πρώτους τους υγειονομικούς και είχε πάρει μέτρα:
• Για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
• Για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών δομών υγείας.
• Για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• Για να μη στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Για να αραιώσουν οι μαθητές στις σχολικές τάξεις.
Αντί για αυτά ας δούμε πως έχει η κατάσταση στην περιοχή μας, όπου οι δομές της δημόσιας υγείας παραμένουν απελπιστικά ανεπαρκείς:
1) Ενδεικτική της πολύ άσχημης κατάστασης είναι η εικόνα του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», του νοσοκομείου της περιοχής μας που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ηκυβέρνησηαρνείται πεισματικά, όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, να το ενισχύσει με μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αντίθετα το αποδυναμώνει με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών σε άλλα νοσοκομεία (π.χ. εντατικολόγος στο ΚΑΤ, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, ακτινολόγος στην Παμμακάριστο, νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία» κ.α.).
Οι άθλιες συνθήκες εργασίας και εφημερίας, έχουν εξωθήσει σε παραίτηση το σύνολο των ειδικευομένων γιατρών με αποτέλεσμα η λειτουργία της Β’ παθολογικής κλινικής να κρίνεται τουλάχιστον ως επισφαλής για τους ασθενείς και για το υπόλοιπο προσωπικό.
Τονοσοκομείο, λόγω υποστελέχωσης,σταδιακάμετατρέπεται σε «μίας νόσου», καθώς οριακά σήμερα ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες του λαού της περιοχής και αυτό χάρηστην τιτάνια προσπάθεια τουπροσωπικού του που εργάζεταιστα όρια της εξάντλησης με συνεχείς εφημερίες.
Γιατροί και νοσηλευτές διώκονται από τη Διοίκηση του νοσοκομείου και απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις, ποινές στέρησης μισθού, ακόμα και ΕΔΕ για τον αγώνα τους να μείνει το «Αγία Όλγα» ανοιχτό και προσβάσιμο από το λαό μας.
2) Τα Κέντρα Υγείας και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτουργούν στους δήμους της περιοχής μας δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των εργαζομένων:

• Ολόκληροι δήμοι όπως το Ν. Ηράκλειο καιη Μεταμόρφωση δεν έχουν Κέντρο Υγείας ενώ στην Πεύκη-Λυκόβρυση δεν υπάρχειούτε μία δομή δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας.
• Τα Κέντρα Υγείας σεΝέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι έχουν σχεδόν μετατραπεί αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρακάτι που υποβάθμισεπερισσότερο την λειτουργίατων ήδη υποστελεχωμένων σε ειδικότητες και προσωπικό υπηρεσιών, με τα διαθέσιμα (εκτός covid) ραντεβού να έχουν μειωθεί.
• Δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας της Νέας Ιωνίας καθώς δεν έχει ανανεωθεί ακόμη η σύμβαση μίσθωσης των εγκαταστάσεων από το δημόσιο, η οποία έληξε πέρυσι.
• Οι δύο ΤΟΜΥ στην Νέα Φιλαδέλφεια λειτουργούν με έναν γιατρό ανά βάρδια με κίνδυνο ακόμη και την διακοπή της λειτουργίας τους σε περίπτωση απουσίας κάποιου γιατρού.
• Στην Μεταμόρφωση και το Νέο Ηράκλειολειτουργεί μόνο από ένα τοπικό ιατρείο του ΠΕΔΥ που όμως και αυτά έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντραcovid-19.

3) Δεν επιτάσσονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που σαν τα μανιτάρια φυτρώνουν τα τελευταία χρόνια και στις γειτονιές μας. Το αποτέλεσμα είναιδεκάδες ασθενείς να βρίσκονταιδιασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ το κόστος για τα τεστ είναι τεράστιο για τις οικογένειές μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δίπλα στην περιοχή μας είναι το ιδιωτικό νοσοκομείο «Υγεία» στο Μαρούσι, η επίταξη του οποίου θα μπορούσε να δώσει «ανάσα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως η κυβέρνηση πεισματικά το αρνείται, χαρίζοντας μάλισταεκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους κλινικάρχες για τις όποιες υπηρεσίες δήθεν παρέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Σπάνια κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ εμφανίζονται στους δήμους μας,σε λίγα σημεία και όχι σταθερά, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να μαςσπρώχνει σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, να πληρώνουμε τα rapid και μοριακά test.
Την ίδια ώρα,αντί για μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων προχώρησαν σε πολλά σχολεία της περιοχής μας συγχωνεύσεις τμημάτων ενώ στα βαγόνια του ΗΣΑΠ και στα λεωφορεία της γραμμής ο κόσμος συνωστίζεται σαν σαρδέλες. Ιδιαίτερα μέτρα απαιτούνται για την περιοχή της Μεταμόρφωσης όπου υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους.
Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο που μας έδωσε η επιστήμη και όλοι πρέπει να το αξιοποιήσουμε, όμως από μόνο του δεν φτάνει χωρίς μάλιστα να οργανώνεται με κρατική ευθύνη η επιστημονική ενημέρωση του λαού για αυτό, παρά απειλώντας με πρόστιμα και αναστολές εργασίας.
Καλούμε το λαό της περιοχής, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, να οργανωθεί και να παλέψει για παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.
Να διεκδικήσει εδώ και τώρα:
• Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα»αλλά και στις υπόλοιπες δομές της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή μας. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών.
• Ανάπτυξη επιπλέον νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» με πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.
• Να σταματήσουν οι διώξεις στο αγωνιζόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση τις ποινές που έχει επιβάλλει στο προσωπικό του νοσοκομείου.
• Επίταξη κλινών νοσηλείας του ιδιωτικού νοσοκομείου «Υγεία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.
• Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, καθημερινά δωρεάν τεστ σε όλους τους δήμους της βορειοδυτικής Αθήνας από κλιμάκια του ΕΟΔΥ προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό.
• Άμεση αύξηση των δρομολογίων του ΗΣΑΠ και των αστικών λεωφορείων με επίταξη τώρα του στόλου των τουριστικών πρακτορείων και άλλων ιδιωτικών λεωφορείων.
• Δωρεάν διάθεση μασκών αυξημένης προστασίας για όλο τον πληθυσμό δίχως διακρίσεις.
• Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και διάθεση ατομικών μέσων προστασίας, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων.
• Άμεσα πρόσληψη εκπαιδευτικών για να εξασφαλίζεται η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή