Γιάννης Οικονόμου: Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου
:

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών είναι 100 ευρώ το μήνα. Θα επιβάλλεται στη 16η κάθε μήνα, για όσους εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ειδικά για τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ. Αυτό το πρόστιμο θα βεβαιώνεται στην Εφορία, οπότε δεν θα μπορείς να πάρεις ενημερότητα και θα έχει προσαυξήσεις για όσο καιρό δεν πληρώνεται.
Εάν κάποιος κλείσει σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό, θα πληρώσει το πρόστιμο των 50 ευρώ για τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι η προθεσμία έχει λήξει, αλλά δεν θα πληρώσει πρόστιμο τον επόμενο μήνα, αν έχει εμβολιαστεί. Οι συμπολίτες μας, που είτε έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, είτε έχουν κλείσει το ραντεβού τους για κατ’ οίκον εμβολιασμό, κι ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, είτε εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, υπάρχουν διαδικασίες έτσι ώστε, ακόμη κι αν κατά λάθος τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, αυτό να μην αποδοθεί. Όλο το προηγούμενο διάστημα, καταφέραμε οι μισοί σχεδόν ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πάνω από 200.000, να εμβολιαστούν.
Σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, ισχύουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Εάν μας εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών ή αν θεωρηθεί, ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας, ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Σ’ αυτή τη φάση δεν έχουμε συζητήσει κάτι παραπάνω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.
Για τα μέτρα και την πορεία της πανδημίας
Θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών για να σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας. Θα ακούσουμε τους Ειδικούς και θα δούμε εάν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση για μία εβδομάδα ακόμα ή σε κάποια χαλάρωση, κάποιων μέτρων.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η «Ο» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη, υπάρχουν περιστατικά από τη «Δέλτα» που προκαλούν πολύ βαριές νοσήσεις, οδηγούν σε διασωληνώσεις. Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που είναι εκεί είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πίεση αυτή, συν το ότι έχουμε αυτόν τον αριθμό ανεμβολίαστων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οδηγεί σ’ αυτούς τους αυξημένους αριθμούς απωλειών.
Έχουμε πει πολλές φορές ποια είναι η διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έκανε η Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των θανάτων, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, η χώρα μας είναι στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ή κάτω από αυτούς. Όμως, οι ανθρώπινες απώλειες είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.
Tα ποσοστά εμβολιασμού είναι, σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση, πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και στους πλήρως εμβολιασμένους, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν αυτά τα ποσοστά τα είχαμε τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, προφανώς και η πίεση στο Ε.Σ.Υ. θα ήταν πολύ μικρότερη και θα είχαμε πολύ λιγότερους θανάτους.
Ποτέ δεν είπαμε ότι ο κορονοϊός έφυγε ή ότι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με χαλαρότητα. Ίσα-ίσα, ακόμα και αυτή την περίοδο, λέμε ότι κανείς πρέπει να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός και προσεκτικός και να εξακολουθεί να παραμένει σε εγρήγορση. Στο Ε.Σ.Υ. όχι μόνο δεν έχουμε σταματήσει να προσθέτουμε δυνάμεις, αλλά συνεχώς γίνονται εκείνες οι κινήσεις που θα το ενισχύσουν ανάλογα με την πίεση που δεχόμαστε. Για παράδειγμα, στην Αθήνα υπάρχει η συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για να έχουμε κλίνες απλές, σε ό,τι αφορά τον Covid. Υπάρχει ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς με την επίταξη. Επιμένουμε σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορούν την εμβολιαστική κάλυψη, είτε την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, είτε τα μέτρα προστασίας. Κάθε άλλο παρά σε κάμψη ή σε χαλάρωση είμαστε.
Για το Παίδων Πεντέλης
Πρώτα απ’ όλα, δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εφημερίες, δύο ή τρεις, που θα γινόντουσαν απογευματινές ώρες μέσα στην εβδομάδα δεν θα γίνονται. Αυτές οι εφημερίες θα υποστηρίζονται από άλλα αντίστοιχα νοσοκομεία. Το Παίδων Πεντέλης λειτουργεί κανονικά. Ο σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι τις επόμενες 4-5 εβδομάδες θα επανέλθουν και αυτές οι εφημερίες. Έπρεπε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, να λειτουργήσει ένα mega-εμβολιαστικό κέντρο σε εκείνο το νοσοκομείο για τα παιδιά.
Για πρόωρες εκλογές
Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο με όσα είχαμε ζήσει στο παρελθόν, είναι να υπάρχει τόσο απόλυτη και τόσο προσηλωμένη στον χρόνο εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων. Κάνουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί στον κόσμο και βάσει του οποίου είχαμε ζητήσει την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε μέρα που περνά με το πώς θα προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, πώς θα εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, πώς θα δημιουργούνται συνθήκες προκοπής για όλους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική μας σε όλα τα επίπεδα: Στην αντιμετώπιση και στην αναχαίτιση της πανδημίας και όλων των άλλων παρεπόμενων κρίσεων. Στο να σταθούμε στο πλευρό των πολιτώνγια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα των ανατιμήσεων, που πληγώνουν κάθε νοικοκυριό, που ακουμπούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Με το να κάνουμε μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακές. Με το να κρατάμε την κοινωνία και την οικονομία όρθιες, παρά τον κορονοϊό. Αξιοποιούμε κάθε μέρα που περνά, για να προσθέτουμε στη χώρα και να δημιουργούμε μέρισμα ανάπτυξης σε όλους.
Ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Εμείς πιστεύουμε στις σταθερές κυβερνήσεις. Οι σταθερές κυβερνήσεις, ακόμη κι όταν αυτές είναι μονοκομματικές, δεν σημαίνει ότι αξιοποιούν στελέχη μόνο ενός κόμματος. Κι αυτό ο Πρωθυπουργός και η συγκεκριμένη Κυβέρνηση το έχει αποδείξει, αξιοποιώντας ανθρώπους που μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υλοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική, την πατριωτική μας ατζέντα προς όφελος της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει από τότε που ψηφιζόταν η απλή αναλογική τα προβλήματα και τις δυσκολίες που το σύστημα αυτό έχει στην κυβερνησιμότητα, στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς θα ζητήσουμε από τον κόσμο να διαμορφωθούν οι συνθήκες μιας σταθερής Κυβέρνησης, με βάση το πρόγραμμά μας, τις απόψεις μας, το έργο μας. Αλλά θα έχουμε χρόνο αυτά να τα δούμε, όταν θα έρθει η ώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή