Η «αλεπού της γνώσης», του Βέλγου καλλιτέχνη Wietse, κοσμεί τα σχολεία του Βύρωνα!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «αλεπού της γνώσης», του Βέλγου καλλιτέχνη Wietse, κοσμεί τα σχολεία του Βύρωνα!

Ανακοίνωση Δήμου Βύρωνα :

Έπειτα από πρόσκληση της εταιρείας Awesome Athens Experiences, ο Βέλγος καλλιτέχνης Wietse επισκέφτηκε την Αθήνα για τη δημιουργία μιας σειράς τοιχογραφιών, εμπνευσμένων από την ιστορία, τη μυθολογία αλλά και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Ο γεννημένος στην Μπριζ καλλιτέχνης έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έργα του στολίζουν γειτονιές της Βραζιλίας, της Αργεντινής, του Βιετνάμ, της Γεωργίας κ.α. Το έργο που ζωγράφισε στα σχολεία της Αγίας Τριάδας τιτλοφορείται «Diveintoknowledge» (βουτήξτε στη γνώση). Απεικονίζει την αλεπού, σύμβολο υψηλής νοημοσύνης και χαρακτηριστικό είδος της πανίδας του Υμηττού, να βουτά στα βιβλία που συμβολίζουν την αγάπη για τη μάθηση και τη γνώση.
Η πηγή έμπνευση
Στην ελληνική μυθολογία, η Καδμεία αλεπού, ήταν ένα γιγάντιο θηρίο που δεν προοριζόταν ποτέ για να πιαστεί. Λέγεται ότι είχε σταλεί από τους θεούς (ίσως από τον Διόνυσο) για να καταδιώξει τα παιδιά της Θήβας ως τιμωρία για ένα εθνικό έγκλημα. Ο Κρέων, ο τότε Αντιβασιλέας της Θήβας, ανέθεσε στον ήρωα Αμφιτρύωνα τον αδύνατο άθλο της εξόντωσης αυτού του θηρίου. Σύμφωνα με αυτόν, η λύση ήταν η Λαίλαπα, το σκυλί που δημιούργησε ο θεός Ήφαιστος για τον πατέρα του τον Δία, που προοριζόταν να πιάνει πάντα όλα τα θηράματα που κυνηγούσε. Έτσι ένας σκύλος που πάντα έπιανε το θήραμά του, κυνηγούσε ένα θήραμα που ποτέ δεν μπορούσε να πιαστεί. Όταν έπεσε στην αντίληψη του Δία αυτό το αέναο κυνήγι, πέτρωσε και τα δύο ζώα και στη συνέχεια τα μετέτρεψε σε αστερισμούς. Η Λαίλαψ έγινε ο Μέγας Κύων και η Κάδμεια αλεπού ο Μικρός. Η ελληνική μυθολογία, βασικό στοιχείο της δυτικής κληρονομίας είναι γεμάτη από απίστευτα όμορφους μύθους με ισχυρούς συμβολισμούς. Αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης, από νεαρή ηλικία, σε πολλές δυτικές χώρες με σημαντική ελληνομάθεια.
Κι έπεται συνέχεια…
Ο Weitse στις τρεις ημέρες που δούλεψε στο Βύρωνα, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία και την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Περισσότερο όμως τον συνεπήρε η μουσική κληρονομία της Σμύρνης και το ρεμπέτικο. Ήδη σχεδιάζει ένα δεύτερο έργο για την πόλη μας. Η παρουσία του καλλιτέχνη Wietse, αποτελεί μια ιδανική έναρξη για το 2022 που αναμένεται ακόμη πιο δυνατό, με τη διοργάνωση του 2ου φεστιβάλ streetart, που φιλοδοξεί να δώσει ακόμα περισσότερο χρώμα και καλλιτεχνική διάθεση στην αγαπημένη μας συνοικία.
Ο Βύρωνας, μια φιλόξενη γειτονιά για την streetart!
Ο Δήμος Βύρωνα, που τον τελευταίο χρόνο πρωτοστατεί στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις την μοντέρνα αστική τέχνη, με μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις όπως το 1ο StreetArtFestival, το ParkArtsEvent στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου, την καλλιτεχνική ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (Ταπητουργείου), τα πορτραίτα της Μελίνας Μερκούρη και του Μίνωος Βολανάκη στο Θέατρο Βράχων κ.α, υποδέχτηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, τον Βέλγο streetartist προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο μεγάλης κλίμακας (mural) στα σχολεία της Αγίας Τριάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή