Σαν σήμερα…

ΚΟΣΜΟΣ
Σαν σήμερα…

…1601: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ καθώς και άλλους ιεράρχες. Ο Σεραφείμ ηγήθηκε στην περιοχή των Αγράφων του επαναστατικού κινήματος, που είχε οργανώσει στη Θεσσαλία ο μητροπολίτης Διονύσιος ο Σκυλόσοφος.
…1877: Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει το φωνόγραφο.
…1897: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
…1903: Παραιτείται η Κυβέρνηση Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στον Θεοτόκη.
…1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.
…1915: Ο Αμερικανός βιομήχανος Χένρι Φορντ, ξεκινά το ταξίδι του για την Ευρώπη, στα πλαίσια διπλωματικής αποστολής για την παύση του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.
…1918: Δημιουργείται το βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με βασιλιά τον Αλέξανδρο Α’. Εννέα χρόνια αργότερα μετονομάζεται σε Γιουγκοσλαβία.
…1918: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον ξεκινά την περιοδεία του στην Ευρώπη, την πρώτη Αμερικανού Προέδρου στη Γηραιά Ήπειρο.
…1920: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.
…1929: Η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση του 13ου μισθού στους εργάτες.
…1944: Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.
…1947: Η ΕΣΣΔ γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ερασιτεχνών και αποκτά το δικαίωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948.
…1959: Στις ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιζεί από το ταξίδι στο διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.
…1963: Ο Άλντο Μόρο, ηγέτης των Ιταλών χριστιανοδημοκρατών και μετέπειτα θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών σχηματίζει Κυβέρνηση στην Ιταλία.
…1965: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν στο Διάστημα το «Τζέμινι 7» προκειμένου να συνδεθεί με το «Τζέμινι 6».
…1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους Smoke on the Water.
…1974: Ο Ζαν Πολ Σαρτρ επισκέπτεται στη φυλακή τον ηγέτη της RAF – Φράξια Κόκκινος Στρατός, Αντρέα Μπάαντερ.
…1977: «Ακτινογραφείται» το Ερεχθείο και ομάδα ειδικών προχωρεί σε ριζική αναστήλωση της Ακρόπολης.
…1989: Κατά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
…1991: Μνημόνιο για τη δημιουργία ελληνικού παραδοσιακού χωριού στο ιαπωνικό νησί Σοντοσίμα, υπογράφεται μεταξύ του ΕΟΤ και ιαπωνικής εταιρίας.
…1991: Ο δημοσιογράφος Τέρι Άντερσον ελευθερώνεται από την ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, μετά από 2.454 ημέρες ομηρίας.
…1991: Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
…1994: Η Τουρκία χορηγεί όπλα στη Βοσνία, παρά το εμπάργκο, αναφέρει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντογκάν Γκιουρές.
…1995: Οξύτατη επίθεση κατά των Μ.Μ.Ε. εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τους στην Ελλάδα ως «απόστημα της δημόσιας ζωής».
…1996: Η General Motors βγάζει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
…2002: Αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι, περισσότερα από το 80% των γονιδίων των ποντικών είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος και δύο Έλληνες επιστήμονες. Από τις γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και το ποντίκι, αναμένεται να καταστεί κατανοητή η γενετική βάση ανθρώπινων ασθενειών, οι οποίες έχουν μελετηθεί στο ποντίκι. Από τις διαφορές δεν αποκλείεται να φανούν οι αιτίες, που κάποια φάρμακα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στον άνθρωπο όσο στα ζώα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ…
…1866: Ο Βασίλι Καντίνσκι, Ρωσικής καταγωγής γάλλος ζωγράφος, θεωρητικός της τέχνης, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και «πατέρας» της αφαίρεσης.
…1875: Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Γερμανός ποιητής.
…1892: Ο Ισπανός στρατηγός και δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο. Ανέτρεψε τη δημοκρατική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου 1936-1939, κράτησε τη χώρα σε φιλοναζιστική ουδετερότητα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το θάνατο του το 1975, σε ηλικία 83 ετών.
…1949: Ο Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ Τζεφ Μπρίτζες.
…1963: Ο Σεργκέι Μπούμπκα, Ουκρανός αθλητής του στίβου, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ…
…1642: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο καρδινάλιος Αρμάνδος Ρισελιέ, πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ’ της Γαλλίας από το 1624. Τον «χρησιμοποίησε», μεταχρονολογημένο, ο Αλέξανδρος Δουμάς στους «Τρεις Σωματοφύλακες».
…1902: Ο Τσαρλς Ντόου, Αμερικανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Μαζί με τον Εντουρντ Τζόουνς ίδρυσε την εφημερίδα Wall Street Journal και διατύπωσε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones.
…1934: Ο συγγραφέας και διανοούμενος Φώτος Πολίτης.
…1976: Πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών ο Tommy Bolin των Deep Purple, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
…1980: Κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Γουαλάσιεβιτς, ο οποίος υπήρξε… «νικήτρια» των 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, αφού αγωνίστηκε σαν γυναίκα με το όνομα Στέλλα Γουόλς ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει, ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα.
…1993: Πεθαίνει στις ΗΠΑ από καρκίνο του προστάτη, σε ηλικία 52 ετών, ο διάσημος μουσικός Φρανκ Ζάπα, από τους πρώτους, που συνδύασαν τη ροκ, την τζαζ και την κλασική μουσική.
…1994: Στην Αλγερία, δολοφονείται ο δημοσιογράφος Σαϊντ Μεκμπέλ, διευθυντής της ανεξάρτητης γαλλόφωνης εφημερίδας «Λε Ματέν».
…2004: Η Έλενα Σουλιώτη, Ελληνίδα σοπράνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή