Με το «καλημέρα» επτά σχολεία του Γαλατσίου υπό κατάληψη

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Με το «καλημέρα» επτά σχολεία του Γαλατσίου υπό κατάληψη

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι μαθητές σχολείων του Γαλατσίου με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς. Ήδη από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Λύκειο τελούν υπό κατάληψη ενώ δύο μέρες μετά στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ καθώς και του 3ου και 4ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Τα αιτήματα των μαθητών που επέλεξαν να περάσουν λουκέτο στις εισόδους των σχολείων τους επικεντρώνονται στα ελλιπή, όπως υποστήριζουν, μέτρα προστασίας τους από τον κορωνοϊό κατά την επανέναρξη των μαθημάτων. Μάλιστα την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι των 15μελών Συμβουλίων των υπό κατάληψη σχολείων της πόλης μας συναντήθηκαν, συγκρότησαν μία Συντονιστική Επιτροπή και κατέληξαν σε μια κοινή λίστα αιτημάτων. Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους μαθητές/τριες και τους καθηγητές/τριες του σχολείου μας. Όλοι μαζί έχουμε δίκιο και πρέπει να ακουστεί. Αυτές τις ώρες όλοι δίνουμε την δική μας μάχη για την προστασία μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία βρίσκονται στον αέρα. Η υγεία των οικογενειών μας και των καθηγητών μας απειλείται, καθώς παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα σχολεία ανοίγουν ακριβώς όπως έκλεισαν.
»Παίρνοντας συνεχώς αποφάσεις ενάντια μας, παίζουν με την υγεία και το μέλλον μας.
»Ζητούμε την στήριξη όλων με τα εξής αιτήματα:
• Αραίωση πολυπληθών τμημάτων, είτε με την χρήση χώρων του Δήμου που παραμένουν αναξιοποίητοι, είτε με την λειτουργία των τμημάτων εκ περιτροπής.
• Δωρεάν rapid test σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
• Δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας, αντισηπτικά) σε καθημερινή βάση.
• Τα τμήματα να κλείνουν στα 2 με 3 κρούσματα. Το απαράδεκτο μέτρο των 50%+1 κρουσμάτων σε κάθε τμήμα κατάφερε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και παραμένει ως έχει ΟΧΙ γιατί είναι επιτυχημένο, αλλά γιατί αποκρύπτει την πραγματική διασπορά του ιού.
• Να μην προσμετρώνται οι απουσίες όταν ένας μαθητής είναι σε υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα ή περιμένει αποτελέσματα τεστ. Να αυξηθεί το όριο απουσιών.
• Προσαρμογή της ύλης.
• Μη εφαρμογή της ΕΒΕ, τράπεζας θεμάτων, περιορισμών στο μηχανογραφικό.
»Η υγεία κι η μόρφωση μας δεν είναι παιχνίδι! Θέλουμε ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία.»
Μάλιστα, χθες, Πέμπτη 13/1 στις 12 το μεσημέρι, οι μαθητές πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μανδηλαρά, αψηφώντας το κρύο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Γαλατσίου, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι «ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας και ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων Covid, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν τα εξής:
«Με απόφαση της Κυβέρνησης ανοίγουν σήμερα τα σχολεία εν μέσω πανδημίας και ραγδαίας αύξησης καθημερινά των κρουσμάτων Covid. Χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
»Καλούνται οι μαθητές και οικογένειές τους να κάνουν μόνο self test, τα οποία μάλιστα δεν μπορούσαν πολλές οικογένειες να προμηθευτούν τις τελευταίες μέρες. Το πολύπλοκο πρωτόκολλο, που θα εφαρμοστεί στα σχολεία, θα κάνει δυσχερή τη λειτουργία του σχολείου και την παροχή του εκπαιδευτικού έργου χωρίς να προστατεύει την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.
»Το Υπουργείο θέτει ως προϋπόθεση να ασθενήσουν ταυτόχρονα σε ένα τμήμα το 50%+1 των μαθητών για να κλείσει το τμήμα. Το μέτρο αυτό πρέπει να καταργηθεί άμεσα.
»Καλούσαμε από τις αρχές της πανδημίας γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές την Κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα ουσιαστικής βελτίωσης της καθημερινότητας στα σχολεία. Το Υπ. Παιδείας μέχρι σήμερα αρνείται να δεχθεί τις προτάσεις των συλλογικών μας φορέων. Απαιτούμε άμεσα:
• Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.
• Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
• Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών.
• Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυση της τελευταίας.
• Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή