Ανοιχτά ή κλειστά σχολεία;, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ανοιχτά ή κλειστά σχολεία;, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Το καλό με την φυλή μας, ρε παιδί μου, είναι ότι δεν πλήττουμε ποτέ σαν κοινωνία. Πάντα βρίσκουμε έναν τρόπο να είμαστε σε αντιπαράθεση και διάλογο δημιουργικό, βεβαίως βεβαίως… Το τελευταίο θέμα που μας απασχολεί είναι εάν τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν ή έπρεπε να παραμείνουν κλειστά. Η Επιτροπή των Ειδικών απεφάνθη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, όπως και έγινε. Υπήρξαν αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ, συνδικαλιστικά όργανα καθηγητών και δασκάλων.

Στη συνέχεια οι μαθητές ξεκίνησαν τις καταλήψεις στα σχολεία. Στο Γαλάτσι, όπως θα διαβάσετε, τα 4 Λύκεια, 2 Γυμνάσια και το ΕΠΑΛ είναι υπό κατάληψη. Ένα από τα αιτήματα των μαθητών και το οποίο είχε τεθεί και πέρσι, είναι ο μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Αυτό με έναν μόνο τρόπο θα μπορούσε να υλοποιηθεί: να λειτουργούν τα σχολεία πρωί – απόγευμα για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία. Το να κτιστούν καινούργια σχολεία, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον. Το πρωί – απόγευμα όμως δεν είναι αποδεκτό από κανέναν.
Τα σχολεία άνοιξαν λοιπόν και την πρώτη μέρα λειτουργίας τους ανιχνεύθηκαν 15.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτά τα κρούσματα, εάν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν ελεύθερα και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα. Καλύτερα λοιπόν, ανοιχτά σχολεία με συνεχή όμως έλεγχο και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και αν χρειαστεί, επιβολή νέων, πιο αυστηρών μέτρων προστασίας.

Στην όλη υπόθεση αυτό το οποίο μου έχει προκαλέσει – και όχι μόνο εμένα – αλγεινή εντύπωση είναι η δήλωση του Προέδρου της ΟΛΜΕ ο οποίος είπε ότι «κάθε χρόνο στα σχολεία είχαμε καταλήψεις. Φέτος, λόγω πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν. Συνεπώς οι καθηγητές έχασαν 10 ημέρες άτυπης άδειας. Και αφού τα σχολεία έμειναν ανοιχτά, η διδασκαλία της ύλης ξεπέρασε τα προβλεπόμενα. Άρα είχαμε το περιθώριο να κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για μια βδομάδα ακόμη.»
Μετά την ειλικρινή δήλωση του κ. Προέδρου της ΟΛΜΕ ότι «φέτος οι καθηγητές έχασαν 10 ημέρες άτυπης άδειας», μπορώ να συμπεράνω ότι ένας σοβαρός λόγος για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τους μαθητές, και ίσως ο σοβαρότερος όλων, είναι αυτές οι 10 μέρες άτυπης άδειας των καθηγητών. Ας το δουν αυτό οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων κι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή