Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli

Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli:

Buon viaggio, Presidente

Με τον David Sassoli συνυπήρξαμε μαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών από το 2014. Από τους σημαντικότερους Ευρωβουλευτές, με τις συγκροτημένες και πάντα καίριες παρεμβάσεις του, κέρδιζε αμέσως τον σεβασμό των πολιτικών του φίλων και αντιπάλων. Χάρη στην πλούσια εμπειρία του ως δημοσιογράφος, ήξερε πάντα να εντοπίζει την ουσία των πραγμάτων και οι τοποθετήσεις του ήταν πάντα πολιτικές και ενδιαφέρουσες.

Ακόμα και πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική, ως δημοσιογράφος στην Ιταλία, ήταν έντονο το ενδιαφέρον του για τις κοινωνικές ανισότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Ιταλία, την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τόσο ως δημοσιογράφος του έντυπου τύπου, αλλά και αργότερα στην τηλεόραση, κατάφερε να γίνει πολύ αγαπητός από το Ιταλικό κοινό.

Το ενδιαφέρον του για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μετουσιώθηκε σε πράξη, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Χάρη στην ηγεσία του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, προσαρμοζόμενο σχεδόν αμέσως στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας που επέβαλε η πανδημία, αλλά έγινε και ο μοναδικός Ευρωπαϊκός θεσμός που στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα σε αυτούς που είχαν πιο πολύ ανάγκη. Ως Πρόεδρος, χρησιμοποίησε κάθε δυνατότητα για να στηρίξει τους πιο ευάλωτους. Κατά τη διάρκεια του lockdown, όπου λόγω της υποχρεωτικής τηλεργασίας κάποια από τα κτήρια του Κοινοβουλίου είχαν παραμείνει κενά, αμέσως τα παραχώρησε, ώστε να στεγάσουν άστεγους και κακοποιημένες γυναίκες όπου αναζητούσαν στέγη και λόγω των κανονισμών για την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν στα ειδικά κέντρα που υπάρχουν στις Βρυξέλλες. Χρησιμοποίησε ακόμα τις δομές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ετοιμάζει και να παραδίδει γεύματα σε ανθρώπους που λόγω της πανδημίας είχαν μείνει χωρίς εισόδημα και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ το κτήριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παραχωρήθηκε στις τοπικές υγειονομικές αρχές ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διενέργειας ελέγχων για τον κορωνοϊό. Επιπλέον ήταν από τους πρωτεργάτες στην πολιτική απόφαση να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ένας σταθερός φίλος της Ελλάδας, υποστήριξε πάντα την ανάγκη για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στάθηκε δίπλα μας το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 καθώς και στις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ιδέας, αναγνώρισε την ανάγκη για περισσότερα και πιο ισχυρά κοινά εργαλεία. Για αυτό το λόγο υπήρξε ένας σταθερός και πολύτιμος σύμμαχος μας στις διαπραγματεύσεις για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα όταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο, υπό τη προσπαθούσε να τορπιλίσει τις προσπάθειες ουσιαστικής ενίσχυσης του.

Με την τελευταία επιστολή που μου έστειλε, με ενημέρωνε για την απόφαση μία αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο να ονοματοδοθεί από τον ιδρυτή της παράταξής μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Από χθες, η οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι φτωχότερη γιατί χάσαμε έναν πολύτιμο σύντροφο, ένα γενναίο ανθρωπιστή και υπερασπιστή των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Buon viaggio, Presidente

Πήγαινε στην κορυφή