Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου: Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το ΔΣ στην Οικονομική Επιτροπή

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου:  Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το ΔΣ στην Οικονομική Επιτροπή

Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Δημαιρεσίες:

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, με αποκλειστικό θέμα τις εκλογές για Προεδρείο, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/1/2022 ο Τάσος Οικονόμου,εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση :
«Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία.
Σύντομα θα θέλαμε να τοποθετηθούμε συνολικά για τη διαδικασία.
Οι Δημαιρεσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται στη βάση του τελευταίου νομικού πλαισίου της ΝΔ, συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1.
Με αυτές τις ρυθμίσεις εισάγονται ακόμη πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και των κύριων επιτροπών όπως η Οικονομική επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας, με το κολοβό – έτσι κι αλλιώς – εκλογικό σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ων ρυθμίσεων αυτών είναι :
• Η θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης του δήμου (π.χ. Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του δημάρχου και την μεταφορά σε αυτά τα όργανα σειρά από σοβαρές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου!
• Ο εξοβελισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης με την απαγόρευση – επί της ουσίας -οποιεσδήποτε πρότασης κατατίθενται από άλλες παρατάξεις ή την έκφρασή τους και με την αρνητική ψήφο, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο.
Όλα αυτές, οι άκρως αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συνιστούν, Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Άλλωστε, το αστικό «κράτος έχει συνέχεια», κάτι που εξασφάλιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα εξασφαλίζουν και οι επόμενες, είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που έχουν διακηρυγμένο στόχο την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσουν οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, η πλειοψηφία των Π.Σ. και των ΔΣ και οι επιτροπές τους .Και εδώ υπάρχει πλήρη συναίνεση στην πλειοψηφία των τοπικών και περιφερειακών οργάνων των παρατάξεων που εκφράζονται πολιτικά από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Μόνο φραστικές ήταν οι αντιδράσεις των δυνάμεων για παράδειγμα του Σύριζα που υποτίθεται ότι εναντιώνονται στα παραπάνω, αλλά στην πράξη όπως αποτυπώθηκε στις πρώτες μετά τις εκλογές δημαιρεσίες ήταν αρκετές οι περιπτώσεις σε Δήμους και Περιφέρειες που οι αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης αξιοποιήθηκαν για την σύμπραξή του με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο.
Από εκεί και πέρα, το νομοθετικό πλαίσιο παλιό και νέο κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας . Θωρακίζει ακόμη περισσότερο το αστικό κράτος.
Οι τοπικοί θεσμοί του (δήμοι – περιφέρειες), καλούνται να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την εξειδίκευση αυτής ανά Περιφέρεια και Δήμο , μέσω ΠΥ , Τεχνικού Προγράμματος. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, υποδομές, κ.ά.
Τα ποσά – που καλούνται να διαχειριστούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι , θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Δηλαδή, νέα προνόμια και ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με απαραίτητη προϋπόθεση την απόσπαση της συναίνεσης του λαού, με κάλπικα συνθήματα, όπως «όλοι μαζί», «ανάπτυξη για όλους» ή «ανάπτυξη για τους πολλούς».
Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα θα συνεχίσει να δίνει την μάχη πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αφορούν τη ζωή, την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας, των νέων ανθρώπων και μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως εξάλλου έχουμε κάνει και αυτή τη διετία.
Όπως και την προηγούμενη διετία, έτσι και τώρα δεν θα συμμετέχουμε στο προεδρείο, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, πόσο μάλλον οι θέσεις του γραμματέα και του αντιπροέδρου, απ’ όσα ορίζονται από το νόμο, είναι διακοσμητικές. Απέχουμε από την ψηφοφορία για το Προεδρείο.
Τονίζουμε επίσης ξανά, ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το ΔΣ στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ είμαστεκάθετα αντίθετοι με το επίσης αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Ο.Ε. καιΕ.Π.Ζ, ο οποίος φέρνει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα, για την θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης περιφέρειας και δήμου, στην παράταξη του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου αντίστοιχα, αλλοιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την λαϊκή ψήφο, ενισχύοντας τον προσωποπαγή χαρακτήρα αυτών των οργάνων και απογυμνώνοντας Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια από ουσιαστικές αρμοδιότητες.
Σε κάθε περίπτωση, η Λαϊκή Συσπείρωση, τις θέσεις που τις αναλογούν σε ΟΕ και ΕΠΖ, θα τις θέσει στην υπηρεσία της πάλης και της διεκδίκησης για την λύση των λαϊκών προβλημάτων, της ανάδειξης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Συμφωνούμε με την πρόταση που υπήρξε, να αποστέλλονται τα εισηγητικά των θεμάτων των συνεδριάσεων των επιτροπών, σε όλες τις παρατάξεις. Άλλωστε το είχαμε προτείνει κι εμείς αντίστοιχα προ διετίας. Και φυσικά συμφωνούμε να υπάρχει ενημέρωση για τις αποφάσεις και τις δραστηριότητες της Μονομετοχικής και του Αναπτυξιακού Οργανισμού.»

Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέχτηκαν ως τακτικό μέλος ο Μάνθος Ιμπριάλος και ως αναπληρωματικό μέλος ο Τάσος Οικονόμου.
Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέχτηκαν ως τακτικό μέλος ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδηςκαι ως αναπληρωματικό μέλος ο Μάνθος Ιμπριάλος.”

δελτίο τύπου 09/01/22

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή