Με υγεία, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Με υγεία, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Kαλή χρονιά. «Καλή χρονιά με …». Στατιστικά, τα τελευταία χρόνια, αλλά με ρεκόρ όλων των εποχών φέτος, η περισσότερο ακουσμένη ή γραμμένη ευχή ήταν το «Καλή χρονιά με υγεία». Απόλυτα δικαιολογημένα. Αυτό ευχόμαστε κι εμείς άλλωστε, από τον τίτλο κιόλας.

Η αντιμετώπιση όμως, όχι μόνο των ασθενειών αλλά και γενικότερα των προβλημάτων ζωής, θέλει και καλή ψυχολογία. Παρά τα όσα συμβαίνουν, δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας ούτε την αισιοδοξία μας. Και για να μη φανούμε κι εμείς «μίζεροι», σαν αυτούς που δυσανασχέτησαν με τη φιέστα των διακοσίων και… χιλιάδων ευρώ που ξόδεψε ο δήμαρχος της Αθήνας, παραμονή Πρωτοχρονιάς, για την ολιγόλεπτη παράσταση του Σάκη Ρουβά, την κλειστή για τους δημότες του, ας ξεκινήσουμε με επαίνους.

Πολύ καλό το τελευταίο editorial του Παλμού για το 2021. Δια χειρός Κώστα Γιαννακίδη, από το Protagon.gr. «Ρώτησα έναν ειδικό αν υπάρχει περίπτωση να μη συναντηθώ με την Όμικρον. Γέλασε. Και μου είπε ότι, θεωρητικά, αν υιοθετήσω έναν αποστειρωμένο τρόπο ζωής, έχω κάποιες πιθανότητες. Δεν ήξερε να μου πει αν είναι πολλές ή λίγες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπεις σε ατομικό lockdown χωρίς να αφήνεις χαραμάδες στον ιό. Είναι αδύνατο, ανέφικτο», έγραψε.
Εμείς στον Παλμό το είχαμε γράψει πριν ενάμιση χρόνο βέβαια. «Το βέβαιο είναι ότι θα ζήσουμε για πολύ καιρό ακόμα με τον κίνδυνο του Covid-19, ανεξάρτητα από τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν. Ήδη παρατηρούνται μεταλλάξεις σε στελέχη του ιού, όπως συνέβη στη Μαλαισία, τις οποίες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια που τώρα δοκιμάζονται.» Αύγουστος του 2020.

Και γιατί αυτό; Διότι, πάντα υπάρχει το κακό σενάριο με τις μεταλλάξεις των ιών. Κατά τον κ. Γιαννακίδη, «το κακό σενάριο μιλάει για την εμφάνιση νέων παραλλαγών, ειδικά όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός στις χώρες της Αφρικής». Δεν συμφωνούμε απλά, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις πλούσιες χώρες του Βορρά που άπληστα κράταγαν όλη την πρώτη παραγωγή εμβολίων για τον εαυτό τους, αδιαφορώντας για τις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου: «Τα λάθη στην εφαρμογή πολιτικών είναι πολλά. Το μεγαλύτερο είναι όμως μυωπικό. Βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγώνεται για παράδειγμα η Ευρώπη, να καταστρέφεται οικονομικά και μετά να ξανανοίγει τα σύνορα με χώρες όπως η Τουρκία ή η Βραζιλία όπου τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι υποτυπώδη. …Εάν το lockdown δεν είναι παγκόσμιο, έστω και με αποκλεισμό εξωτερικό των χωρών που δεν θέλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα, κάτι σαν εμπάργκο, δουλειά δεν κάνουμε». Νοέμβριος του 2020 αυτό! Σε άρθρο μας με τον εύγλωττο τίτλο «Συγχρονείστε τα lockdowns»!

Κι εκεί που συμφωνούμε ακόμη περισσότερο με τον κ. Γιαννακίδη είναι στο επόμενο: «Η κυβέρνηση γνώριζε ότι έρχεται ένα τσουνάμι από κρούσματα. Όλοι το ήξεραν, δεν μπορεί να μην το ήξεραν στο κυβερνητικό επιτελείο». Εμείς πώς το ξέραμε δηλαδή από το Μάρτιο του 2020: «Όταν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι ασαφή, αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο (έμμεση παραδοχή αποτυχίας τους) ή είναι ατυχή τότε προκαλούν τους πολίτες στην καταστρατήγησή τους. Κι αυτό γίνεται συνήθεια πλέον. Μετά καταπατούνται κι εκείνα τα μέτρα που είναι σωστά» ; To άρθρο εκείνο φώναζε από τον τίτλο κιόλας: «Ε, ξύπνα, μέτρα».
Κατά σύμπτωση, εκείνο το μήνα παραδόθηκε η περίφημη «έκθεση Τσιόδρα» που, κατά τον μεν επιστημονικό του συνεργάτη, παραδόθηκε σε χέρια που βρίσκονται «στο υψηλότερο επίπεδο», για την κυβέρνηση δε κάπου, λέει, χάθηκε μεταξύ υπουργείων, γενικών γραμματέων κλπ ευτράπελα. Δεν ήξεραν, λέει, κι ας καυχόταν τότε ο πρωθυπουργός ότι κάθε δύο μέρες είχε σύσκεψη με τον κ. Τσιόδρα. Μάλλον ο δεύτερος, από σεμνότητα δεν του αποκάλυψε την εργασία του…
Η βασική απορία είναι λοιπόν πώς εμείς που «δεν γνωρίζουμε», ξέραμε από τότε ενώ αυτοί που έχουν όλη την πληροφόρηση δεν ήξεραν για το τσουνάμι που έρχεται; Κι εδώ να δώσω μια διευκρίνηση γιατί δεν είναι ούτε ωραίο αλλά είναι και παρεξηγήσιμο να μιλάς για τον εαυτό σου, έστω και με την ατάκα του «τα ’λεγα εγώ».

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είμαι πιο έξυπνος από τους κυβερνώντες, τους γιατρούς, τους στατιστικολόγους και όλους τους ερευνητές που έχουν αφιερώσει όλη τη ζωή τους στις επιστήμες της υγείας. Δεν είναι καν θέμα εξυπνάδας. Είναι θέμα πρώτα από όλα πληροφόρησης. Οι έρευνες κυκλοφορούν, αρκεί να μπορεί κάποιος να τις διαβάσει. Αρκεί επίσης να μην περιμένει να τις πληροφορηθεί από τα επίσημα κανάλια ενημέρωσης. Θα έχει μόνο τη φιλτραρισμένη ενημέρωση, αυτή που θα είναι συμβατή με τις πολιτικές σκοπιμότητες των κάθε λογής κυβερνήσεων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τις μέρες της πρώτης καραντίνας η τεράστια Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν «εμφάνιζε» λιγότερα κρούσματα από την Κύπρο!
Ο βασικότερος λόγος όμως που δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ ανατρέχοντας στα γραφόμενά μου, είναι γιατί έχω την πεποίθηση οτι οι κυβερνήσεις πάνε αντίθετα με την κοινή λογική που μπορεί να έχει ένας καλά πληροφορημένος πολίτης όχι επειδή «δεν καταλαβαίνουν» αλλά γιατί αυτό επιλέγουν. Με κριτήρια κάποιες σκοπιμότητες πάντα. Και σε αυτές πρέπει να υψώνουμε φωνή. Γι’ αυτό ας μου επιτραπεί και μια τελευταία «ανασκόπηση», από το Φεβρουάριο του 2021: «Δυστυχώς για όλους μας, κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν προβλέπει πλήρη εξάλειψη του κορωνοϊού. Κανένας δεν είπε, άντε προσοχή ως το καλοκαίρι που θα έχουμε εμβολιαστεί όλοι κι έπειτα … «επιστροφή στην κανονικότητα». Αυτές είναι πολιτικάντικες δηλώσεις όσων θέλουν να πιστεύουμε ότι με ένα, άντε δύο εμβόλια θα τελειώσει ο εφιάλτης μας και οι ευθύνες τους. Είναι δηλώσεις αποπροσανατολισμού από τις τεράστιες ευθύνες όσων όχι μόνο δεν φρόντισαν για τη δημόσια υγεία αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την ιδιωτικοποιήσουν».
Μιας και τις μέρες αυτές τελειώνουν οι επετειακές ευχές, ας θυμόμαστε: Η καλή χρονιά δεν έρχεται μόνη της, εμείς τη φέρνουμε. Με υγεία. Επειγόντως δημόσια!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή