365 ημέρες αλλά μην σπαταλάς ούτε μία, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
365 ημέρες αλλά μην σπαταλάς ούτε μία, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

O Jim Rohn είχε πει: «Είσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάς μαζί τον περισσότερο σου χρόνο». Να το πιστέψουμε ή μήπως να το απαξιώσουμε και να θεωρήσουμε πως δεν μας αφορά, όπως γίνεται συνήθως για κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε; Φυσικά ο Jim Rohn δεν το είπε τυχαία. Βασίστηκε σε έρευνες που δείχνουν πώς μπορούν οι άλλοι άνθρωποι να επηρεάσουν την ζωή μας. Οι «άλλοι» μπορεί να είναι οι φίλοι, οι συνάδελφοι, αλλά ακόμη και άτομα που δεν γνωρίζουμε καν. Όλοι αυτοί οι άλλοι, μπορούν να έχουν επιρροή σε εμάς, να μας επηρεάσουν και να υιοθετήσουμε τις απόψεις, τις εκφράσεις, τις χειρονομίες, τη γλώσσα, τους τρόπους και τη συμπεριφορά τους.

Ας προσέξουμε λοιπόν, με ποιούς συναναστρεφόμαστε και με ποιούς περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας και της ζωής μας. Με την ευκαιρία της νέας χρονιάς θα μπορούσε να είναι ένας ωραίος στόχος. Αφενός να καταγράψουμε με ποιούς κυρίως ερχόμαστε σε επαφή και αφετέρου να επιλέξουμε ποιούς θα κρατήσουμε, ποιούς πρέπει να προσθέσουμε, με ποιούς να μειώσουμε το χρόνο έκθεσης και σε ποιούς να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο. Αυτό που επέλεξα εγώ είναι να βρω τους πέντε πιο κοντινούς μου ανθρώπους, ανθρώπους που αφιερώνω αρκετό χρόνο και πέρα από τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος να κάνω μια μικρή συζήτηση για το πως βλέπουν τη νέα χρονιά. Σκέφτηκα πως αυτό περιμένουν, αυτό που πιστεύουν ότι θα συμβεί θα βοηθήσει κι εμένα να προσδιορίσω τι θα γίνει τη χρονιά αυτή.

Ξεκίνησα με τον Γιώργο, το Λογιστή! Δεν είναι λογιστής, αλλά μετράει και καταγραφεί τα πάντα, δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ο Γιώργος με εντυπωσίασε, διότι αν και πίστευα ότι θα μου μαυρίσει την ψυχή, μου έδειξε ότι είναι έτοιμος για όλα, δεν θα αφήσει τίποτα να πάει πίσω εξαιτίας της πανδημίας. «Εγώ θα κάνω τα πάντα για να αλλάξω αυτά που μπορώ να αλλάξω, αυτά που εξαρτώνται από εμένα», μου είπε! «Για την πανδημία έχω εξουσιοδοτήσει εν λευκώ τον Τσιόδρα», πρόσθεσε χαμογελώντας! Από την συζήτηση κατάλαβα ότι έχει αφήσει έξω από τη ζωή του τον κορωνοϊό, δεν θέλει να χάσει ούτε στιγμή από το δώρο. Έτσι, θεωρεί την ζωή και φυσικά έχει πλάνα, στόχους και σχέδια για το μέλλον του.

Ο δεύτερος ήταν ο γιατρός της παρέας! Ο Τάκης φροντίζει τον εαυτό του, βοηθάει όποιον έχει ανάγκη, χωρίς να το λέει και θέλει να διαπρέπει με ό,τι κι αν ασχολείται. Ο Τάκης «μοιράζεται» μεταξύ της οικογένειας και των φίλων του, του αθλητισμού, αλλά και των κτημάτων στον τόπο καταγωγής του. Προσπαθεί με ότι καταπιάνεται να το κάνει …επαγγελματικά! Όσο πιο τέλεια γίνεται. Ξέρει τι ακριβώς θέλει και η καθημερινότητα του είναι σαν μια ολόκληρη ζωή! Τα προλαβαίνει όλα! Τα ίδια σχέδια έχει και για το 2022. «Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσω», μου είπε. Όπως λένε και στην Ιταλία, που θα μπορούσε να ήταν η δεύτερη πατρίδα του, «Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες».

Συνέχισα με τον Θωμά. Η περασμένη χρονιά δεν ήταν η καλύτερη για τον Θωμά καθώς χώρισε ύστερα από 7 χρόνια γάμου. Έτσι, είναι αναγκασμένος να ξανασχεδιάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες. Έστω και έτσι προσπαθεί να το δει σαν μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά μου θύμισε τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι ο,τιδήποτε άλλο». Η συζήτηση με τον Θωμά είχε σαν επίλογο πως ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή και κάθε τι ωραίο τελειώνει για να αρχίσει κάτι καλύτερο.

Με την Ελίνα μιλήσαμε λίγο παραπάνω, αλλά άξιζε τον κόπο. Έχει αγωνία για το μέλλον, φοβάται το θέμα του κορωνοϊού, αλλά πρόσθεσε πως σχεδόν ποτέ μέχρι σήμερα δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι της. Στην ερώτηση για το πως ήταν η ζωή της την τελευταία διετία, παραδέχθηκε πως ο απολογισμός της είναι θετικός. Η Ελίνα ξεπερνά την αβεβαιότητα και τον φόβο με δράση και δημιουργία. Θα συνεχίσει τα διαδικτυακά μαθήματα ζωγραφικής που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, ενώ μέσα στο 2022 θέλει να φτιάξει και το πρώτο της αγγείο από πηλό. Θυμηθήκαμε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να αισθάνεται κανείς δημιουργός. Ο θρίαμβος της ζωής εκφράζεται με τη δημιουργία» και υποσχέθηκε το δεύτερο αγγείο που θα φτιάξει να το χαρίσει σε εμένα!

Ο Λάκης ήταν ο πέμπτος άνθρωπος που μίλησα. Πέρυσι έκανε ένα νέο ξεκίνημα, αφήνοντας μια σταθερή δουλειά 20 ετών, για να κάνει αυτό που πραγματικά επιθυμούσε! Ο Λάκης είναι επικοινωνιολόγος και αποφάσισα να μην τον …διακόψω. Έτσι, μιλούσε συνεχώς! Χαρούμενος και ευγνώμων για ότι έχει καταφέρει, συνεχίζει να δίνει και τη ζωή του για τα όνειρά του. Έχει ήδη καταγράψει τους στόχους του για το 2022 και έχει ξεκινήσει να δουλεύει για την πραγματοποίησή τους. Έχοντας επισκεφθεί τρεις φορές την Ινδία, θεωρεί ότι τον εκφράζουν τα λόγια του Ινδού πνευματικού δάσκαλου πως «Το μεγαλύτερο δώρο είναι η υγεία. Ο μεγαλύτερος πλούτος είναι η ικανοποίηση. Και η καλύτερη σχέση είναι η πίστη».
θα ήθελα τα λόγια του Jim Rohn να ισχύουν, γιατί σκοπεύω να γεμίσω κάθε ημέρα του 2022 με αυτούς τους πέντε φίλους. Μια χαρά θα είναι η χρονιά αυτή αν «ζούμε τη στιγμή, αν αδειάσουμε το μυαλό μας και ζήσουμε στο τώρα». Αν συνειδητοποιήσουμε πως «δεν είσαι ποτέ μεγάλος για να θέσεις έναν νέο στόχο ή ένα νέο όνειρο» και τέλος να μην ξεχνάμε πως «όταν θέλουμε μπορούμε και όταν μπορούμε οφείλουμε να το κάνουμε».
Εύχομαι να κάνετε το 2022 μια υπέροχη χρονιά και μετά από ένα χρόνο, να μην μετανιώσετε που δεν είχατε ξεκινήσει σήμερα!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή