Γιάννης Οικονόμου: Όλοι έχουμε κουραστεί, δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Όλοι έχουμε κουραστεί, δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Ευαγγελάτο:

Για τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τα νέα μέτρα
Έχουμε αυξημένα κρούσματα, αύξηση της διασποράς της «Όμικρον». Δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τόσο μεγάλους αριθμούς. Πρόκειται για μια μετάλλαξη η οποία όπως φαίνεται, απ’ αυτά που παρατηρούμε στο εξωτερικό, που προηγείται 2 εβδομάδες από εμάς, μεταδίδεται ιδιαίτερα γρήγορα ιδίως στους νέους ανθρώπους. Δεν φαίνεται, όμως, αυτή η έκρηξη της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων, να σημαίνει έκρηξη νοσηλειών ή περαιτέρω επιβάρυνσης στο Σύστημα Υγείας ή πολύ χειρότερα έκρηξη θανάτων. Αυτό βλέπουμε από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε, χωρίς πανικό, αλλά με την εγρήγορση που επιβάλλει ένας τόσο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Το μείζον είναι πως δεν θα επιτρέψουμε στην «Όμικρον» να μεταφερθεί από τους νεότερους ανθρώπους στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι, προκειμένου να μην ασκηθεί περαιτέρω πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Πάντοτε χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του και τις ρυθμίσεις στα γεγονότα και στα μεγέθη της πανδημίας, έτσι όπως εξελίσσεται. Η Επιτροπή χθες συνεδρίασε και εισηγήθηκε να πάμε και αυτή τη βδομάδα όπως την προηγούμενη και από τις 3 Ιανουαρίου να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις στους χώρους που παρατηρείται υπερμετάδοση και κυρίως στις νέες ηλικίες που δείχνουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα. Ο αριθμός των κρουσμάτων, εκεί που εκτιμάται ότι είναι σήμερα και ενδεχομένως και η πρώτη εικόνα που θα έχουμε αύριο, θα εκτιμηθούν στη συνεδρίαση που θα έχει η Επιτροπή και ενδεχομένως να εισηγηθεί, το να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα. Είναι νομίζω μια αναγκαία παρέμβαση. Όταν βλέπεις την κατάσταση να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, οφείλεις και εσύ να προσαρμόζεσαι γρήγορα και τα αντανακλαστικά σου να είναι τέτοια, που να σου επιτρέπουν την παρέμβαση, εκεί που πρέπει να κάνεις. Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους που παρατηρείται υπερμετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον». Οι χώροι αυτοί είναι κυρίως ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση, με τη διασκέδαση, με τα γήπεδα. Να φέρουμε λίγο νωρίτερα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόζαμε από την ερχόμενη Δευτέρα, για να αναχαιτίσουμε στον τρόπο και στο μέτρο που μπορούμε, τη διασπορά. Περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Λίγο πολύ όλοι έχουμε μια ιδέα τι είναι αυτά που θα συζητηθούν και τι είναι αυτά που ενδεχομένως θα έρθουν νωρίτερα, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Με όλη αυτή τη στρατηγική που ακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα από το Σεπτέμβριο, αλλά και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι εδώ. Και το λέω αυτό διότι στο περιβάλλον που ζούμε και με αυτά που βλέπουμε και γίνονται και στον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι λίγα. Καταφέραμε όλοι μαζί, οι ειδικοί με τις εισηγήσεις, η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, ο κόσμος που ακολούθησε τα μέτρα και πειθάρχησε και έδειξε υπευθυνότητα, να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου που χωρίς αμφιβολία είναι σημαντικό για τους πολίτες και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, με ένα τρόπο που χωρίς αμφιβολία είναι πολύ καλύτερος από πέρσι.
Είμαστε μπροστά σε μία έκρηξη κρουσμάτων, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη και οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρωπος το αντιλαμβάνεται αυτό. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της «Όμικρον». Δείχνει να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο άλλες μορφές του κορονοϊού αλλά όμως επειδή μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και υπάρχει κίνδυνος τα νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή με οικείους τους ηλικιωμένους, που ενδεχομένως είναι και ανεμβολίαστοι, σε μια στιγμή που το Σύστημα Υγείας, ήδη είναι σε πίεση, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα.
Θυμίζω ότι και σε άλλες χώρες με ποσοστά εμβολιασμού πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας κλείνουν τα γήπεδα, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Για τους Γερμανούς το ποδόσφαιρο είναι κάτι εξίσου σημαντικό όπως και για τους Έλληνες. Όλο αυτό έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δεν είναι επ’ αόριστον. Τα γήπεδα δυστυχώς είναι χώροι που είναι πάρα πολύ εύκολο με τον ιό της νέας μετάλλαξης να γίνουν χώροι υπερμετάδοσης. Είναι λοιπόν κάτι αναγκαίο προσωρινό για το επόμενο διάστημα.
Όλοι έχουμε κουραστεί, δεν υπάρχει απόφαση που να είναι ευχάριστη. Όλες οι αποφάσεις που σημαίνουν περιορισμούς και προφυλάξεις είναι αποφάσεις που δημιουργούν προβλήματα, που κάποιους δυσαρεστούν, που άλλους τους πλήττουν περισσότερο, που άλλους τους πλήττουν λιγότερο. Έχουμε το 88% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένους. Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, η τρίτη δόση πάει καλά. Είμαστε σε μια περίεργη στροφή της πανδημίας. Υπερδιπλασιάζονται τα κρούσματα πάρα πολύ γρήγορα. Οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις ακριβώς διότι ήδη είμαστε σε ένα επίπεδο που το Σύστημα Υγείας πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας από 60 και πάνω. Ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους.

Πήγαινε στην κορυφή