Τί είναι οι μάσκες ΚΝ95;

ΥΓΕΙΑ
Τί είναι οι μάσκες ΚΝ95;

Χειρουργικές, υφασμάτινες, τώρα και KΝ95. Ο λόγος για τις μάσκες παντός είδους αλλά κυρίως για τις πιο… εξειδικευμένες ΚΝ95 που μπαίνουν για τα καλά κι αυτές στη ζωή μας καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς είναι υποχρεωτικές για την είσοδο όλων των πολιτών, εμβολιασμένων και μη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Αυτές οι μάσκες αυξημένης προστασίας είχαν γίνει υποχρεωτικές για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο όταν και ήταν οι μόνες αποδεκτές μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους των γυμναστηρίων. Η μετάβαση από την απλή χειρουργική μάσκα ή ακόμα και υφασμάτινων εκδοχών τους, στις ΚΝ95 γίνεται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί μια νέα έξαρση της πανδημίας, τη στιγμή που παγκοσμίως κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για τη μετάλλαξη Όμικρον.
Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2:
– Προσφέρουν προστασία 94-95%,
– Είναι μίας χρήσης.
– Δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.
Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Οι μάσκες KN95 είναι μάσκες που καλύπτουν τα στάνταρ της πιστοποίησης FFP2 που προτείνονται για την αυξημένη προστασία μας κατά του κορονοϊού. Το ποσοστό φιλτραρίσματος των αερολυμάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 94%. Αυτές οι μάσκες προσφέρουν προστασία σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία γυαλιού, τα χυτήρια, οι κατασκευές, η φαρμακευτική βιομηχανία και η γεωργία. Σταματούν αποτελεσματικά τις διάφορες χημικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα υπό τη μορφή σκόνης.
Επίσης χρησιμεύουν ως προστασία από ιούς του αναπνευστικού, όπως η γρίπη των πτηνών ή το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που σχετίζεται με τον κορονοϊό (SARS), καθώς και από τα βακτήρια της πνευμονικής πανώλης και της φυματίωσης.
Η μάσκα KN95 είναι κατάλληλη για καθημερινή προστασία των μικροσωματιδίων, σταγονiδιων, επιδημιών όπως τον κορωνοϊό. Χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, έχει υψηλό προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του κορωνοϊού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές απομόνωσης όπως και σε άλλες θέσεις υψηλού κινδύνου.
Το CDC (Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ) και ο EMA θεωρεί ότι ο τύπος N95, αλλά και άλλοι τύποι (N99, N100, P95, P99, P100, R95, R99 και R100) προσφέρουν ικανοποιητική προστασία κατά των ιώσεων.
Οι άκρες των μασκών έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα σφράγισμα γύρω από τη μύτη και το στόμα.
Θα πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα μοντέλα που διαθέτουν βαλβίδες εκπνοής. Οι βαλβίδες ναι μεν διευκολύνουν την εκπνοή και συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης θερμότητας, αλλά λειτουργούν επιβαρυντικά για τον κόσμο που υπάρχει τριγύρω του ατόμου που τη φοράει καθώς διευκολύνουν τα μικρόβια να εξέλθουν.

Οι μάσκες ΚΝ95 ή Ν95 φιλτράρουν έως και 95% των σωματιδίων στον αέρα, είναι μιας χρήσης και φυσικά δεν μπορούν να πλυθούν, όπως οι υφασμάτινες.
Το CDC μάλιστα συνιστά οι «χειρουργικές» N95 να έχουν προτεραιότητα για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.
Η τιμή πώλησης των μασκών ΚΝ95 διαφέρει ανάλογα με την ποσότητα που θα αγοράσει κανείς.
Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι συνηθισμένες μάσκες μίας χρήσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή