Σαν κάτι να γίνεται, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, έφεραν μια σχετική ευφορία στον ίδιο, στους υπεύθυνους της Χαρ. Τρικούπη αλλά και στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Υπήρξαν τέσσερις συγκεκριμένα δημοσκοπήσεις των εταιρείων MRB, KΑΠΑ Research, ΜARC, ALCO, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσιάζει μια αύξηση της δύναμής του από 4 έως 7 μονάδες, σε σχέση με το ποσοστό προ των εσωκομματικών εκλογών. Οι πρώτες αυτές ενδείξεις είναι μεν ενθαρρυντικές αλλά δεν πρέπει να πάρουν αέρα τα μυαλά της νέας ηγεσίας. Ότι, δηλαδή, το κόμμα άφησε πίσω του τα μίζερα ποσοστά που κουβαλάει εδώ και μια δεκαετία και ότι ξεπέρασε την πολιτική του στασιμότητα.
Απλά, τα νέα ευρήματα είναι ένα αρχικό μήνυμα από τους ψηφοφόρους που λένε ότι «ξέρετε, εμείς θέλουμε να σας στηρίξουμε αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από εσάς». Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατορθώσει να παρουσιάσει το δικό του πολιτικό μανιφέστο για τα θέματα που αφορούν την κοινωνία και αν, όπως έχω ξαναγράψει, δεν κάνει φοβική αντιπολίτευση, τότε ίσως το ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή να επανέλθει στο προσκήνιο.
Θετική, για παράδειγμα, είναι η δήλωσή του ότι το ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσει δική του καμπάνια για τον εμβολιασμό. Αν αυτό το είχαν κάνει όλα τα κόμματα, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι ΟΤΑ, η Εκκλησία, τότε θα είχε πειστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Κι αν το ποσοστό εμβολιασμού είχε φτάσει στο 90%, τότε θα μπορούσαμε να αντέξουμε και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.
Θετική, λοιπόν, η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για την καμπάνια εμβολιασμού, όπως θετική είναι και η πρότασή του ότι πρέπει να ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε ως χώρα το δημογραφικό πρόβλημα.
Μπορεί οι πρώτες ενδείξεις να έφεραν κάποια χαρά στη νέα ηγεσία αλλά προφανώς είναι πολύ νωρίς για να δούμε πού θα κάτσει τελικά η μπίλια. Αυτό θα φανεί μετά από 3 έως 4 μήνες από σήμερα και συγκεκριμένα στις έρευνες που θα πραγματοποιηθούν εκεί προς το Πάσχα του 2022. Μέχρι τότε ο νέος αρχηγός με την ομάδα του θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια γιατί «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή