Μιχάλης Κατρίνης: Η πίεση που δημιουργεί στην κυβέρνηση η αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, την οδηγεί σε νέα λάθη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μιχάλης Κατρίνης: Η πίεση που δημιουργεί στην κυβέρνηση η αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, την οδηγεί σε νέα λάθη

Τοποθέτηση επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην Ολομέλεια για την πανδημία, στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας:

Η πίεση που δημιουργεί στην κυβέρνηση η αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, την οδηγεί σε νέα λάθη, νέες αντιφάσεις και παλινωδίες: Τη Δευτέρα έγιναν διαρροές προς τα ΜΜΕ, και μάλιστα με την συμμετοχή του Υπουργού Επικράτειας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, περί υποχρεωτικού rapid test – με έξοδα των πολιτών – για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, για να έρθει την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός και να προχωρήσει σε ολική αναδίπλωση, λέγοντας ότι «εμπιστεύεται την ωριμότητα των πολιτών».
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όμως, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας ξεκάθαρα είπε ότι δεν υπήρξε εισήγηση των επιστημόνων για rapid test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Συνεπώς, τίθεται ευθέως το ερώτημα: η διαρροή για το υποχρεωτικό rapid test έγινε κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των επιστημόνων ή ήταν ιδέα των στελεχών της κυβέρνησης;
Ταυτόχρονα, υπάρχει και νέα παραφιλολογία για νέα μέτρα μετά τις γιορτές. Τις επόμενες μέρες ή ώρες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε και υπουργούς, που παριστάνουν εδώ και πολύ καιρό τους λοιμωξιολόγους – έχοντας παραμερίσει τους επιστήμονες – να συμμετέχουν σε αυτή την παραφιλολογία.
Όταν η ίδια η κυβέρνηση εργαλειοποιεί, υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί τους επιστήμονες, είναι αναμενόμενο ότι οι πολίτες διχάζονται και γίνονται δύσπιστοι – έτσι φτάσαμε στις 20.000 απώλειες από την έναρξη της πανδημίας.
Προκειμένου να αποφύγουμε ένα καταστροφικό lockdown, τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία, η κυβέρνηση πρέπει να συνέλθει, να σοβαρευτεί, να πάψει να αυτοσχεδιάζει και να αναλάβει τις ευθύνες της. Το Κίνημα Αλλαγής δεν ζητά εκλογές με 100 νεκρούς την ημέρα και την πανδημία να κινείται ανεξέλεγκτα. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να παρθούν επιτέλους μέτρα που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και να υπάρξει έλεγχος για την εφαρμογή τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παίρνω το λόγο προκειμένου να αναφερθώ ευρύτερα στο μείζον θέμα της πανδημίας που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία, μιας και συζητούμε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Οφείλω να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία όλων μας, και κυρίως των Ελλήνων πολιτών, για την δραματική εξέλιξη που λαμβάνει πλέον η πανδημία, με τη μετάλλαξη OMICRON να επελαύνει – και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αφού τα πρώτα λύματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ένα θέμα που δεν προσφέρεται ούτε για εργαλειοποίηση, ούτε για λαϊκισμό, ούτε για πολιτική εκμετάλλευση.

Γιατί απέναντι σας δεν έχετε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, όπως σας αρέσει να λέτε για να υπεκφεύγετε.

Απέναντι σας έχετε το Κίνημα Αλλαγής που μιλά με επιχειρήματα, τεκμήρια και προτάσεις.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Η πίεση που σας δημιουργεί η αποτυχία σας στη διαχείριση της πανδημίας, σας οδηγεί σε νέα λάθη, σε νέες παλινωδίες.

Αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν την Δευτέρα προς τα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα με την συμμετοχή του Υπουργού Επικράτειας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, περί υποχρεωτικού rapid test – με έξοδα των πολιτών – για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Λες και το μοναδικό πρόβλημα είναι το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Λες και από αυτό θα κριθεί η διαχείριση της πανδημίας που έχει ξεφύγει προ πολλού στη χώρα μας, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των επιστημόνων στις αρχές του φθινοπώρου.

Μιλήσατε, λοιπόν, για υποχρεωτικό rapid test για να έρθει την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός και να προχωρήσει σε ολική αναδίπλωση – και χρησιμοποιώ μια άκρως επιεική έκφραση – λέγοντας ότι εμπιστεύεται την ωριμότητα των πολιτών.

Για να εμπιστεύονται, όμως, και οι πολίτες την κυβέρνηση πρέπει και αυτή να δώσει έμπρακτα δείγματα ωριμότητας και ευθύνης.

Κάτι που δεν γίνεται εδώ και πολύ καιρό.

Ταυτόχρονα, χθες και σήμερα, υπάρχει και νέα παραφιλολογία για μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά τις γιορτές.

Τις επόμενες μέρες ή ώρες είμαι βέβαιος ότι θα δούμε και υπουργούς, που παριστάνουν εδώ και πολύ καιρό τους λοιμωξιολόγους – έχοντας παραμερίσει τους επιστήμονες – να συμμετέχουν σε αυτή την παραφιλολογία.

Να εντείνουν τη σύγχυση και το διχασμό και κυρίως να καλλιεργούν τη δυσπιστία στους πολίτες.

Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα, είναι ότι η κυβέρνηση είτε δεν ακούει τους επιστήμονες ή τους έχει περιθωριοποιήσει ή και τα δύο μαζί.

Και αυτοσχεδιάζει, με τραγικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ξεκάθαρα, είπε χθες ότι δεν υπήρξε εισήγηση των επιστημόνων για rapid test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Και ρωτώ ευθέως: Η διαρροή για το υποχρεωτικό rapid test έγινε κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των επιστημόνων ή ήταν ιδέα των στελεχών της κυβέρνησης;

Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή πριν τη διαρροή για το rapid test ή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού;

Η απαξίωση, πάντως, της μελέτης Τσιόδρα και του ίδιου του κ. Τσιόδρα έγινε από την κυβέρνηση και από κυβερνητικά στελέχη.

Ο ένας εκ των δύο Υπουργών Επικρατείας, μάλιστα, που έχει πρωταγωνιστήσει και με πρωτοφανείς δηλώσεις περί ‘’πολυτελούς συστήματος υγείας’’, με τον ίδιο προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι είναι ήσσονος σημασίας και αδιάφορο αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα.

Όταν η ίδια, λοιπόν, η κυβέρνηση εργαλειοποιεί, υποβαθμίζει και περιθωριοποιεί τους επιστήμονες, ποιον περιμένετε να πιστέψουν οι πολίτες;

Δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ζημιάς που έχετε προκαλέσει;

Δεν συνειδητοποιείτε ότι με πάνω από 20.000 νεκρούς και με τα δύσκολα να είναι μπροστά μας, ότι θα πρέπει έστω και τώρα να αλλάξετε τακτική;

Κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Είναι καιρός να συνέλθετε, να σοβαρευτείτε, να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Η αμηχανία σας βλάπτει εμφανώς την χώρα.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να αποφύγουμε ένα καταστροφικό lockdown, τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία.

Σας το είπα και στην αρχή της ομιλίας μου: απέναντι σας δεν έχετε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συζητήσουμε αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αυστηρές και αν είναι, με μία μόνο προϋπόθεση: να αποτελούν συστάσεις και προτάσεις των επιστημόνων.

Ξεκάθαρα λοιπόν και επειδή όλες αυτές οι προχειρότητες και τα ‘’μπρος – πίσω’’ έχουν κουράσει, χωρίς να έχουν φέρει αποτέλεσμα, να μιλήσουμε ανοικτά για μια σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν:

1ον) Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή.

2ον) Να επανέλθει και να διευρυνθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση.

3ον) Να εφαρμοστεί το μέτρο της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ-μάρκετ.

4ον) Να προχωρήσετε έστω και τώρα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τόσο σε υποδομές όσο και σε εκπαιδευμένο προσωπικό.

Και επιτέλους, εντάξτε τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ξεκινήστε μια σοβαρή συζήτηση για την αναπροσαρμογή του μισθολογίου τους.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε για 13η φορά την σχετική τροπολογία – κάντε την δεκτή επιτέλους.

5ον) Να κλείσετε τις τρύπες που υπάρχουν και διευκολύνουν τη διασπορά του ιού και μιλώ για χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός πολιτών. Δείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ τι περιμένετε;

6ον) Και ίσως το πιο σημαντικό… Μαζέψτε τους υπουργούς σας που παριστάνουν τους λοιμωξιολόγους…

Να βγουν μπροστά οι επιστήμονες, αυτοί πρέπει να μιλούν στους πολίτες, αυτούς πρέπει να ακούμε, αυτούς πρέπει να ακούτε και εσείς.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Δεν διαχειρίζεστε το πολιτικό κόστος, αλλά τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

Η διαχείριση της πανδημίας δεν αποτελεί μέρος του εκλογικού σας σχεδιασμού, αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα για τη χώρα.

Είσαστε και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για κάθε ζωή που χάνεται, για κάθε ζωή που μπαίνει σε κίνδυνο.

Εμείς, είμαστε εδώ με συγκεκριμένες προτάσεις.

Εμείς, δεν σας ζητάμε εκλογές, με 100 νεκρούς την ημέρα και την πανδημία να κινείται ανεξέλεγκτα.

Εμείς σας ζητάμε να σκεφτείτε τους πολίτες.

Σας ζητάμε να πάρετε επιτέλους αποφάσεις που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και να εγγυηθείτε την εφαρμογή τους.

Ειδάλλως, θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη, αν συνεχίσετε: την ίδια τακτική της αδιαφορίας, των αντιφάσεων, της υποτίμησης του κινδύνου και της ανευθυνότητας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή