Σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Τελείωσε και ο 2ος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και η είδηση και αυτή τη φορά δεν είναι άλλη από τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών που έφτασε τις 207.000.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη με ποσοστό 70% δεν μπορεί ουσιαστικά να θεωρηθεί είδηση γιατί ήταν κάτι το αναμενόμενο. Όλοι υπολόγιζαν και εκτιμούσαν ποιός θα είναι ο νικητής του 2ου γύρου, εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου και το επιτελείο του. Δεν ξέρω πραγματικά τί επιζητούσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του ως υποψήφιος σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές. Καλώς ή κακώς, μετά το Καστελόριζο, τα μνημόνια, το ΔΝΤ… κουβαλάει ένα αρνητικό φορτίο. Προσωπικά, και τό’χω ξαναγράψει, κακώς το κουβαλάει γιατί δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου υπεύθυνοι για την χρεοκοπία της χώρας. Άλλοι ήταν αυτοί οι οποίοι με την ανερμάτιστη και λαϊκίστικη πολιτική τους βούλιαξαν κυριολεκτικά την οικονομία και ανέβασαν το χρέος της χώρας σε δυσθεώρατα ύψη με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δανειστούμε. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή με τους Παυλόπουλο, Αλογοσκούφη και τα άλλα παιδιά.
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε υποψηφιότητα για να πάρει ρεβάνς, για προσωπική του δικαίωση μέσα από την εκλογή του και όχι γιατί είχε ως πρώτο στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς.
Στο πρόσωπο όμως του Νίκου Ανδρουλάκη είδε την ανανέωση της παράταξης, είδε ένα νέο ξεκίνημα. Αυτά που πρόβαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης ταυτίστηκαν με τη θέληση των ψηφοφόρων γι’αυτό και τον εξέλεξαν και ως τον 6ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όσες αντιπαραθέσεις και αλληλοκαρφώματα ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να μείνουν πίσω και όλοι να αφοσιωθούν στο τί θα γίνει την επόμενη μέρα. Θα πρέπει όλοι να στηρίξουν το νέο πρόεδρο αν θέλουν κάποια στιγμή να δουν αυτό που επιθυμούν και οι 271.000 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στην κάλπη: ο χώρος αυτός, ο οποίος λεηλατήθηκε την προηγούμενη δεκαετία να σταθεί και πάλι στα πόδια του για να επέλθει και η ισορροπία γενικότερα στο πολιτικό μας σύστημα.
Η ευθύνη όμως πρωτίστως πέφτει στους ώμους του νέου αρχηγού. Το ότι δεν παραιτείται από ευρωβουλευτής για να αφιερωθεί αποκλειστικά εδώ για την ανασυγκρότηση και την οργάνωση του κόμματος είναι αρνητικό στοιχείο. Ο πολιτικός χρόνος που έχει στη διάθεσή του μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν είναι απεριόριστος. Μπορεί η τετραετία του Μητσοτάκη να τελειώνει τον Ιούλιο του ‘23, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές όμως θα γίνουν μάλλον το φθινόπωρο του 2022. Επομένως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του ένα χρόνο για να κατορθώσει αρχικά να δώσει το πολιτικό του στίγμα αλλά και να οργανώσει το κόμμα και την παράταξη για να δώσουν την επόμενη μάχη συντεταγμένα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να κάνει ανοίγματα και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Αν παρατηρήσουμε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου χρόνου, θα δούμε ότι και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν ποσοστά περίπου -10% το κάθε κόμμα από τα ποσοστά που έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019. Αυτοί οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στα δύο κόμματα είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι το 2019 οι μεν ψήφισαν Μητσοτάκη (και όχι Ν.Δ.) για να μην ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και οι δε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανήκουν στους φανατικούς αντιδεξιούς Πασόκους.
Αν θέλει λοιπόν, ο νέος αρχηγός το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει πόλος έλξης θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτόν τον κόσμο. Για να το πετύχει όμως αυτό δεν θα πρέπει να κάνει φοβική αντιπολίτευση. Δεν θα πρέπει να σκέπτεται ότι αν διατυπώσω την τάδε άποψη θα κατηγορηθώ είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Επεξεργάζεσαι τις θέσεις του κόμματος, τις διατυπώνεις με απόλυτη σαφήνεια, τις επικοινωνείς με το σωστό τρόπο και αναμένεις την αποδοχή τους ή μη από τους ψηφοφόρους.
Στον Νίκο Ανδρουλάκη δίνεται η δυνατότητα να ανασυγκροτήσει το χώρο της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ με μία όμως σημείωση: ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία στο μέλλον ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τον ίδιο. Οι 271.000 που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή και όχι μόνον αυτοί αν δεν προχωρήσει η ανασυγκρότηση της παράταξης τότε θα κουνήσουν οριστικό μαντήλι. Ίδωμεν…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή