Τελικός ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ήταν έξω από τις προβλέψεις των δημοσκόπων και αυτό δεν μας εκπλήσσει γιατί τα τελευταία χρόνια πάντα έξω πέφτουν. Φαίνεται ότι ο κόσμος τους δουλεύει και λέει μισές αλήθειες στα γκάλοπ. Η διαφορά του Ανδρουλάκη με 10 μονάδες από τον ΓΑΠ ήταν εκτός προβλέψεων ακόμη και από το ίδιο το επιτελείο του Ανδρουλάκη.

Έχουμε λοιπόν στον τελικό: Ανδρουλάκης – Παπανδρέου 1-0. Είναι αναμφίβολο ότι ο Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρά την υπονόμευση που δέχεται από τον κ. Παπανδρέου όπως είδα στην τηλεόραση. Οι «μικροί» υποψήφιοι Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης δήλωσαν ξεκάθαρα και πολύ σωστά, ότι δεν παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή άλλου υποψηφίου. Πιστεύω ότι η δήλωση Χρηστίδη ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες εμπνέονται και δεν καθοδηγούνται. Είναι, λοιπόν, μακριά από εμένα παλαιοκομματικές πρακτικές και μέθοδοι. Δεν είμαι κομματάρχης της δεκαετίας του ‘60, για να υποδεικνύω επιλογές στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος», εκφράζει και τους άλλους δύο υποψηφίους.
Το εντυπωσιακό όμως εδώ είναι ότι ο Γερουλάνος, αν και κολλητός του Παπανδρέου, δεν τάχθηκε στο πλευρό του όπως πολλοί περίμεναν. Αυτό σημαίνει ότι ο Παπανδρέου πλέον έχει χάσει το κύρος του ανάμεσα και στους φίλους του. Εκεί που φαίνεται ότι είχε μεγάλα ποσοστά ήταν ανάμεσα στην ομογένεια και αυτό εξηγείται επειδή η ομογένεια που έχει γαλουχηθεί από το ΠΑΣΟΚ του 1974 – 1981 και ως παραδοσιακά συντηρητική, δεν βλέπει την ανανέωση ως προϋπόθεση για δυναμική επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνονται οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ εντός συνόρων.
Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η θέση του Λοβέρδου να δηλώσει ότι θα ψηφίσει Ανδρουλάκη, αλλά να μη το ζητά, και πολύ σωστά, από τους ψηφοφόρους του και πολύ σωστά δεν το ζήτησε. Αυτό δείχνει άλλη μια φορά την ανάγκη για ανανέωση που πνέει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Παπανδρέου. Κανονικά ο Παπανδρέου δεν θα έπρεπε να κατέβει στις εκλογές, όπως έγραψα και στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού», και οπωσδήποτε θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί υπέρ του Ανδρουλάκη ώστε να τελειώσει η αναμέτρηση, αλλά φεύ, αυτά ο Παπανδρέου δεν τα καταλαβαίνει…
Ο Παπανδρέου έπαιξε, θα λέγαμε, ύπουλο παιχνίδι και δεν πήγε στην τηλεμαχία των πέντε και τώρα ζητά να γίνει μια δεύτερη μεταξύ των δύο. Κατά την γνώμη μου, ο Ανδρουλάκης δεν πρέπει να δεχτεί την πρόκληση γιατί δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεται σε στείρες κοκορομαχίες με τον Παπανδρέου, διότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Αν δεχτούμε ότι το 50% των ψηφοφόρων Λοβέρδου και των υπολοίπων ψηφίσουν Ανδρουλάκη, τότε θα βγει με ποσοστό που θα πλησιάσει το 60%. Κατά συνέπεια ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμά του και να έρθει σε όσο το δυνατό ευρύτερη επικοινωνία με τον λαό.

Για ποιό λόγο να ψηφίσει κάποιος τον Παπανδρέου; Να φέρει πίσω τους πηδοφράχτες Ραγκούση, Σπίρτζη και Μαριλίζα ή να φέρει τον αλήστου μνήμης Παπακωνσταντίνου που ως Υπουργός οικονομικών άρπαξε τον 6ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας στην Νίκης 5, που παραδοσιακά ανήκε στον Υπουργό Οικονομίας και «σκοτώθηκε» με την Κατσέλη κυριολεκτικά για τις καρέκλες; Ή θα τον φέρει για να μας πει τί έγινε με το φλασάκι, θυμάστε; Αυτό θέλει να κάνει στο ΠΑΣΟΚ; Μήπως θέλει να φέρει πάλι πίσω την Μπιρμπίλη που ερχόταν στο Υπουργείο λες και πήγαινε για σκάψιμο και ήταν πάντα απροετοίμαστη στις συσκέψεις και την οποία έβαλλε στην ΜΕΑ ΟΟΣΑ στο Παρίσι σε θέση Πρέσβη, σε θέση που είχαν τιμήσει καθηγητές Πανεπιστημίου όπως ο Κριμπάς και διάφοροι άλλοι; Αυτά σχεδόν τα είχαμε ξεχάσει, αλλά ο Παπανδρέου μας τα θύμισε και πρέπει να τα σκεφτούμε καλά για να αποφασίσουμε την Κυριακή.
Ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου ότι θα υπάρξει κενό εξουσίας στην Βουλή γιατί ο Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής. Το λέει αυτός που ποτέ δεν πατάει στην Βουλή και αυτός που ποτέ δεν συμμετέχει στις ομάδες κοινοβουλευτικού ελέγχου. Παρακολουθώ το κανάλι της Βουλής και βουλευτές όπως οι Λοβέρδος, Γκεγκέρογλου, Κατρίνης και πολλοί άλλοι, κονταροχτυπιούνται με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού ήταν ο κ. Παπανδρέου τόσο καιρό και μας θυμήθηκε τώρα; Το ότι ο Ανδρουλάκης δεν θα είναι στην Ελληνική Βουλή δεν λέει τίποτα γιατί κάλλιστα θα ορίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο όπως π.χ. τον έμπειρο κ. Λοβέρδο ή κάποιον άλλον.

Ο Παπανδρέου νομίζει ακόμη και σήμερα ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα του έδινε πάλι το χρίσμα, αλλά δεν λαμβάνει υπ’ όψη του ούτε και έκανε αυτοκριτική για την διάσπασή του με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο αρνείται να διαλύσει. Δεν σας φαίνεται περίεργο αυτό;
Έχει συνηθίσει ο κ. Παπανδρέου να πολιτεύεται ως γόνος, να κερδίζει εύκολα όλα τα αξιώματα, χάρη στο επώνυμό του, και δεν κατανοεί γιατί το ΠΑΣΟΚ αρνείται να του παραχωρήσει τα κληρονομικά δικαιώματα που απαιτεί ξανά. Ξέχασε ότι ο πατέρας του είχε πει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται ούτε και κληρονομείται»; Ας θυμόμαστε αυτή τη ρήση του μεγάλου Ανδρέα. Από την εμφάνισή του, στην τηλεόραση, φάνηκε ότι δεν έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά ούτε για την αναπόδραστη αλήθεια ότι την ερχόμενη Κυριακή το όνομα Παπανδρέου θα αποκοπεί οριστικά από το κόμμα του Ιδρυτή του. Μια πολιτική απελευθέρωση, αδιανόητη για τον ίδιο και τους κολλητούς του.
Έτσι λοιπόν την Κυριακή θα πάμε για άλλη μια φορά στην κάλπη να εκλέξουμε ένα νέο πρόεδρο που, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, έχει και την εμπειρία και την ικανότητα να σταθεί στο κοντινό μέλλον απέναντι και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα όχι μόνο από πλευράς επιχειρημάτων, αλλά και με το ανανεωμένο από το συνέδριο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Πήγαινε στην κορυφή