Αλέξης Τσίπρας : Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με έναν επικοινωνιακό τρόπο, ερασιτεχνικό όμως επικοινωνιακό τρόπο, την πανδημία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας : Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με έναν επικοινωνιακό τρόπο, ερασιτεχνικό όμως επικοινωνιακό τρόπο, την πανδημία.

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο:

“Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αύριο και μεθαύριο είναι θεσσαλικές οι μέρες για τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλωσορίζουμε για να έχουμε και μια πρόγευση των όσων θα ακούσουμε και αύριο και μεθαύριο. Καλώς ήρθατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω κ. Πολύζο. Χαίρομαι που είμαι απέναντί σας. Αν και όχι στη Θεσσαλία. Αύριο θα είμαι στη Θεσσαλία.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έκανα αντίστροφη διαδρομή εγώ σήμερα για να τα πούμε από κοντά. Γιατί ξέρετε το δια ζώσης πάντα νομίζω ότι το προτιμούμε και οι δυο πλευρές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι χαρά μου να είμαι στη συχνότητα του σταθμού σας, του καναλιού σας και να απευθύνομαι στους πολίτες της Θεσσαλίας.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Και στο δίκτυο της Hellasnet μέσα από τη συχνότητα αυτή.

Ξέρετε, δεν υπάρχουν μη αναμενόμενα θέματα να συζητήσουμε αυτή την περίοδο. Η συζήτηση σχεδόν γίνεται μονοθεματική, ακόμη και σε εσάς, όταν δηλαδή διασταυρώνετε ξίφη στο πολιτικό προσωπικό. Οπότε, για την πανδημία θα σας ρωτήσω, γιατί ξιφουλκείτε πολύ καιρό εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο που τη χειρίζεται.

Το κάνατε πιο έντονα γιατί βλέπουμε ότι δυστυχώς γυρνάμε στα περσινά επίπεδα σε θανάτους, σε κρούσματα και καταλαβαίνω ότι γίνεται γι’ αυτό. Ή δεν γίνεται μόνο γι’ αυτό; Προχθές προσθέσατε κάτι, ότι εάν δεν μπορείτε εσείς αφήστε εμάς που και μπορούμε και θέλουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πολύζο, δεν γυρνάμε δυστυχώς στα περσινά επίπεδα. Και δεν τα λέμε εμείς, τα λένε τα επίσημα στοιχεία. Η χώρα από τον Μάιο και μετά καταγράφει αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε η χειρότερη χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Η Ελλάδα συγκρίνεται σε θανάτους μονάχα με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπου ξέρουμε ότι και οι υποδομές και το κοινωνικό κράτος και το σύστημα υγείας υπολείπεται από ότι τα συστήματα υγείας σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Εγώ για να μη λέω πολλά λόγια, έχω φέρει εδώ ένα διάγραμμα. Αυτό είναι το επίσημο διάγραμμα το οποίο δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times και πολλές άλλες εφημερίδες. Δεν ξέρω εάν έχετε τη δυνατότητα να το δείξει η κάμερα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Βεβαίως. Ας αλλάξουμε το πλάνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να μη μιλάμε στον αέρα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ποια γραμμή είναι η δική μας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κόκκινη γραμμή η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλες τις υπόλοιπες, είναι η γραμμή της Ελλάδος. Εδώ βλέπουμε, με δυο λόγια να σας το πω, ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από την Αυστρία, η οποία οδηγήθηκε σε lock down. Είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά πολύ πολύ πιο πάνω από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Χώρες οι οποίες το προηγούμενο διάστημα, στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν παραδείγματα προς αποφυγή.

Αυτό εδώ τι λέει; Τι μας δείχνει και ξέρετε κάτι, η εικόνα αυτή είναι από πέρσι τον Μάιο. Δεν είναι τώρα. Τώρα απλά έχει αρχίσει και ξεφεύγει.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Λέτε ότι είμαστε ήδη ψηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες που μνημονεύσατε. Αυτό…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είμαστε ψηλά. Είμαστε πρωταθλητές με τεράστια διαφορά. Τεράστια διαφορά. Και εν τοιαύτη περιπτώσει όταν στην πρώτη φάση, τους πρώτους τρεις μήνες του κορωνοϊού όπου κλείσαμε εγκαίρως και δεν είχε έρθει καν ο ιός στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε κάθε τρεις και λίγο και έλεγε είναι δικό μου κατόρθωμα. Σήμερα ποιανού είναι επίτευγμα αυτό; Ποιος έχει ευθύνη; Περάσανε δυο χρόνια. Τι έχει κάνει δυο χρόνια;

Διαρκώς πανηγύριζε τη λήξη του κορωνοϊού και ότι νίκησε τον κορωνοϊό. Δυο φορές το έκανε. Και πρόπερσι την άνοιξη και φέτος την άνοιξη. Και όταν εμείς λέγαμε ότι δεν ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα με αυτή την πανδημία, ότι χρειάζεται να ενισχύσεις το σύστημα υγείας, χρειάζεται να ενισχύσεις την πρωτοβάθμια περίθαλψη, χρειάζεται να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να τους πείσεις για να προχωρήσει ο εμβολιασμός, αυτός έβγαινε και έλεγε ότι τελείωσε, ότι φτιάχνει το σχέδιο “Ελευθερία”, ότι όποιος εμβολιαστεί τελείωσε. Και προχωρούσε ακόμα και πρόσφατα να μιλάει για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ γνωρίζουμε όλοι μας από το περιβάλλον μας, από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, ότι δυστυχώς και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Ευτυχώς ως επί το πλείστον όχι βαριά.

Τούτη την ώρα έχουμε 8.000 κρούσματα και το ¼ των κρουσμάτων είναι παιδιά. 2.000 κρούσματα την ημέρα είναι παιδιά, είναι μαθητές. Διότι η κυρία Κεραμέως αντί να αραιώνει τους μαθητές στις τάξεις, συμπτύσσει τμήματα και αυξάνει τον αριθμό των μαθητών.

Μας είπανε στην αρχή ότι δεν κολλάει στις τάξεις. Δεν έχουμε μελέτες. Η κυβέρνηση μας λέει όπου δεν τη συμφέρει, γιατί αδρανεί, γιατί δεν έχει την πολιτική βούληση να λάβει μέτρα στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μας λέει δεν κολλάει εκεί, δεν έχουμε μελέτες. Προχθές ο κ. Σκέρτσος μας είπε ότι δεν έχουμε μελέτες ότι κολλάνε οι αστυνομικοί. Δηλαδή εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι απολύτως πρόχειρη, κυνική. Δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί όπου χρειαστεί για να πάρει δύσκολες αποφάσεις και μας έχει οδηγήσει σε αυτή εδώ την εικόνα.

Αυτή εδώ η εικόνα τα λέει όλα. Δεν τα λέμε εμείς. Μας λένε σήμερα οι επιστήμονες ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε 4.000 νεκρούς. Έχουμε φτάσει 17.500. Σε πέντε μέρες θα έχουμε 18.000. Σε 15, 19.000. Σε 25, 20.000 νεκροί. Ποιος φταίει για όλο αυτό; Υπάρχει ευθύνη;

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ελάτε όμως να σταθούμε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω πριν σταθούμε σε οτιδήποτε, να πω το εξής: εγώ αυτό που βλέπω, γιατί με ρωτήσατε, πέρα από την κριτική, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια εκατόμβη νεκρών, αλλά και σε ένα lock down καταστροφικό για την οικονομία το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν έπαιρνε εγκαίρως μέτρα και εάν είχε την πολιτική βούληση να συγκρουστεί. Θα οδηγηθούμε σε lock down, εκτός εάν αφεθούν τα νοσοκομεία να γίνουν όπως είδαμε πρόσφατα στη Ρουμανία, να πεθαίνουν άνθρωποι έξω στα αυτοκίνητα, ή να έχουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Εκεί πάμε.

Και βγαίνει διαρκώς με ανευθυνότητα και λέει: ό,τι και να γίνει, lock down δεν θα κάνουμε. Κανείς δεν το θέλει. Αχρείαστο θα είναι. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μα το λέει με απόλυτο τρόπο και ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι που μας προξενεί ανησυχία. Μας προξενεί ανησυχία ότι ο ίδιος άνθρωπος που τρεις μήνες πριν έλεγε ότι τελείωσε η πανδημία, ο ίδιος άνθρωπος που ακόμα και σήμερα λέει ότι είναι πανδημία ανεμβολίαστων, ο ίδιος άνθρωπος που πριν από 15 μέρες είχε βγει σε πανελλαδικό τηλεοπτικό δίκτυο να πει ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία, ενώ τα ήξερε τα στοιχεία. Τα ήξερε τα στοιχεία. Δεν είναι σημερινή αυτή η καμπύλη. Η καμπύλη έχει μια διαχρονικότητα. Από τον Μάιο. Ο ίδιος άνθρωπος σήμερα λέει: ό,τι και να γίνει, δεν θα κάνω lock down. Και σας ερωτώ: τα μέτρα τα απαραίτητα που αφορούν την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, τα μέτρα τα απαραίτητα που αφορούν την αυστηροποίηση των υπαρχόντων μέτρων, σε ότι αφορά τις κοινωνικές επαγγελματικές κατηγορίες που έρχονται σε επαφή καθημερινά με τον πολίτη. Δηλαδή βλέπουμε για παράδειγμα, άκουγα λίγο πριν έρθω στο στούντιο, κρυφάκουγα τη συζήτησή σας με τον κ. Βορίδη. Γιατί δεν μας λέει ο κ. Βορίδης πόσο είναι το ποσοστό εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας; Δεν μπορεί ο αστυνομικός ο οποίος βγαίνει να κάνει περιπολία και ζητάει, γιατί έτσι είναι τα μέτρα και ορθώς, πιστοποιητικό εμβολιασμού από όποιον κάθεται σε μια καφετέρια, ο ίδιος να μην έχει εμβολιαστεί. Αντιλαμβάνεστε; Αυτό είναι ανήθικο. Πώς μου ζητάς εσύ κύριε να σου δώσω πιστοποιητικό εμβολιασμού αν εσύ είσαι ανεμβολίαστος και έρχεσαι σε επαφή μαζί μου; Αυτά είναι παράλογα πράγματα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτά μπορούν να ισχύσουν για τον μαγαζάτορα που μας κάνει το σκάνιγκ όταν πάμε να φάμε ή να ψωνίσουμε, έτσι θα μπορούσε κάποιος να πει. Βεβαίως, καταλαβαίνω τι λέτε γιατί είναι διαφορετικό να σου ζητάει τον έλεγχο ο εκπρόσωπος των σωμάτων ασφαλείας και είναι διαφορετικό να στο ζητάει ο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που θέλω να πω και το λέω με σαφήνεια, δεν θέλω να υπεκφύγω, είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με έναν επικοινωνιακό τρόπο, ερασιτεχνικό όμως επικοινωνιακό τρόπο, την πανδημία. Και αυτό το οποίο την ενδιαφέρει στο τέλος της ημέρας, αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη είναι να μη συγκρουστεί με αυτό που θεωρεί ο ίδιος εκλογική πελατεία, εκλογικό ακροατήριο. Όταν όλος ο κόσμος μετράει κρούσματα και νεκρούς, αυτός μετράει ψήφους. Και αυτό, ξέρετε, είναι ανήθικο. Όπως ανήθικο ήταν και το γεγονός ότι ενώ την ώρα της πανδημίας έπρεπε να γίνει μια ουσιαστική ενημέρωση, μια ουσιαστική προσπάθεια όπως έγινε στην Πορτογαλία και φτάσανε κοντά στο 90% του εμβολιασμού, εδώ πήρε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να τα δώσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως σε διαδικτυακούς ιστότοπους ανύπαρκτους, προκειμένου να φτιάξει το δικό του προφίλ. Την ώρα της πανδημίας δημόσιο χρήμα.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια συνολική αποτυχία, κατά την άποψή μου. Και, επαναλαμβάνω, πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσει έτσι, αν δεν πάρει μέτρα ουσιαστικά το επόμενο διάστημα, αν συνεχίζει με επικοινωνιακό τρόπο να αντιμετωπίζει αυτή την κρίση, πολύ γρήγορα θα βρεθούμε και σε εκατόμβη νεκρών αλλά και σ’ ένα lock down το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Δεν είναι κανενός επιθυμία να οδηγηθούμε εκεί, αλλά θα μας οδηγήσει ο κ. Μητσοτάκης και η ευθύνη θα είναι απολύτως δική του.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Από την κυβέρνηση σας λένε ότι η επίκληση της περίπτωσης της Πορτογαλίας δεν μπορείτε να την κάνετε εσείς διότι εκεί το αποτέλεσμα επετεύχθη με τη σύμπραξη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν συνέβη εδώ, λένε. Εσείς είχατε διγλωσσία, σας το έχουν πει πολλές φορές αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα, να μας μιλά για διγλωσσία ο πρωθυπουργός που έβαλε υπουργό Υγείας έναν πρώην αντιεμβολιαστή, και νυν αντιεμβολιαστή, μάλλον μεταμφιέζεται τώρα. Έναν άνθρωπο που έλεγε στο βήμα της Βουλής, μιλούσε εναντίον των εμβολίων παλαιότερα και πρόσφατα ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν γίνει υπουργός, έλεγε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείθει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Κι έχει τον άλλο υπουργό, τον έτερο από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό μαζί με τον κ. Βορίδη, η τρόικα του κ. Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μας λέει ότι όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί μη σώσει, δεν μπορεί να κατηγορεί την αντιπολίτευση για διγλωσσία.

Και κυρίως δεν μπορεί να κατηγορεί την αντιπολίτευση στην Ελλάδα -όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ότι δεν έβαλαν πλάτη σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σ’ αυτή τη δύσκολη συνθήκη. Κι όταν λέω πλάτη, εννοώ στα σημαντικά. Διότι η δουλειά της αντιπολίτευσης, ξέρετε, είναι να ασκεί κριτική. Αλλά, στο κρίσιμο θέμα που ήταν όταν ξεκίνησε η διαδικασία και επιβλήθηκαν στη χώρα μέτρα περιοριστικά, μέτρα αποστασιοποίησης, τα lock down δηλαδή, δεν βγήκε κανένας να πει «όχι, μην πάρεις μέτρα».

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία του εμβολιασμού, δεν βγήκε κανένας να πει «όχι, μην προχωράς, όχι δεν εμβολιαζόμαστε». Όλοι στηρίξαμε. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Μόνο ο κ. Βελόπουλος στο θέμα του εμβολιασμού, για ευνόητους λόγους, διότι η πλειοψηφία ενός ακροατηρίου που δογματικά έχει αντιρρήσεις, βρίσκεται στον χώρο των ακροδεξιών.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Έχει όμως πολιτικές ρίζες αυτό το ακροατήριο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία, αυτός είναι ένας σκληρός πυρήνας. Οι υπόλοιποι, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, είναι άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται, άνθρωποι οι οποίοι διστάζουν, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση. Και, ξέρετε, θα είναι πολύ αργά αν συμβεί, ο μη γένοιτο σε κάποιον από αυτούς, ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πάνω από 60, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διότι η πιθανότητα, αν νοσήσεις με κορωνοϊό γι’ αυτές ειδικά τις ομάδες και να έχεις πολύ βαριά νόσηση, είναι πολύ μεγάλη.

Άρα λοιπόν και τώρα εγώ λέω, κι αυτό είπα προχθές, τώρα είναι η ώρα, έστω και τώρα να βγούμε να έρθουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μαζί με το «Βοήθεια στο σπίτι», να πάμε πόρτα-πόρτα στους μεγάλους ανθρώπους, στους ηλικιωμένους ανθρώπους, να τους μιλήσουμε, να τους ενημερώσουμε, να τους πείσουμε. Και τώρα ακόμα.

Όχι να βγαίνεις όμως και να λες «μη σώσει κι εμβολιαστεί όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί». Έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Οι ευθύνες κατά την άποψή μου είναι βαρύτατες. Είναι εγκληματικές. Και το λένε οι αριθμοί, δεν το λέω εγώ.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Είχατε πει, καθόλου υπαινικτικά, το είπατε ευθέως, ότι δημιούργησαν μια απόσταση με την κοινωνία και δεν μπόρεσε να την έχει στο σύνολό της μαζί στον αγώνα για τον εμβολιασμό. Τώρα λέτε κάτι περισσότερο από αυτό. Είχε κακή επικοινωνία των επιχειρημάτων;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν ενδιαφέρθηκαν καν να στήσουν μια ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό. Επαναλαμβάνω, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν ήταν να στήσουν τη λίστα Πέτσα για να μοιράσουν εκατομμύρια σε τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς σταθμούς για να φτιάξουν το προφίλ του Πρωθυπουργού Μωυσή, του Πρωθυπουργού Μεσσία. Αυτό ενδιαφέρθηκαν να κάνουν.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τώρα μου καίτε το θέμα που ήθελα να συζητήσουμε στη συνέχεια, γιατί είχαμε έκρηξη δική σας σήμερα γι’ αυτό το θέμα. Ας το πούμε πολύ γρήγορα, παρενθετικά αυτό. Είπατε ότι θα έχουμε μια Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, χωρίς τον κ. Πέτσα και άλλα πολιτικά στελέχη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι ενδεικτική η εξέλιξη η σημερινή, νομίζω. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές σας τι έχει ακριβώς συμβεί: για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία με βάση το Σύνταγμα που άλλαξε, που άλλαξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε η δυνατότητα στην εκάστοτε αντιπολίτευση να μπορεί να ελέγχει ουσιαστικά την εκάστοτε κυβέρνηση. Να μπορεί δηλαδή να συστήνει Εξεταστική Επιτροπή η Βουλή με τις ψήφους της μειοψηφίας.

Έτσι λοιπόν συστήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν. Η Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε αφορά το να εξετάσει την παράνομη χρηματοδότηση, τη χρηματοδότηση εν πάση περιπτώσει χωρίς κριτήρια, λέμε εμείς -το αν είναι παράνομη είναι αντικείμενο της έρευνας- σε ό,τι αφορά τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, μια εταιρεία η οποία παρουσίαζε περίεργα στοιχεία δημοσκοπικά. Ζητήσαμε τον έλεγχό της από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Το αρνήθηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βρήκαμε ότι έχει μια σειρά από συμβάσεις ο ιδιοκτήτης της, που παίρνει δημόσιο χρήμα.

Αυτό, θυμίζω, το τελευταίο ήταν ο πυρήνας του σκανδάλου Κουρτς στη Αυστρία, το οποίο οδήγησε τον Καγκελάριο της Αυστρίας σε παραίτηση, για 1 εκατομμύριο. Εδώ μιλάμε για 40 και πλέον εκατομμύρια που έχουν δοθεί για να ενισχυθεί το προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν το φοβάται αυτό, παρότι στην Επιτροπή η οποία συστήθηκε, έχει την πλειοψηφία.

Και φοβάται την εξέταση, φοβάται να έρθει να καταθέσει ο υπουργός του, ο κ. Πέτσας κι άλλοι υπουργοί και το τι ακριβώς συνέβη. Και με την πλειοψηφία που διαθέτει, ουσιαστικά καταστρατηγεί, ευτελίζει το ίδιο το Σύνταγμα. Διότι αν το Σύνταγμα σου λέει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, σου λέει να συσταθεί για να ερευνήσει. Όχι με την πλειοψηφία που έχεις στην Επιτροπή να αποτρέπεις την έρευνα.

Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια καραμπινάτη, θα έλεγα, προσπάθεια ευτελισμού του ίδιου του Συντάγματος. Δεν θα ήταν βαρύ -εγώ δεν χρησιμοποιώ τον όρο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι ένα πραξικόπημα με την έννοια ότι έχουν την πλειοψηφία- αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι μια πληγή που συνέβη σήμερα στην ίδια τη δημοκρατία, και στον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό.

Η ουσία όμως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θεωρεί ότι με την ασπίδα που έχει δημιουργήσει στα ΜΜΕ, την αδυναμία δηλαδή της αντιπολίτευσης να μπορεί να κάνει μέγα θέμα στη δημόσια ατζέντα, πλην, ενδεχομένως -γιατί δεν θέλω να σας αδικήσω, των περιφερειακών σταθμών, που δεν έχουν δεσμεύσεις, κι αυτό θέλω να το ομολογήσω, που θέτουν τα θέματα στην ημερήσια διάταξη, όλα τα θέματα- ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν πιστεύει ότι θα κρυφτεί πίσω από αυτή την επικοινωνιακή ασπίδα και θα μπορέσει για όλα αυτά τα οποία έχει διαπράξει, να μην ελεγχθεί.

Εγώ σας το λέω και δεν είναι απειλή αυτό, είναι αποφασιστικό, είναι αποφασιστικότητα και δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, σε μια δημοκρατία, σε κάθε δημοκρατία η κάθε κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνεται ότι είναι αιώνια, ή ισόβια, και οφείλει να ελέγχεται. Και θα ελέγχεται.

Η χώρα μας είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με παράδοση. Και πιστεύω, κι αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τον κ. Μητσοτάκη, ότι αυτά που κάνει μάλλον δυσχεραίνουν τη θέση του. Αν έχει κάτι να κρύψει, ο κόσμος το καταλαβαίνει. Το να μη φέρνει τον κ. Πέτσα εκεί, σημαίνει ότι κάπου έχει λερωμένη τη φωλιά του ο κ. Πέτσας. Κι αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σήμερα, μαθαίνουμε, έρχεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή, ότι έχει πάει το έλλειμμα της χώρας στο 7% ξανά, με βάση τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, ότι δόθηκαν κάποια δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εγώ όπου βρεθώ κι όπου σταθώ σε όλη τη χώρα, βλέπω δυσαρεστημένους. Ομάδες επαγγελματικές, κοινωνικές, δεν μιλώ για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, δεν μιλώ για τους αγρότες που, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, βρίσκονται σε μια κατάσταση η οποία είναι φθοράς και αφθαρσίας, διότι πέραν της πανδημίας και του κορωνοϊού, έχουμε και την πανδημία της ακρίβειας.

Μιλώ για κάθε κοινωνική κατηγορία. Ακόμα και τους συνταξιούχους που θα πάρουν το φιλοδώρημα των 250 ευρώ, που τώρα είναι θρίαμβος, ενώ όταν εμείς δίναμε τριπλάσια ποσά ήταν ψίχουλα.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τα έχετε βάλει όλα και δεν μου έχετε αφήσει για το δεύτερο μέρος να συζητήσουμε πολλά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ολοκληρώσω τη σκέψη μου: Αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, υπάρχει η εικόνα ότι το έλλειμμα διογκώνεται, επικινδύνως διογκώνεται. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ότι έχουν δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό δημόσιου χρήματος χωρίς εγώ και ο καθένας από μας, όταν κυκλοφορεί στην κοινωνία να αντιλαμβάνεται ότι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας έχουν καλυφθεί.

Πού πήγαν λοιπόν τα λεφτά; Να σας πω εγώ μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό δυο παραδείγματα μόνο: Οι απευθείας αναθέσεις στους 18 μήνες της πανδημίας και οι αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Η Εξεταστική που κάνουμε για τη λίστα Πέτσα, που δεν έρχεται ο Πέτσας, είναι 40 εκατομμύρια. Απευθείας αναθέσεις και αναθέσεις με κλειστούς διαγωνισμούς, 5 δισ. ευρώ. Να λοιπόν πού πάνε τα λεφτά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως.

Σ. ΠΟΛΥΖΟΣ: Αυτό ακούγεται περίπου ως απειλή, γιατί, είπατε και πριν, δυσχεραίνει τη θέση του όσο δεν θέλει να ρίξει φως σ’ αυτή την υπόθεση. Εννοείτε ότι αν έρθετε ξανά εσείς στα πράγματα, αν είναι μια «δεύτερη φορά Αριστερά», θα ζητήσετε να ανοίξουν αυτές οι περιπτώσεις;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι θέμα Αριστεράς και Δεξιάς, είναι θέμα δημοκρατίας. Πιστεύω ότι και ο μέσος πολίτης, ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, ο δεξιός χώρος, βλέποντάς τα όλα αυτά, αηδιάζει. Δεν είναι θέμα Αριστεράς και Δεξιάς.

Και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υγιείς δυνάμεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, το πιστεύω αυτό που σας λέω, είναι απέναντι σ’ αυτή την τακτική. Είναι απέναντι σε μια διακυβέρνηση που με όρους αδιαφάνειας σπαταλά δημόσιο χρήμα την ίδια στιγμή που ο μέσος πολίτης πλήττεται από τρομακτικό κύμα ακρίβειας, που το εισόδημά του χτυπιέται, που δεν έχει να βγάλει τον μήνα, την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα λεφτά. Και την ίδια στιγμή να έχουμε μια κατάσταση, να είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη στην πανδημία διότι δεν ενισχύθηκε ούτε με έναν μόνιμο το ΕΣΥ. Νομίζω ότι όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κοκτέιλ εκρηκτικό.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή