Ποδολογία και σακχαρώδης διαβήτης

ΥΓΕΙΑ
Ποδολογία και σακχαρώδης διαβήτης

Γράφει ηΤζανάκη Ε. Ιωάννα – Ποδολόγος
(Εξωτερική Συνεργάτης Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού ΓΝΑ Λαϊκό Νοσοκομείο, Εξωτερική Συνεργάτης Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Metropolitan General)


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η νόσος η οποία σχετίζεται με υψηλά επίπεδα σακχάρου(γλυκόζης) στο αίμα και κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ελλιπή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Είναι μια χρόνια εξελικτική νόσος η οποία δεν θεραπεύεται πλήρως με τα σημερινά μέσα αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά με σκοπό την αποφυγή των επιπλοκών αυτής.

Οι επιπλοκές που είναι πιθανό να εμφανιστούν είναι η νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, καρδιαγγειακή νόσος , εγκεφαλικό. Μια όμως από τις σοβαρότερες επιπλοκές που απειλούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι το λεγόμενο «Διαβητικό Πόδι».

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στο πόδι των διαβητικών που έχει βλάβες κάτω από τους αστραγάλους.
Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα (επιπλοκές) στα πόδια όπως αγγειοπάθεια, δηλαδή μειωμένη κακή κυκλοφορία αίματος στα πόδια , νευροπάθεια δηλαδή απώλεια αίσθησης η παραισθησίες στα πόδια (το άτομο νοιώθει συνέχεια τα πόδια του κρύα η ζεστά αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα), έχει συνεχείς έντονους πόνους, μουδιάσματα αλλά και έντονες κράμπες.
Τέλος άλλες επιπλοκές είναι τα έλκη(χρόνιες πληγές) οι μολύνσεις, η γάγγραινα αλλά και η πιο σοβαρή επιπλοκή που είναι ο ακρωτηριασμός.

Ποδολογία είναι ο τομέας της επιστήμης που έχει ως αντικείμενο την παθολογία του άκρου ποδός. Προσφέρει λύσεις σε προβλήματα όπως κάλους, σκληρύνσεις, υπερκερατώσεις και παθήσεις όπως είσφρυση ονύχων, τραυματισμούς αλλά και μυκητιάσεις στους μεσοδακτύλιους χώρους.
Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ο ρόλος του ποδολόγου είναι καταλυτικός. Από εκεί ξεκινάει και η πρόληψη η οποία θα πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα.

Ακολουθεί η ταξινόμηση του ατόμου σε κατηγορία κινδύνου, που θα καθορίσει το σχέδιο δράσης αλλά και τη συχνότητα επίσκεψης του ατόμου στον ποδολόγο για συστηματικό έλεγχο και φροντίδα των ποδιών του.
Η εξέταση περιλαμβάνει:
• Λήψη ιατρικού ιστορικού
• Νευρολογική εξέταση για έλεγχο αισθητικότητας του πέλματος
• Αγγειολογική εξέταση για έλεγχο της κυκλοφορίας στα πόδια
• Εξέταση της ποιότητας του δέρματος και των ονύχων
• Εμβιομηχανική αξιολόγηση με χρήση πελματογράφου για εντοπισμό σημείων αυξημένης πίεσης που μπορεί να οδηγήσουν σε σκληροδερμία/κάλο και κατ’ επέκταση πληγή- έλκος
• Διαφώτιση του ασθενή ως προς το κατάλληλο τύπο υποδήματος που θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλλά και τα μέτρα φροντίδας των ποδιών του.

Η εξειδίκευση του ποδολόγου στην πρόληψη, περιποίηση και στην έγκαιρη αναγνώριση τυχών ζημιών στα κάτω άκρα ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη ή με το σύνδρομο του «Διαβητικού Ποδιού» συμβάλλει στην αποφυγή ακρωτηριασμού, ο οποίος δυστυχώς ακόμα και σήμερα καταγράφει μεγάλα νούμερα στις στατιστικές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή