Απογραφή πληθυσμού ή πράξεων & επιλογών ζωής, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απογραφή πληθυσμού ή πράξεων & επιλογών ζωής, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Η Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών, κατά την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), αποτελεί στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Διενεργείται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης». Η Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 πρόκειται να διενεργηθεί έως το Δεκέμβριο 2021. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Συναντάμε απογραφές στην αρχαία Βαβυλώνα, το 3.800 π.Χ., στην Αίγυπτο και την Κίνα που περιλάμβανε εκτός από τον πληθυσμό και στοιχεία γεωργικά και εμπορικά. Στην αρχαία Ελλάδα, πρώτη απογραφή θεωρείται εκείνη του Κέκροπα στην Αθήνα, με σκοπό τη ρύθμιση των τάξεων των πολιτών, των προνομίων τους, της ιδιοκτησίας τους και εξ αυτών τη φορολογία τους. Η διαίρεση των πολιτών σε τάξεις επί Σόλωνα, που έγινε ανάλογα με τα εισοδήματά τους σε σίτο καθώς και η διαίρεση της γης σε κλήρους στην αρχαία Σπάρτη επί Λυκούργου, έγιναν με απογραφικές έρευνες. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, γιατί η Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαν εκεί, στο μέρος που είχε γεννηθεί ο Ιωσήφ, για την απογραφή που είχε διαταχθεί από τους Ρωμαίους.
Η Απογραφή του 2021, μέσω του gov.gr, μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα. Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ μας αφήνει έναν κλειστό φάκελο με τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» ώστε ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού μπορεί να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Εύκολα λοιπόν θα απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτής της απογραφής. Πιο δύσκολη, ίσως, είναι η δική μας απογραφή, η απογραφή της ζωής μας. Δεν μας υποχρεώνει κάποιος τρίτος να την κάνουμε, έχει εύκολες ερωτήσεις, αλλά οι απαντήσεις ίσως μας δυσκολέψουν. Για αυτό και κάποιοι δεν θα την κάνουν ποτέ! Κάποιοι θα την κάνουν μόνο μια φορά, στα βαθιά γεράματα, τότε όμως μάλλον είναι αργά. Τα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές, αν κάτι δεν πήγε καλά, είναι λίγα. Κάποιοι άλλοι την ξεκινούν, αλλά δεν την ολοκληρώνουν ποτέ. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που την κάνουν αλλά ποτέ δεν προχωρούν σε αλλαγές ή σε διορθώσεις. Κυρίως όμως δεν χαίρονται, ούτε νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχουν. Νιώθουν μόνο λύπη για αυτό που τους λείπει!
Οφείλουμε στον εαυτό μας να αλλάξουμε τις επιλογές μας αν η κατοικία μας, η γειτονιά μας ή ακόμη και η χώρα μας δεν μπορούν να στεγάσουν τα όνειρά μας. Αν οι φίλοι μας και οι συγγενείς μας, αλλά και οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε αρκετές ώρες της ζωής μας δεν είναι οι κατάλληλοι για την καθημερινή μας ηρεμία και απόλαυση, για την προσωπική μας βελτίωση και διασκέδαση. Καθώς «όταν η εργασία είναι χαρά, η ζωή είναι ωραία ενώ όταν η εργασία είναι καθήκον, η ζωή είναι σκλαβιά», οφείλουμε να εξετάσουμε αν η εργασία μας προσφέρει μόνο τις αποδοχές και τίποτα άλλο. Αν νιώθουμε γεμάτοι, ή ταλαιπωρούμαστε περισσότερο από το ένα τρίτο της ημέρας μόνο και μόνο για να έχουμε την χρηματική ανταμοιβή μας. Με λίγα λόγια η απογραφή της ζωής μας θα δείξει αν κάνουμε αυτό για το οποίο έχουμε γεννηθεί ή έχουμε προσαρμοστεί σε μια καθημερινότητα που δεν επιθυμούμε. «Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου, αλλά με το να τον επινοήσεις».

Αν η απογραφή πληθυσμού θα οδηγήσει χώρες και οργανισμούς σε δράσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο η απογραφή της ζωής μας θα μας δείξει ότι τελικά καταφέραμε να φτιάξουμε τη ζωή που ονειρευτήκαμε. Θα μας γεμίσει χαρά και ευγνωμοσύνη. Άξιζε όλη η προσπάθεια που καταβάλλαμε. Αν όμως χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι οι απαντήσεις που δώσαμε θα μας οδηγήσουν σε δράσεις που θα αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητα που ζούμε. Θα αντιληφθούμε τι μας ενοχλεί, τι στέκεται εμπόδιο, τι δηλητηριάζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας κάθε ημέρα που ζούμε. Μόνο αν τα εντοπίσουμε θα μπορέσουμε να φτάσουμε στις λύσεις.
Μια συνηθισμένη στιγμή για αυτή την απογραφή είναι αν συμβεί κάτι που ανατρέπει σχεδόν όλα τα δεδομένα της ζωής μας. Τότε όμως είναι επίπονη και αναγκαστική. Άλλη στιγμή είναι όταν ξεκινάμε ένα καινούριο ταξίδι ζωής μόνοι μας ή με κάποιον άλλον ή όταν αποφασίζουμε να περπατήσουμε ένα δύσβατο ή απάτητο μονοπάτι. Εκείνες τις στιγμές, καλούμαστε να αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε από το παρελθόν, την οικογένειά μας ή ό,τι μας συνδέει με την παλιό εαυτό μας αλλά και να αφήσουμε χώρο για καινούριες εμπειρίες, ιδέες και εφόδια… Εντοπίζουμε και πετάμε ότι μας βαραίνει, επαναπροσδιορίζουμε στόχους και ιδέες. Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη διότι όποια κι αν είναι τα ευρήματα αποτελούν δώρο προς τον εαυτό μας.
Αν η απογραφή του πληθυσμού είναι εύκολη και δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα, ας βρούμε αυτή την μισή ώρα να την ολοκληρώσουμε. Ας αφιερώσουμε όμως ακόμη λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουμε την απογραφή της ζωής μας. Με τις ειλικρινείς απαντήσεις μας θα δώσουμε στον εαυτό μας την δυνατότητα να νιώσει ευγνωμοσύνη για αυτά που έχει και πέτυχε ή να εντοπίσει τις αίτιες που τον κρατούν μακριά απ’ αυτό που θέλει να γίνει.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή